ΕΙΚΟΝΕΣ-Θεσσαλονίκη: Άρχισε η αντικατάσταση των δέντρων στην Τσιμισκή

Τι είναι το σκαθάρι Galerucella luteola που προσβάλλει τα δέντρα και το παράδειγμα πως σώθηκαν οι φτελιές στην Σβώλου.

Νίκος Γκάγιας
εικονεσ-θεσσαλονίκη-άρχισε-η-αντικατ-1000206
Νίκος Γκάγιας

Από το ύψος της πλατείας ΧΑΝΘ στην οδό Τσιμισκή ξεκίνησε σήμερα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, η διαδικασία αντικατάστασης των φτελιών με κελτίδες.

Η πρώτη φάση της παρέμβασης αφορά το κομμάτι της Τσιμισκή από την οδό Αγγελάκη μέχρι την Παύλου Μελά με τη φύτευση συνολικά 35 νέων δέντρων. Τα νέα δέντρα που θα φυτευτούν στην οδό Τσιμισκή είναι ηλικίας 10-11 ετών και ύψους περίπου επτά μέτρων.

Ειδικότερα, στο τμήμα αυτό προβλέπεται να αντικατασταθούν 24 φτελιές, που έχουν προσβληθεί από το λεγόμενο «σκαθάρι της φτελιάς» και έχουν καταστεί επικίνδυνες, με νέες υγιείς κελτίδες. Ακόμη έντεκα κελτίδες στο κομμάτι αυτό πρόκειται να τοποθετηθούν σε κενές δενδροδόχους μετά από τη διαδικασία απομάκρυνσης των πρέμνων.

Αμέσως μετά την κοπή των φτελιών, ήδη τοποθετήθηκαν τα νέα δένδρα, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες. Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν βέβαια για την επιβίωση τους καθώς σε όλο το βόρειο ημισφαίριο οι φυτεύσεις γίνονται από τον Οκτώβριο μέχρι αρχές Απριλίου καθώς δεν είναι βιώσιμο το διάστημα από κει και πέρα λόγω θερμοκρασιών.

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι αρδρευτικό σύστημα δεν υπάρχει στην Τσιμισκή ούτε δυνατότητα εγκατάστασης καθώς θα χρειαζόταν να ξηλωθούν τα πεζοδρόμια.

Οι φτελιές της Τσιμισκή κόβονται με απαίτηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που δεν βλέπει εδώ και χρόνια με καλό μάτι τα συγκεκριμένα δέντρα και εκδίδει διαρκώς ανακοινώσεις εναντίον τους. Αδιαφορώντας για το φετινό καλοκαίρι που θα είναι ένα από τα πιο θερμά της Ιστορίας.

Θα ακολουθήσει δεύτερη φάση, που αφορά το κομμάτι της Τσιμισκή από την Παύλου Μελά μέχρι και το ύψος της Κατούνη. Σε αυτό το δεύτερο κομμάτι θα γίνει η αντικατάσταση 91 δένδρων και η φύτευση επιπλέον 37 σε κενές δενδροδόχους. 

Δείτε βίντεο:

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, η αντικατάσταση των φτελιών επελέγη να γίνει με κελτίδες, καθώς πρόκειται για ένα είδος που δεν προσβάλλεται από το σκαθάρι της Galerucella luteola, έχει παρόμοια κώμη με αυτή της φτελιάς, έχει δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα μέσα στην πόλη και συναντάται ήδη στις δενδροστοιχίες της Εγνατίας.

Τι είναι το σκαθάρι Galerucella luteola

O προϊστάμενος διεύθυνσης πρασίνου κ. Σωτηριάδης σε παλαιότερες δηλώσεις του στη Parallaxi εξηγεί «πως το έντομο το οποίο προσβάλλει τα δέντρα της Τσιμισκή και της Σβώλου ονομάζεται galerucella luteola, είναι ένα σκαθάρι το οποίο προσβάλλει τα δέντρα ulmus hollandica (φτελιές ή καραγάτσια) και πιο συγκεκριμένα την ποικιλία vegeta, η οποία είναι αρκετά ευαίσθητη σε αυτό το έντομο. Είναι ένα σκαθάρι η προνύμφη του οποίου τρώει τα μεσόφρυα διαστήματα των φύλλων, έχει τουλάχιστον τρεις γενιές μέσα στον χρόνο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξωντώνεται δύσκολα.  Οι γενιές αυτές εξαρτώνται από τις θερμοκρασίες. Όταν ο χειμώνας είναι ήπιος και το καλοκαίρι αποτελείται από υψηλή υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ένταση του φαινομένου»

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;

Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Δημήτριος Κωβαίος επισημαίνει σε παλαιότερες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μέσα στην πόλη δεν επιτρέπεται η χρήση εντομοκτόνων ψεκασμών με εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις γεωργικές καλλιέργειες για την αντιμετώπιση των βλαβερών εντόμων, επειδή τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία, ενώ αναφέρει ότι υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια.

«Η λύση στο αστικό περιβάλλον βρίσκεται στη λεγόμενη ένεση (trunk injection) των εντομοκτόνων», σημειώνει ο ίδιος και τονίζει ότι εφόσον τα δέντρα που χρήζουν θεραπείας δεν παράγουν εδώδιμο προϊόν «δύνανται να χρησιμοποιηθούν τα πιο αποτελεσματικά εντομοκτόνα με ένεση στον κορμό και τα κλαδιά των δέντρων. Είναι πραγματικά μια πολλή σωστή προσέγγιση. Με αυτή τη μέθοδο τα εντομοκτόνα δεν θα διαφύγουν και δεν θα επηρεάσουν στο αστικό περιβάλλον, θα παραμείνουν αποκλειστικά και μόνο στα δέντρα και έτσι δεν θα επηρεαστεί η δημόσια υγεία».

Μια δεύτερη λύση είναι η εφαρμογή εντομολογικής κόλλας, που δεν στεγνώνει, χρησιμοποιείται ευρέως στη γεωργία, δεν βλάπτει τους ανθρώπους και εφαρμόζεται με πινέλο σε ζώνες πάνω στον κορμό και τα κλαδιά των δέντρων, πριν την έκπτυξη των φύλλων.

«Έτσι όταν τα έντομα μετακινούνται προς τα φύλλα, παγιδεύονται. Πρόκειται για ένα πολύ φθηνό υλικό, που διατηρείται επάνω στα δέντρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να δώσει σημαντικά θετικά αποτελέσματα για την καταπολέμηση». Βεβαίως η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων, ιδιαίτερα σε ψηλά δέντρα είναι δύσκολη και επίπονη εργασία» τονίζει ο καθηγητής.

Πως σώθηκαν οι φτελιές στην Σβώλου

Τον περασμένο Μάιο η Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος πραγματοποίησε εθελοντικά την πιλοτική δράση δεντροπροστασίας στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου, με στόχο την ορθή και έγκαιρη εφαρμογή ειδικών παγίδων (σκευάσματα κόλλας) και τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας τους κατά του καταστροφικού σκαθαριού Γκαλερουτσέλα. Σε αυτή συμμετείχαν 8 άτομα, διήρκησε λίγο παραπάνω από μία (1) ώρα και για την συμμετοχή δεν χρειάστηκαν ειδικές γνώσεις σχετικά με την εφαρμογή του σκευάσματος, παρά μόνο όρεξη και συντονισμός για δράση προς το κοινό καλό.

Η πιλοτική παρέμβαση κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένη καθώς όπως θα δείτε στις φωτογραφίες η διαφορά της Αλ. Σβώλου με την Τσιμισκή είναι περισσότερο από εμφανής.

Στις παραπάνω φωτογραφίες απεικονίζονται Φτελιές στην στην οδό Τσιμισκή (ξεραμένο φύλλωμα – χωρίς την παρέμβαση) και Αλεξάνδρου Σβώλου (πράσινο φύλλωμα – μετά την παρέμβαση) τον Αύγουστο 2022.

Η αντικατάσταση των δέντρων της Τσιμισκή γίνεται με τη χορηγία της Regency.

Η ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης 

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων της οδού Τσιμισκή στο πλαίσιο της παρέμβασης που σχεδίασε η Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σήμερα (26/4) αφαιρέθηκαν τα πρώτα δέντρα και τοποθετήθηκαν νέα.

«Θα αφαιρέσουμε 115 δέντρα και θα φυτεύσουμε 163 γιατί υπάρχουν και κενές δενδροδόχοι από χρόνια. Θα αποκαταστήσουμε όλα τα άρρωστα δέντρα, θα πληρωθούν οι άδειες δενδροδόχοι και στη συνέχεια θα αποκατασταθεί και το πεζοδρόμιο, όπου είναι κατεστραμμένο από τις ρίζες των προηγούμενων δέντρων», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο οποίος ήταν παρών στις εργασίες. «Η δράση αυτή είναι απαραίτητη αφού η Τσιμισκή είναι ο καθρέφτης της πόλης μας», τόνισε ο ίδιος.

Η αντικατάσταση των δέντρων γίνεται σε δύο φάσεις, σε πρώτη φάση από την οδό Αγγελάκη μέχρι την οδό Παύλου Μελά και στη συνέχεια θα συνεχιστεί μέχρι το ύψος της Κατούνη.

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης παρέμβασης κόβονται τα άρρωστα δέντρα, τεμαχίζονται και απομακρύνονται. Στη συνέχεια αφαιρούνται τα πρέμνα, εργασία πολύ δύσκολη τεχνικά και ταυτόχρονα γίνεται φύτευση νέων δέντρων του είδους Celtis Australis, ηλικίας 11-12 ετών. Είναι ένα είδος πολύ ανθεκτικό, με συμπαγή κόμη που αναπτύσσεται γρήγορα.

«Τα δέντρα που αφαιρούνται είναι άρρωστα από το λεγόμενο «σκαθάρι της φτελιάς» και είναι άκρως επικίνδυνα. Είναι εμφανές και τώρα που γίνεται η κοπή και μέσα είναι εντελώς σάπια τα δέντρα», τόνισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σωτηριάδης.

Στόχος των υπηρεσιών πρασίνου είναι η δενδροστοιχία της οδού Τσιμισκή να αντικατασταθεί με δέντρα του είδους κελτίδα σταδιακά, σε διάρκεια πέντε ετών. Ήδη στην Τσιμισκή έχουν φυτευτεί 81 κελτίδες στη θέση άρρωστων και επικίνδυνων φτελιών ενώ ανάλογα δέντρα έχουν τοποθετηθεί και στην Εγνατία.

Η αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων της οδού Τσιμισκή προχωρά με δωρεά του Ομίλου Regency, ως μέρος της μακροχρόνιας συνεισφοράς του σε επίπεδο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ιδίως στους τομείς του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα