Θεσσαλονίκη

Εγκαινιάστηκε η εγκατάσταση για τον Ερνέστ Εμπράρ στη ΧΑΝΘ

Παρουσία Αγγελούδη, Βούγια, του Γενικού Προξένου της Γαλλίας και του δημιουργού του έργου, Νίκου Καλογήρου

Μαρία Συμεωνίδου
εγκαινιάστηκε-η-εγκατάσταση-για-τον-ε-1324172
Μαρία Συμεωνίδου

Εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα, στο πάρκο της ΧΑΝΘ, η εγκατάσταση-περίπτερο για το Γάλλο αρχιτέκτονα και πολεοδοόμο Ερνέστ Εμπράρ. Πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα και ομότιμου καθηγητή της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Νίκου Καλογήρου, το οποίο ανέδειξε πριν μερικές μέρες η Parallaxi.

Υπενθυμίζεται ότι η εγκατάσταση, που έχει τη λογική ενός «αρχιτεκτονικού folly», αποτελεί ένα υβρίδιο γλυπτού, μακέτας και ενημερωτικής πινακίδας. Πάνω στην εγκατάσταση μπορεί κανείς να δει φωτογραφίες και πληροφορίες για το σημαντικό αρχιτέκτοντα και το έργο του σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Στην εκδήλωση, έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σπύρος Βούγιας, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Ζαν-Λικ Λαβό, και ο ίδιος ο δημιουργός του έργου.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Αγγελούδης ευχαρίστησε αρχικά την οικογένεια Γεροβασιλείου, με χορηγία της οποίας δημιουργήθηκε η εγκατάσταση. Τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει την ωραιότερη πλατεία της χώρας, την πλατεία Αριστοτέλους, χάρη στον Εμπράρ, και υπενθύμισε ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάπλασή της».

Ο κ. Λαβό τόνισε ότι με την εγκατάσταση έγινε μία συλλογική προσπάθεια να δοθεί στον Ερνέστ Εμπράρ «η θέση που του αρμόζει», με τον κ. Βούγια να συμπληρώνει: «Ομολογώ πως ανησύχησα στην πρώτη μου επαφή με τον κ. Καλογήρου, γιατί η πόλη είναι γεμάτη παρεμβάσεις που δεν είναι πάντα… ευχάριστες. Το λέω με ευγένεια. Ήμουν επιφυλακτικός. Όμως, εδώ έχουμε μια ευχάριστη έκπληξη, μια ευχάριστη συνάντηση για την αυτογνωσία της πόλης. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την πόλη μας, να την υποστηρίζουμε και να την αγαπάμε».

Ο δε Νίκος Καλογήρου έκανε λόγο για ένα έργο «μικρό αλλά ιδιαίτερα ουσιωδες. Δεν είναι μια ατομική δουλειά αλλά κρύβει πίσω της μια μεγάλη ομάδα. Αποτελεί μία μικρομουσειακή εγκατάσταση ή folly, όπως λεμε, που προέκυψε μέσα από εκθέσεις και συζητήσεις που προηγήθηκαν, με αφορμή τη συμμετοχή μας στη Μπιενάλε της Βενετίας πριν από μερικά χρόνια. Ήδη μετά την πυρκαγιά του 1917, ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε μία καινοτόμα οπτική εκσυγχρονισμού για την ανοικοδόμησης της σύγχρονης Θεσσαλονικης, και έδωσε το έργο στα κατάλληλα χέρια: στα χέρια του Ερνέστ Εμπράρ».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα