Θεσσαλονίκη

ΕΙΚΟΝΕΣ: Νιώθοντας ανασφάλεια στην τοποθεσία ΑΠΘ

Τα... ιπτάμενα μάρμαρα και πώς από θαύμα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα στην Κτηνιατρική Σχολή με τους φοιτητές να αφήνουν αιχμές για υποβάθμιση του γεγονότος

εικονεσ-νιώθοντας-ανασφάλεια-στην-το-986600

Και ενώ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης παραμένουν συγκλονισμένα από την τραγωδία των Τεμπών και τους φοιτητές/φοιτήτριες που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους, άλλο ένα ανησυχητικό περιστατικό ήρθε να προστεθεί στην αλυσίδα των γεγονότων γύρω από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολών και τμημάτων του ΑΠΘ.

Την περασμένη Πέμπτη, στον αύλειο χώρο του κυλικείου της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, εκτυλίχτηκαν οι εικόνες που θα δείτε στο παρακάτω άρθρο.

Η απεργία εκείνης της ημέρας, ενδεχομένως να αποδείχτηκε και σωτήρια από το να σημειωθεί μία τραγωδία και να αποφευχθούν τα χειρότερα, καθώς σε ένα κατά τα άλλα πολυσύχναστο μέρος τις καθημερινές, εκείνη την στιγμή δεν υπήρχε κάποιος ή κάποια στο σημείο.

Μάρμαρα από τμήμα του υπόστεγου στο κυλικείο της σχολής βρέθηκαν γκρεμισμένα στο έδαφος, ενώ σε αντίστοιχη κατάσταση, έτοιμα δηλαδή να καταρρεύσουν βρίσκονται και άλλα τμήματα του υπόστεγου.

Πρόκειται για ένα σημείο στο οποίο οδηγεί προς την βιβλιοθήκη του τμήματος, ενώ τα κομμάτια που βρέθηκαν στο έδαφος, έπεσαν από ένα διακοσμητικό μέρος με μάρμαρα.

Η κακοτεχνία της κατασκευής και η διάβρωση λόγω των βροχοπτώσεων αποδείχτηκαν, όπως φαίνεται, μοιραία για την αποκόλληση των μαρμάρινων τμημάτων και την πτώση τους στο έδαφος, σημειώνουν όσοι γνωρίζουν το κτίριο και το «ζουν» καθημερινά.

Ο χώρος πλέον θα κλείσει για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση της ζημιάς, που εάν συνέβαινε εν ώρα παρουσίας φοιτητών και φοιτητριών στο σημείο, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια θα ήταν η κατάληξη του όλου περιστατικού.

Οι φοιτητές αφήνουν αιχμές ότι οι ιθύνοντες της Σχολής προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, ενώ πληροφορίες της parallaxi αναφέρουν ότι και από πλευράς ΑΠΘ υπήρξε ενόχληση στο άκουσμα του ότι θέλουν τηλεοπτικοί σταθμοί να πάνε στο σημείο για να καταγράψουν με κάμερες τα όσα συνέβησαν.

«Είναι θαύμα το γεγονός ότι δεν γκρεμίστηκε ενώ περνούσαν από κάτω φοιτητές και έτσι δεν έχουμε τραυματίες» σημειώνουν στην καταγγελία τους τονίζοντας πώς αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως η χρόνια πολιτική της υποχρηματοδότησης από κυβερνήσεις, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε., είναι αυτή που έχει φέρει τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις της σχολής σε αυτή την κατάσταση.

«Είναι ένα ακόμη περιστατικό , μετά και το έγκλημα στα Τέμπη που κάνει φανερό πως όσο οι φοιτητές και η ανθρώπινη ζωή θεωρούνται κόστος , όσο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα μπαίνουν πάνω από τις ανάγκες μας, τόσο θα υποβαθμίζονται οι σπουδές μας. Αυτό είναι το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις, που ενώ βγάζει εκατομμύρια από τα ερευνητικά προγράμματα στα εργαστήρια μας δεν δίνει φράγκο για τις ανάγκες των φοιτητών.

Αυτά είναι τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα για τα οποία μιλούν οι φοιτητές όλα αυτά τα χρόνια, και τα οποία παλεύουμε για να μην αντικρίσουμε. Τέτοιο ήταν και το έγκλημα στα Τέμπη, που ενώ οι εργαζόμενοι έθεταν επανειλημμένα τους κινδύνους που υπάρχουν για την ασφάλεια και τη ζωή των επιβατών και των εργαζόμενων, το κράτος και η εταιρεία δεν τα άκουσαν γιατί δεν τους σύμφερε. Το αποδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα πως δεν πρόκειται να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια για να τα δούμε να συμβαίνουν. Συνεχίζουμε δυναμώνοντας τον αγώνα μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους» δηλώνουν σε σχετικό ψήφισμα προαναγγέλλοντας κινητοποίηση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της σχολής την Τρίτη 21 Μαρτίου.

Διεκδικούν ακόμη έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων και των κτιρίων, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείς και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων.

Η κατάρρευση της οροφής στην Οδοντιατρική του ΑΠΘ

Ούτε ένας μήνας δε συμπληρώθηκε από το περιστατικό που σημειώθηκε στην Οδοντιατρική του ΑΠΘ.

Από ρήξη σωλήνα καλοριφέρ, πλημμύρισαν αίθουσες στο κτίριο της οδοντιατρικής του ΑΠΘ, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να πέσει το ταβάνι στον χώρο της κλινικής της σχολής.

«Από τύχη δεν έπεσε το ταβάνι να μας πλακώσει τις ώρες των κλινικών. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος- αφού σταθήκαμε “τυχεροί” και δεν είχαμε τραυματίες- πολλές από τις κλινικές αναβλήθηκαν και άλλες ακυρώθηκαν. Ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους συμφοιτητές μας στα κλινικά έτη χάνουν πολύτιμες ώρες κλινικών, που έτσι κι αλλιώς ήταν ελάχιστες, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για αναπλήρωση αυτών των ωρών» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι φοιτητές, σημειώνοντας ότι το περιστατικό προκάλεσε προβλήματα στην κλινική τους άσκηση (για την ολοκλήρωση της οποίας ήδη υπήρχαν καθυστερήσεις), αλλά και στο γεγονός ότι ασθενείς έμειναν μετέωροι περιμένοντας για την εξυπηρέτησή τους.

Η έως εσχάτων παραμέληση της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ

Πρόσφατα η parallaxi αναφέρθηκε με άρθρο της στην κατάσταση που επικρατεί σε μια ακόμα σχολή του ΑΠΘ.

Τα προβλήματα της σχολής είναι πολυάριθμα και κρατάνε χρόνια. Πλημμύρες, διαρροές και κομμάτια από τα ταβάνια να πέφτουν στους διαδρόμους αποτελούν μερικά από αυτά. Οι υποδομές είναι σε χείριστη κατάσταση, οι αίθουσες είναι απαρχαιωμένες, τα εργαστήρια δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα και το διδακτικό προσωπικό είναι ελλιπές.

Μετά την έντονη βροχόπτωση της 5ης Σεπτεμβρίου του 2022 αλλά και από παλιότερες βροχοπτώσεις, πλημμύρισαν τα δύο υπόγεια του νέου κτιρίου της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με νερό και λάσπη. Προκλήθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης, πτώσεις τάσης για τουλάχιστον τρεις μήνες, μεγάλα προβλήματα στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές λειτουργίες τεσσάρων τμημάτων, σοβαρό πρόβλημα υγρασίας, ολική βλάβη στο σύστημα ψύξης και θέρμανσης, καταστροφή του υπολογιστικού κέντρου του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, αφόρητες συνθήκες εργασίας για τους εμπλεκόμενους και απώλεια ερευνητικών έργων λόγω διατάραξης των απαιτούμενων εργαστηριακών συνθηκών. Η μη επίλυση αυτών των προβλημάτων είναι ενδεικτική της αδιαφορίας τόσο του Υπουργείου Παιδείας, όσο και της Πρυτανείας του ΑΠΘ για τη δημόσια παιδεία και έρευνα.

Όνειρα φοιτητών στοιβαγμένα σε λυόμενα

Στα μέσα Ιανουαρίου η parallaxi είχε παρουσιάσει και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο στην γωνία Εγνατία με Λεωφόρο 3ης Σεπτεμβρίου και εκεί θα δεις συχνά φοιτητές να μπαινοβγαίνουν καθώς σ’ αυτά τα λυόμενα γίνονται μαθήματα για τους σπουδαστές ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ.

Όνειρα φοιτητών στοιβαγμένα σε λυόμενα στην Εγνατία

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα