Ένα ρολόι που λειτουργεί μέχρι σήμερα σε ένα διατηρητέο της Θεσσαλονίκης
Ίσως με την πρώτη ματιά να μη γίνεται αντιληπτό, αλλά ένα ρολόι υπάρχει στην πλαϊνή πλευρά ενός γνωστού κτηρίου της πόλης
Ίσως με την πρώτη ματιά να μην γίνεται αντιληπτό αλλά ένα ρολόι που βρίσκεται στην πλαϊνή πλευρά του κτηρίου γνωστού ως Κλινική Ανδρεάδη όχι μόνο έχει διασωθεί αλλά λειτουργεί μέχρι και σήμερα.
Βρίσκεται στην Βενιζέλου 66 και χτίστηκε το 1928 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δ. Φιλλύζη. Χρησιμοποιήθηκε ως και το 1973 για να στεγάσει την κλινική Ανδρεάδη.
Η κλινική υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες της πόλης και προσέφερε νοσηλεία μεταξύ άλλων και στους υπαλλήλους των Σιδηροδρόμων του Ελληνικού Κράτους – Σ.Ε.Κ. Αποτελείται από ισόγειο με ημιώροφο και πέντε ορόφους.
Σε μια ακόμα πολύ αγαπητή διατηρητέα πολυκατοικία γνωστή και ως πολυκατοικία Σαββίδη στην Αθήνα στην οδό Αιγύπτου 1, ξεχωρίζει ένα ρολόι στο αριστερό σημείο του πέμπτου ορόφου το οποίο και αυτό δουλεύει κανονικά.
Ποιος όμως ήταν ο λόγος να τοποθετούνται σε κτήρια ρολόγια.
Την εποχή που φτιάχτηκαν αυτά τα κτήρια σε κεντρικούς δρόμους και με χρήσεις γραφείων, κλινικής, δημόσιων υπηρεσιών τα ρολόγια λειτουργούσαν μεταξύ άλλων όπως αυτά σε κεντρικές πλατείες.
Για να μπορεί ο περαστικός και ο επισκέπτης να βλέπει την ώρα.
Τα ρολόγια σε δημόσιους χώρους εξυπηρετούσαν όσους δεν είχαν χειρός και φυσικά μιλάμε για μια εποχή που δεν υπήρχαν κινητά και ηλεκτρονικές συσκευές που μας παρέχουν στο δευτερόλεπτο όλες τις πληροφορίες μου θέλουμε.