Εκθέσεις

Εικόνες: Στην έκθεση που θα σου ξυπνήσει μνήμες νιότης από τη Θεσσαλονίκη μιας άλλης εποχής

Καρουζέλ, μουσικά κουτιά, τρισδιάστατες γελοιογραφίες με αρθρωτά μέρη ζωντανεύουν εικόνες υπαίθριας διασκέδασης από τις δεκαετίες του 60 και 70

Parallaxi
εικόνες-στην-έκθεση-που-θα-σου-ξυπνήσε-1097823
Parallaxi

Λέξεις/Εικόνες: Γιάννης Κυφωνίδης

Η αλήθεια είναι ότι, όταν πρωτοείδα την αφίσα από την έκθεση του Κώστα Βουτσά με τα ξύλινα χειροποίητα κινούμενα παιχνίδια στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, αναρωτήθηκα εάν ο εκλιπών δημοφιλής ηθοποιός Κώστας Βουτσάς ήταν συλλέκτης και η τελευταία σύζυγός του Αλίκη Κατσαβού οργάνωνε εκθέσεις με κομμάτια από τη συλλογή του.

Ωστόσο, πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα πως επρόκειτο για συνωνυμία, ούτε καν συγγένεια, και πως η έκθεση αφορά στις κατασκευές του εικαστικού Κώστα Βουτσά.

Αλλά τόσο η αφίσα όσο και το ονοματεπώνυμο μου κίνησαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια για να επισκεφτώ την έκθεση και να περιηγηθώ στο υλικό της .

Πηγή έμπνευσης για τα έργα, που παρουσιάζονται έως και τις 14 Ιανουαρίου 2024 στο Λαογραφικό – Εθνολογικό μουσείο Μακεδονίας Θράκης, είναι οι μνήμες της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του καλλιτέχνη από την πόλη της Θεσσαλονίκης τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Όταν τελικά επισκέφτηκα την έκθεση και συνάντησα από κοντά τον Κώστα Βουτσά ένιωσα ότι ορισμένες μορφές και χαρακτηριστικά ζώων από τα παιχνίδια του παραπέμπουν αισθητικά στον Walt Disney και στο εμβόλιμο κινούμενο σχέδιο με τον ποδοσφαιρικό αγώνα των ζώων από την ταινία ” Μάγισσες και Σκουπόξυλα”.

Βέβαια εκείνη η εποχή της δεκαετίας του 1970 ήταν ακόμη εποχή όπου τα ζώα αντιμετωπίζονταν ως κερδοφόρες ατραξιόν και πρωταγωνιστούσαν στα τσίρκο.

Όπως εύστοχα έχουν επισημάνει κι άλλοι επισκέπτες η κίνηση που χαρακτηρίζει τις κατασκευές του φανερώνει τη γνώση της εφαρμοσμένης τεχνολογίας , αλλά και την επιδεξιότητα του με τα χέρια .

Αναμφίβολα τα έργα του είναι συλλεκτικά, όχι τόσο γιατί παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες, αλλά όσο γιατί φέρουν την χειροποίητη υπογραφή του εμπνευστή και κατασκευαστή που παντρεύει την τέχνη με την τεχνική.

Ο ίδιος ο Κώστας Βουτσάς , που με ξενάγησε στην έκθεση -όταν βρίσκεται εκεί, δηλαδή σχεδόν πάντα, ξεναγεί τον κόσμο- έχει το χάρισμα του λόγου και της επικοινωνίας, οικείας ανθρώπινης και αυθεντικής.

Μην αμελήσετε να επισκεφτείτε τη μοναδική αυτή έκθεση που προσωπικά μου προκάλεσε θετική έκπληξη, καθώς δείχνει κι ένα άνοιγμα του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου σε πιο σύγχρονες εποχές.

Άλλωστε για μένα το χειροποίητο ξύλινο παιχνίδι των δεκαετιών 1960 κ 1970 παραπέμπει σε μια σύγχρονη λαογραφία που αξίζει να ενταχθεί στη μελέτη και την έρευνα.

Ώρες & Μέρες Λειτουργίας

Κάθε μέρα εκτός Πέμπτης 09.00-15.30 Κάθε Τετάρτη 09.00-21.30

Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης

Βασιλίσσης Όλγας 68, Φιλίππου Νίκογλου 1, Θεσσαλονίκη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα