Ένα ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει στα παλιά χρόνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το ντοκιμαντέρ της Πανδώρας Μουρίκη που μας ταξιδεύει στις αρχές του Φεστιβάλ
“Ήμουν 10 ετών… το πρώτο πράγμα μόλις κατεβήκαμε από το λεωφορείο ρώτησα, που είναι το Ολύμπιον”, λέει ο Νίκος Γκροσδάνης ενθυμούμενος ιστορίες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ένα ντοκιμαντέρ της Πανδώρας Μουρίκη (2004) με τίτλο “Θεσσαλονίκης Φεστιβάλ Κινηματογράφου αφηγείται την ιστορία του αγαπημένου Φεστιβάλ της πόλης.
Από τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το Φεστιβάλ τότε, από τους πρώτους φωτογράφους που απαθανάτισαν το Φεστιβάλ μέχρι τους μεγάλους αστέρες που προκαλούσαν χαμό με τις εμφανίσεις τους εκεί, η ιστορία του Φεστιβάλ συμπυκνώνεται στο ντοκιμαντέρ της Πανδώρας Μουρίκη και βρίσκεται στο αρχείο της ΕΡΤ.
Ποια είναι η Πανδώρα Μουρίκη
Συγγραφέας, σκηνοθέτρια και παραγωγός, η Πανδώρα Μουρίκη έχει βραβευθεί:
- για την ταινία ντοκιμαντέρ “Χέρμαν Μπλάουτ , καταγραφή συμβάντος που ενισχύει την ελπίδα”, Α’ Κρατικό βραβείο ντοκιμαντέρ ΥΠΠΟ 1990 και Α’ τιμητική διάκριση φεστιβάλ Δράμας το 1989, για σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή.
- για την ταινία ντοκιμαντέρ ” Μιχάλης Αρφαράς το ταξίδι”, A΄ τιμητική διάκριση ποιότητος του ΥΠΠΟ για την σκηνοθεσία.
Οι ταινίες αυτές έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ και τηλεοπτικά κανάλια στην Γαλλία και την Γερμανία. Videoart ” A pied ” διάκριση στην Βόννη στο φεστιβάλ βίντεο και προβολή στο φεστιβάλ νέων μέσων στο Βερολίνο το 1991.
Κατέχει πτυχίο DENS (Diplome National Superieur Expression Plastique) με ειδικότητα Τέχνη και Video του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Toulouse Γαλλίας και άδεια εκπαίδευσης στην τέχνη για παιδιά και νέους καθώς και πτυχίο σκηνοθεσίας της σχολής E.Χατζίκου με δάσκαλο τον θεωρητικό και σκηνοθέτη Δήμο Θέο.
Διετέλεσε προϊστάμενη του τμήματος παιδικών και νεανικών εκπομπών στην περίοδο 1987-1990 στην ΕΤ2, προϊστάμενη του ελληνικού προγράμματος της ΕΤ2 στην περίοδο 1994-1997 ενώ από το 1997 έως σήμερα, σκηνοθετεί τις πολιτιστικές εκπομπές “ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ” και “ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ” για την ΕΤ1.
Είναι συνεργασία με το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη ως σκηνοθέτης-παραγωγός για τις εκπαιδευτικές ταινίες: “H πόλις στους Ελληνιστικούς χρόνους” και “Καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα” που προβάλλονται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης ενώ έχει ασχοληθεί με τον σχεδιασμό παιδικών εκπαιδευτικών εκπομπών για τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, οικολογικά και κοινωνικά θέματα που προβλήθηκαν από την ΕΡΤ και το ΡΙΚ (“Κόκκινο – κίτρινο – μπλε”, “Σαν παιδικό τραγούδι”, “Παραμύθια και τραγούδια του κλόουν”, “Παμε ΕΤ2” κ.α.).