Έλα να σου συστήσω την Πένυ
Κάθε Σάββατο και μια γνωριμία, με ανθρώπους της πόλης, αφηγήσεις, ιστορίες που περιμένουν να ακουστούν.
Η Παναγιώτα γνωστή στους φίλους της ως Πένυ είναι 27 ετών γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά.
Μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους και θυμάται τα πρώτα χρόνια του δημοτικού να παίζει στον αδιέξοδο δρόμο της γειτονιάς αλλά αυτό σταμάτησε γρήγορα γιατί δεν υπήρχαν αλάνες, ούτε πάρκα σε κοντινή απόσταση.
Κλεισμένη στο δωμάτιο της, παρακολουθούσε τον αδελφό της να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια, η ίδια έπαιζε με τις κούκλες της και ζωγράφιζε. Όταν τελείωσε το σχολείο ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια των σπουδών και της εργασίας.
Η πραγματική ζωή στον έξω κόσμο μακριά από την ασφάλεια της οικογένειας.
«Ήθελα να ασχοληθώ με ένα επάγγελμα στην κατεύθυνση της υγείας. Ήμουν άριστη μαθήτρια και όλοι είχαν από εμένα την προσδοκία να περάσω ιατρική κάτι που το ήθελα και εγώ πάρα πολύ. Στόχος μου ήταν να ενταχθώ στους Γιατρούς Xωρίς Sύνορα και να πάω στην Αφρική. Ήμουν εκτός από μελετηρό και ένα πολύ αγχώδες παιδί και στις πανελλήνιες έπαθα κρίση άγχους, μπλακ άουτ και δεν απέδωσα στον βαθμό που θα ήθελα και θα μπορούσα με αποτέλεσμα να μην πετύχω τον βαθμό που θα μου επέτρεπε την εισαγωγή στην ιατρική.
Έκανα ένα μηχανογραφικό βασισμένο σε αυτά που ήθελα και είχα προτελευταία την μαιευτική και τελευταία την νοσηλευτική. Είχα πει στον εαυτό μου πως αν περάσω νοσηλευτική θα ξαναδώσω πανελλήνιες αν περάσω μαιευτική θα πάω στην σχολή και έτσι και έγινε. Η σχολή είχε ενδιαφέρον αν και μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχα ιδέα τι είναι η μαία.
Με κέρδισε πολύ όταν πήγα για πρακτική άσκηση στο νοσοκομείο και είδα στην πράξη τον τρόπο εργασίας, το αντίκτυπο που μπορεί να έχεις στην ζωή ενός ανθρώπου. Η μαία υποστηρίζει μια γυναίκα από την στιγμή που θα μείνει έγκυος μέχρι τις πρώτες ημέρες φροντίδας του μωρού. Πρακτικά σε κομμάτια ενημέρωσης μπορεί να συμβουλεύει για την περίοδο, την σεξουαλική αγωγή, αντισύλληψη, για τον οικογενειακό προγραμματισμό, την καλή κύηση.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να παρακολουθείς τις αλλαγές που συμβαίνουν στις γυναίκες, από το σώμα τους, στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς και πως κάποια πράγματα τα φροντίζει η ίδια η φύση. Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες είναι πολύ πιο ενημερωμένες σχετικά με τις επιλογές και τα δικαιώματα τους ως μητέρες.
Η εγκυμοσύνη είναι κάτι που έχει εμπορευματοποιηθεί και ιατρικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και είναι καλό η κάθε γυναίκα να ακούει το σώμα της, να βάζει ένα φίλτρο στις πληροφορίες που λαμβάνει από τον περίγυρο, να ξέρει ποιες μπορεί να είναι οι επιλογές της, να είναι πολύ καλά ενημερωμένη και να απαιτήσει αυτά που κάνουν την ίδια να αισθάνεται καλύτερα και της εξασφαλίζουν την ασφάλεια την δική της και του παιδιού της.
Η πρώτη μου εργασία ήταν και συνεχίζει να είναι στο SolidarityNow όπου η κύρια δράση μου είναι η συμβουλευτική, ομάδες εγκύων, υποστήριξη της λεχώνας στο θηλασμό και σε άλλα πρακτικά ζητήματα. Κάνουμε δράσεις με ομάδες εφήβων κοριτσιών για την γυναικεία υγιεινή, έχουμε κάνει ομάδες για το θέμα της αντισύλληψης, πρόληψη από ΣΜΝ, διατροφή και καλή φυσική κατάσταση. Δουλεύουμε με το γενικό πληθυσμό αλλά και σε Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και οικισμούς Ρομα. Όλες οι υπηρεσίες όλων των προγραμμάτων είναι δωρεάν για όλους.
Μέσα σε όλα αυτά υπήρχε πάντα η μουσική. Μεγάλωσα με ελληνικό και ξένο ραπ και ηλεκτρονική μουσική. Κατά την διάρκεια της καραντίνας μου πρότεινε ένας φίλος να πλαισιώσω την ομάδα τους. Το ήθελα πολύ και είχαν όλη την καλή διάθεση να μου μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους.
Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω, είδα ότι μου αρέσει πολύ και έτσι ξεκίνησα. Είμαι πολύ φρέσκια στην μουσική παρ όλα αυτά έχω παίξει σε μαγαζιά στην Θεσσαλονίκη, στην Ρόδο, έχω πάει στην Κω και στην Κέρκυρα. Αυτό που μου αρέσει είναι η ελευθερία που σου δίνει η ηλεκτρονική μουσική να δημιουργείς και να επεξεργάζεσαι τα δικά σου κομμάτια τα οποία μπορείς να ανεβάζεις σε μουσικές πλατφόρμες και να τα στέλνεις σε δισκογραφικές για να τα δεις κάποια στιγμή να γίνονται δημοφιλή και να παίζονται παντού. Στο να είμαι dj μου αρέσει η ενέργεια, ο δημιουργικός χρόνος που ξοδεύεις για να ετοιμάσεις ένα set με το οποίο αν ήσουν στο κοινό θα διασκέδαζες, η αποδοχή του και οι αντιδράσεις του κόσμου, η απήχηση είναι πολύ ωραίο συναίσθημα.
Σε αντίθεση με την μαία που η κοινωνία θεωρεί γυναικείο επάγγελμα το να είσαι dj ή μουσικός παραγωγός είναι ένας κατεξοχήν ανδροκρατούμενος χώρος. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που υπήρχαν και παλαιότερα αρχίζουμε να βλέπουμε γυναίκες που έχουν κάνει καριέρα στο χώρο. Αν μάλιστα συνομιλήσει κάποιος με καταξιωμένες συναδέλφους θα καταλάβει ότι είχαν υποστεί απίστευτο ρατσισμό και ήταν θύματα στερεοτύπων και προκαταλήψεων και μάλιστα σε ένα χώρο που έχει να κάνει με την καλλιτεχνία, την μουσική και είναι περισσότερο ελεύθερος. Το επάγγελμα του dj μπορεί να σε φτάσει σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην κορυφή αλλά με τις τόσες αλλαγές είναι και πολύ εύκολο να βγει κανείς το ίδιο γρήγορα εκτός επικαιρότητας.
Με βοηθάει πολύ το πλαίσιο της δουλειά μου ώστε να μπορώ να συνδυάζω προς το παρόν και την μαιευτική και την μουσική. Τα αγαπάω εξίσου και νιώθω στην παρούσα φάση ότι θα ήθελα να δώσω την ενέργεια μου και στα δύο. Την μουσική την εντάσσω πάντα στις συναντήσεις με τις εγκύους εξηγώντας τους την αξία που έχει για τα μωρά και της ίδιες η μουσική, ο ήχος».