Έγκλημα στο Σέιχ Σου

Η κατασκευή του Fly Over καταστρέφει το περιαστικό δάσος, χωρίς να έχει εγκριθεί η προβλεπόμενη από το νόμο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Parallaxi
έγκλημα-στο-σέιχ-σου-774026
Parallaxi

Λέξεις: Γιάννης  Μυλόπουλος

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, αλλά και κάθε μέρα που περνά, ένα έγκλημα συντελείται στο μοναδικό περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, στο Σέιχ Σου. Το δάσος υλοτομείται παράνομα και ανεξέλεγκτα, εξ αιτίας της κατασκευής του Fly Over.

Κι αυτό συμβαίνει χωρίς να έχει ακόμη εκπονηθεί, ελεγχθεί και εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η μελέτη, δηλαδή, που θα ορίσει πως η κατασκευή του δρόμου θα εκτελεστεί με τη μικρότερη, δυνατή, περιβαλλοντική βλάβη. Το δάσος, δηλαδή, καταστρέφεται καθημερινά παράνομα και ανεξέλεγκτα, χωρίς να υπάρχει η οριζόμενη από το νόμο, αλλά και η προβλεπόμενη από την επιστημονική δεοντολογία μελέτη που εκτιμά τη ζημιά που προκαλεί στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης η διάνοιξη του δρόμου.

Και ακόμη χειρότερα, το δάσος καταστρέφεται χωρίς να υπάρχουν τα αναγκαία επανορθωτικά μέτρα και οι προβλέψεις που απαιτούνται για την ελαχιστοποίηση και την αποκατάσταση της ζημιάς που καθημερινά προκαλείται. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν εναντίον του Fly Over οργανώσεις κατοίκων και κοινωνικοί και οικολογικοί φορείς, συνέλαβε τους κατασκευαστές του έργου και το δημόσιο κυριολεκτικά «με τη γίδα στην πλάτη».

Το δικαστήριο, δηλαδή, διαπίστωσε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε υποβληθεί δεν έλεγε την αλήθεια για την υλοτόμηση του δάσους. Η ΜΠΕ, δηλαδή, που είχε εγκριθεί και υποβληθεί, προέβλεπε την υλοτόμηση 80 στρεμμάτων δάσους. Ενώ στην πραγματικότητα, αυτό που συνέβαινε και διαπίστωσε το δικαστήριο ήταν, ότι υλοτομούνταν η διπλάσια έκταση, 170 δηλαδή στρέμματα δάσους στο Σέιχ Σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρεμόπουλος: Fly Over or Fly Never?

Για το λόγο αυτόν, το δικαστήριο επέβαλε την εκπόνηση νέας ΜΠΕ που να ανταποκρίνεται στην αλήθεια, μέχρι την οριστική εκδίκαση της προσφυγής, που ορίστηκε τον Οκτώβριο. Αυτή η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Fly Over, ακόμη εκπονείται. Και αναμένεται, μόλις κατατεθεί, να υπάρξει γνωμοδότηση και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μεταξύ των οποίων και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε μια ευνομούμενη κοινωνία αυτό θα σήμαινε τη διακοπή της κατασκευής του έργου, όσο διαρκεί η εκπόνηση νέας ΜΠΕ. Διότι η κατασκευή έργου, χωρίς εγκεκριμένη ΜΠΕ, είναι παράνομη και αντιδεοντολογική.

Στιγμιότυπο Βίντεο

Αυτό είναι το έγκλημα στο Σέιχ Σου.

Δεν αναφέρεται στο αν το έργο του Fly Over είναι απαραίτητο ή όχι, που και σε αυτό υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενστάσεις, καθώς δεν υπάρχει ούτε μελέτη σκοπιμότητας, ούτε και κυκλοφοριακή μελέτη. Αυτά, άλλωστε, θα κριθούν στο ΣτΕ όταν έρθει η ώρα.

Το έγκλημα στο Σέιχ Σου αναφέρεται στο ότι στον 21 ο αιώνα, στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, ένα μεγάλο έργο υποδομής εκτελείται καταστρέφοντας το μοναδικό περιαστικό δάσος, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των αρχών, χωρίς τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες. Το μοναδικό δάσος της Θεσσαλονίκης, δηλαδή, μιας πόλης με τη χειρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη, καταστρέφεται χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως ο νόμος ορίζει και η επιστήμη επιβάλλει.

Εντωμεταξύ και κάθε μέρα που περνάει, τα δένδρα του Σειχ Σου κόβονται οριστικά και αμετάκλητα. Που σημαίνει ότι η ζημιά στο δάσος, στην εποχή που όλοι αναγνωρίζουν ότι τα δάση συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι μη αντιστρεπτή. Αν, δηλαδή, κοπούν περισσότερα δένδρα από όσα η ΜΠΕ που τώρα εκπονείται θα προβλέπει, αυτό δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκατασταθεί. Δημιουργούνται, δηλαδή, τετελεσμένα γεγονότα που ανατρέπουν την περιβαλλοντική ισορροπία και αποδυναμώνουν την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Κι ακόμη, δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα και ως προς τη ρύπανση της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει καταδικαστεί ήδη από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για υπερβολική ατμοσφαιρική  ρύπανση.

Το έγκλημα στο Σέιχ Σου είναι ότι κάθε μέρα που περνά, χωρίς έλεγχο, χωρίς μελέτη και χωρίς τις νόμιμες προβλέψεις, σκοτώνεται ο τελευταίος και μοναδικός πνεύμονας οξυγόνου της Θεσσαλονίκης. Μιας πόλης στην οποία αντιστοιχούν 2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, όταν η αντίστοιχη αναλογία στην Ευρώπη είναι τετραπλάσια, 10 δηλαδή τ.μ. ανά κάτοικο.

Η παράταξη ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ έχει υποβάλει εδώ και καιρό ερώτηση προς τη διοίκηση της περιφέρειας, που είναι αρμόδια για να γνωμοδοτήσει για τη ΜΠΕ που τώρα εκτελείται, για να την ενημερώσει, προκειμένου εκείνη με τη σειρά της να ασκήσει τα νόμιμα προβλεπόμενα μέτρα ώστε να σταματήσει το έγκλημα στο Σέιχ Σου. Ο καιρός, όμως, περνά και εντωμεταξύ δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα. Αν η περιφέρεια απαντήσει όταν έχει κοπεί και το τελευταίο δένδρο όχι που η ΜΠΕ κρίνει αναγκαίο, αλλά που οι εργολάβοι θεωρούν σκόπιμο, σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια, τότε θα είναι πολύ αργά.

Το ερώτημα σήμερα είναι:

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΑΛΕΙ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ;

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, αν όχι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που και νόμιμο συμφέρον έχει και αποστολή της είναι, υποτίθεται, η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής;

Γιατί όταν υπάρχουν διαπιστωμένα και έγκλημα και πτώμα, τότε υπάρχει και ένοχος.

Πάντως, μετά την ερώτηση που επίσημα έχει υποβληθεί, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία των ερωτήσεων που υποβάλλει η αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί εκ των υστέρων ότι δεν γνώριζε…

Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι καθηγητής, πρώην Πρύτανης του Α.Π.Θ. και Περιφερειακός Σύμβουλος, Επικεφαλής της παράταξης “ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ“.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα