Θεσσαλονίκη

ΕΙΚΟΝΕΣ: Η πρώτη μέρα που λειτούργησε η Αγορά Μοδιάνο

Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την ανακαινισμένη Αγορά.

Νίκος Γκάγιας
εικονεσ-η-πρώτη-μέρα-που-λειτούργησε-η-944222
Νίκος Γκάγιας

Δευτέρα πρωί. Τα στόρια ανεβαίνουν, τα φώτα ανάβουν, οι καταστηματάρχες πιάνουν δουλειά και ο κόσμος γεμίζει τους διαδρόμους της Αγοράς Μοδιάνο, η οποία αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο γαστρονομικό trend της Ελλάδας.

Αν και βροχερή μέρα, η διάθεση τόσο των ιδιοκτητών όσο των πελατών είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη.

Το επιβλητικό κτίριο της οδού Βασιλέως Ηρακλείου επέστρεψε στην καρδιά της πόλης, πλήρως ανακαινισμένο με τα πρώτα καταστήματα να ανάβουν σήμερα τα φώτα τους.

Καταστήματα με ξηρούς καρπούς, γλυκά, ψάρια, κρέατα, αλλαντικά, μπαχαρικά, ελιές και τυροκομικά, ψωμί και παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης, θυμάρι, μέλι και ρίγανη, εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, ελαιόλαδο κλπ. Όλα αυτά στο ισόγειο της Αγοράς, ενώ στον εξώστη υπάρχει καφετέρια και μπαρ.

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι πρώτοι επισκέπτες της Αγοράς, τονίζοντας πως ακόμα χρειάζονται χρόνο για να την ανακαλύψουν. Πολύς ήταν ο κόσμος, ο οποίος παρατηρούσε τα καταστήματα που βρίσκονται σε λειτουργία και εξερευνούσε τον ανανεωμένο χώρο υπό τους ήχους χαλαρής μουσικής. Άνθρωποι κάθε ηλικίας επισκέφθηκαν από νωρίς το πρωί την Αγορά Μοδιάνο, άλλοι για βόλτα και άλλοι για να κάνουν τα ψώνια τους. 

«Έχω μεγάλη αγωνία να δω τι καταστήματα υπάρχουν. Εγώ θυμάμαι και το πως ήταν η παλιά Αγορά, οπότε τώρα μόλις μπήκα είδα πως όλα είναι πιο εκλεπτυσμένα, πιο εξελιγμένα. Το άνοιγμα της Αγοράς είναι κάτι πολύ καλό για τη Θεσσαλονίκη και εύχομαι τα καλύτερα για όλους τους επιχειρηματίες» αναφέρει μία ηλικιωμένη κυρία, η οποία με την κόρη της βρέθηκε στην στοά για την πρωινή της βόλτα.

«Δεν έχω προλάβει να δω τι ακριβώς έχει αλλά ήδη από τα πρώτα λεπτά φαίνεται πως είναι εντυπωσιακή. Πόσω μάλλον όταν θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα καταστήματα, πιστεύω θα γίνει στέκι για πολλούς ανθρώπους» εξηγεί μία νεαρή κοπέλα.

Ο κ. Ηλίας Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτης του Cevicheria αναφέρει πως η κίνηση είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη από τις πρώτες ώρες που άνοιξε η Αγορά, ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα.

«Υπάρχει πολύς κόσμος που ήρθε στην Αγορά για να κάνεις τις αγορές του και αρκετός που απλώς ήρθε για να δει το κτίριο, τα καταστήματα που άνοιξαν και γενικά να περιηγηθεί στον χώρο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και έχουμε πολλές ελπίδες για αυτό το νέο ξεκίνημα τόσο της Αγοράς όσο και του καταστήματος μας»

Μπορεί η Αγορά να άνοιξε σήμερα για το κοινό, όμως χθες στους χώρους της φιλοξενήθηκε εκδήλωση για τα βραβεία του «Γαστρονόμου».

Χθες, ο «Γαστρονόμος» και η «Καθημερινή» γιόρτασαν τα φετινά «15α Βραβεία Ποιότητας», με μια μεγάλη εκδήλωση στην εμβληματική Αγορά Μοδιάνο, όπου μετά την απονομή ακολούθησε γιορτή με γνωστούς σεφ να ετοιμάζουν μικρασιάτικους μεζέδες για το κοινό, αφού τα φετινά βραβεία, λόγω της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν αφιερωμένα στον Μικρασιατικό ελληνισμό.

Στην εκδήλωση, που για πρώτη φορά φέτος έγινε στη Θεσσαλονίκη, τη μοναδική ελληνική πόλη του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO τιμήθηκαν, επίσης, παραγωγοί και επιχειρήσεις Μικρασιατών από όλη την Ελλάδα.

Το Τιμητικό Βραβείο δόθηκε στη Σούλα Μπόζη, στο μέλι Bee Naturalles, που ανάμεσα σε άλλα παράγει και το μέλι γλυκάνισου-μάραθου, ένα από τα πιο σπάνια αρωματικά βιολογικά μέλια στην Ελλάδα, δόθηκε το Βραβείο Παραγωγής Μελιού, ενώ το Ειδικό Βραβείο απονεμήθηκε συλλογικά σε 6 λουκουμοποιίες της Σύρου και το Βραβείο Παραγωγής Αποστάγματος κέρδισε το Ούζο Veto της Ποτοποιίας Σπέντζα της Λέσβου.

Το Βραβείο Παραγωγής Αλλαντικών δόθηκε στο εργαστήριο premium αλλαντικών «Ατλαμάζογλου» από τη Νέα Καρβάλη Καβάλας, ενώ το Βραβείο Παραγωγής Φύλλου Και Πίτας στο Εργαστήριο Φύλλου και Ζαχαροπλαστικής «Δήμητρα Γουναρίδη».

Το Βραβείο Παραγωγής Καφέ πήγε στο Καφεκοπτείο Mokka, το ιστορικό κατάστημα επεξεργασίας και πώλησης ξηρών καρπών «Ο Ηρακλής» έλαβε το Βραβείο Καταστήματος, το Βραβείο Καινοτομίας έλαβε το Κεφίρ «Υγιεία», το Βραβείο Ζαχαροπλαστείου το γνωστό «Παπαρασκευά» από την Ξάνθη και το Βραβείο Παραγωγής Χαλβά το Χαλβαδοποιείο της οικογένειας Ελευθερίου.

Η ανακαίνιση της Αγοράς Μοδιάνο

Την ανακατασκευή και τη λειτουργία της Αγοράς Μοδιάνο ανέλαβε ο όμιλος Φάις, που το καλοκαίρι του 2017 εξαγόρασε το 43,6% από το ΤΑΙΠΕΔ και έπειτα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος σε μικροεπενδυτές έφτασε σε ποσοστό το 57%. Ήταν ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα η ανακαίνιση της σκεπαστής αγοράς, που με το πέρασμα τόσων χρόνων είχε κριθεί ακατάλληλη και δομικά «επικίνδυνη» από την πολεοδομία και γι’ αυτό και είχε αναστείλει τη λειτουργία της. Έπειτα από εντατικές εργασίες αποκατάστασης, η αγορά στο εσωτερικό της έχει πάρει πια μια άλλη μορφή, πιο σύγχρονη, πιο καθαρή και λειτουργική, αλλά με έναν σχεδιασμό, ο οποίος σεβάστηκε πλήρως τον ιστορικό και παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Ίσως, ο αρχιτέκτονας Έλι Μοδιάνο, που ξεκίνησε την κατασκευή της Αγοράς το 1922, στο σημείο όπου βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά, να είχε κάτι τέτοιο, από τότε, στο μυαλό του. Ένα όραμα για το μέλλον της αγοράς του κέντρου της πόλης, που κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς η μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Στα αποκαΐδια της ανεγέρθηκε η σκεπαστή αγορά, που στέγασε το εμπόριο και τις αναμνήσεις των Θεσσαλονικέων για έναν αιώνα. Σίγουρα, ωστόσο, δεν θα μπορούσε και εκείνος να φανταστεί πόσα μπορούν να αλλάξουν σε μια αγορά η νέα τεχνολογία, τα καινούρια υλικά, οι ψηφιακές εφαρμογές, οι αυτοματισμοί.

Όλα αυτά επιστρατεύτηκαν, μέσα από ένα εξαιρετικά μελετημένο σχέδιο αποκατάστασης, για να αποδοθεί ξανά στο κοινό της πόλης, μια πλήρως αναπαλαιωμένη κεντρική αγορά, που βάζει τα θεμέλια της λειτουργίας της και για τον επόμενο αιώνα. Βιοκλιματική, με σύγχρονο εξαερισμό και με εξελιγμένα συστήματα πυροπροστασίας, με βελτιωμένη αξιοποίηση του ηλιακού φωτός, μέσω της διαφανής οροφής, σύγχρονο φωτισμό με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, με χώρους ανακύκλωσης οργανικών υλικών, με ψυγεία και με οργανωμένες αποθήκες.

Το 1930, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά, ήταν η μεγαλύτερη κλειστή αγορά των Βαλκανίων. Οι νέοι ιδιοκτήτες εκκινούν και αυτοί με ένα όραμα και με την εκτίμηση ότι εκατομμύρια ντόπιοι και ξένοι τουρίστες θα επισκεφθούν τα καταστήματά της μέσα στα επόμενα χρόνια.

Κάπως έτσι μπαίνει τέλος στη ραγδαία φθορά που ο χρόνος έφερε από τη δεκαετία του 1990 στην εμβληματική Αγορά Μοδιάνο. Το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα έκλειναν, η ανανέωση των αδειών δεν μπορούσε να προχωρήσει για υγειονομικούς λόγους, ήρθε τελικά και το «λουκέτο» το 2017 και το μέλλον της φάνταζε αβέβαιο. Όμως, το ενδιαφέρον αναζωογονήθηκε και πάλι μετά την εξαγορά από τον Όμιλο Φάις.

Είναι εντυπωσιακό ότι στις πρώτες ώρες λειτουργίας τα καταστήματα είδαν τα προϊόντα τους να ξεπουλάνε και γέμισαν τα ράφια τους 2 και 3 φορές μέσα στο πρωινό, ενώ πάρα πολλοί είναι εκείνοι που σεβάστηκαν και την πολιτική ανακύκλωσης των γοπών από τα τσιγάρα που εφαρμόζει και εδώ η Cigaret Cicle.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα