Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κοπή 70 δέντρων στη Δελφών

Σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη

Parallaxi
συγκέντρωση-διαμαρτυρίας-για-την-κοπ-985387
Parallaxi

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κοπή δέντρων στην ανατολική Θεσσαλονίκη διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 26 Απριλίου, στις 18:30 στο Πάρκο Ορέστου, το Δίκτυο για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα Δέντρα».

Τα μέλη του Δικτύου κάνουν λόγο για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα και καλούν σε διαμαρτυρία για την κοπή 70 δέντρων στην οδό Δελφών που επίκειται αλλά και για τα συνολικά 4.000 δέντρα που η διοίκηση του δήμου έχει αποφασίσει να κοπούν στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Δικτύου:

“Η αντιεπιστημονική και μη ορθολογική απόφαση της μαζικής κοπής συλλήβδην ολόκληρων δενδροστοιχιών επαναλαμβάνεται συστηματικά επί τρία χρόνια. Χωρίς ξεχωριστή αυτοψία και τεχνικό δελτίο για κάθε δέντρο όπως γίνεται στα ευρωπαϊκά κράτη, και παρά την αντίθεση που έχουν εκφράσει με υπομνήματά τους οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, όπως το Τμήμα Δασολογίας ΑΠΘ, η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, η Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς τα βαθιά κλαδέματα, καταστρέφοντας χιλιάδες δέντρα, πόσω μάλλον που γίνονται σε εντελώς ακατάλληλη εποχή, καθώς τα εναπομείναντα δέντρα είναι γεμάτα φύλλα, άνθη και φωλιές πουλιών με αβγά”.

Εντωμεταξύ, αρχίζει σήμερα η πρώτη φάση της παρέμβασης την οποία έχει σχεδιάσει η Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων της οδού Τσιμισκή.

Η πρώτη φάση της παρέμβασης αφορά το κομμάτι της Τσιμισκή από την οδό Αγγελάκη μέχρι την Παύλου Μελά με τη φύτευση συνολικά 35 νέων δέντρων, ηλικίας 10-11 ετών και ύψους περίπου επτά μέτρων.

Θα ακολουθήσει δεύτερη φάση, που αφορά το κομμάτι της Τσιμισκή από την Παύλου Μελά μέχρι και το ύψος της Κατούνη, με την αντικατάσταση 91 δένδρων και τη φύτευση επιπλέον 37.

Στόχος είναι η δενδροστοιχία της οδού Τσιμισκή να αντικατασταθεί με δέντρα του είδους κελτίδα σταδιακά, σε διάρκεια πέντε ετών. Ήδη στην Τσιμισκή έχουν φυτευτεί 81 κελτίδες στη θέση άρρωστων και επικίνδυνων φτελιών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα