ΕΙΚΟΝΕΣ: Τα Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια την επομένη της κατάρρευσης της οροφής
Συντρίμμια από τις ψευδοροφές που ξηλώνονται, σωριασμένα θρανία και άδειες από παιδιά αίθουσες…
«Πάγωσε το αίμα μου όταν αντίκρισα την πεσμένη οροφή και σκέφτηκα τι θα μπορούσε να συμβεί αν κατά την κατάρρευση βρισκόταν μέσα τα παιδιά». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο διευθυντής του 4ου δημοτικού σχολείου Πυλαίας, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, την πρώτη αντίδραση του, όταν αντίκρισε τα συντρίμμια της ψευδοροφής που κατέρρευσε μέσα στην τάξη, λίγα λεπτά αφότου η δασκάλα βγάλει τα μικρά παιδιά στο προαύλιο.
Κατά τη συνάντηση που το μεσημέρι είχε με κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ*, επανέλαβε ότι το κτίριο του παραδόθηκε από το δήμο έτοιμο προς χρήση και πως οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση στο μισό κομμάτι του δεύτερου ορόφου, είχαν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, δηλαδή λίγο πριν ο ίδιος αναλάβει τη διεύθυνση.
Η επόμενη μέρα πάντως βρίσκει το σχολείο σε κατάσταση αναπροσαρμογής μετά το σοκ της παρ΄ολίγον τραγωδίας. Εργάτες ξηλώνουν όλες τις ψευδοροφές και καθαρίζουν τα μπάζα ενώ καρέκλες και θρανία έχουν σωριαστεί στους διαδρόμους προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για την απομάκρυνση των υλικών που ξηλώνονται. Οι πλάκες των μονωτικών υλικών στοιβάζονται πριν απομακρυνθούν ενώ τα συνεργεία των εργατών σκουπίζουν τις σκόνες και τα κομμάτια από τις γυψοσανίδες.
Στο ταβάνι της σχολικής αίθουσας όπου έγινε η κατάρρευση, είναι εμφανή τα σημάδια της απότομης αποκόλλησης. Οι βίδες δεν κράτησαν την κατασκευή και αυτή από το βάρος του υαλοβάμβακα κατέπεσε, αλλά ευτυχώς από την έγκαιρη αντίδραση της δασκάλας, δεν χτύπησε κάποια από τα παιδιά της τάξης.
Οι πληροφορίες της Parallaxi αναφέρουν ότι το πρόβλημα, πιθανά, να εντοπίζεται κυρίως στην ποιότητα του μπετόν της οροφής του δεύτερου ορόφου που κατασκευάστηκε το 1975. «Ακόμα και περισσότερες βίδες να είχαν βάλει πάλι θα έπεφτε κάποια στιγμή» φέρεται να είπε εργολάβος που βρέθηκε στο χώρο και γνωρίζει από τέτοιες κατασκευές. Κατά συνέπεια υπήρξαν λάθη στη μελέτη αλλά και στην κατασκευή. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν κατανόησαν τη σημασία αυτού του έργου, το οποίο έγινε σε σχολικές αίθουσες ενός δημοτικού σχολείου που στεγάζεται σε ένα κτίριο ηλικίας 70 περίπου ετών.
Και για αυτό ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και το υπουργείο Παιδείας οφείλουν εξηγήσεις για το συμβάν, αλλά και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των μαθητών σε όλα τα σχολεία, όχι μόνο της Πυλαίας ή της Περιφέρειας…
*Στη επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του 4ου δημοτικού σχολείου, συμμετείχαν, η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πυλαίας Χορτιάτη, Γεωργία Βουλγαρίδου και Κώστας Καρπούζης, η συντονίστρια της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Πυλαίας, Άννα Σαραντηνού και τοπικά στελέχη του κόμματος.
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ