Θεσσαλονίκη

Ένας αρχιτεκτονικός περίπατος πρωτοπορίας στα ανατολικά

Πήγαμε, είδαμε και σου περιγράφουμε.

Δέσποινα Αθανασιάδη
ένας-αρχιτεκτονικός-περίπατος-πρωτο-382285
Δέσποινα Αθανασιάδη

Εικόνες – Λέξεις: Δέσποινα Αθανασιάδη

Ποιος είπε πως και τα κολλέγια δεν έχουν την δική τους μοναδική ιστορία και αρχιτεκτονική; Στα πλαίσια του Open House 2018 στη Θεσσαλονίκη αυτό το Σαββατοκύριακο πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να γνωρίσουν -ιστορικά και αρχιτεκτονικά- πολλά κτίρια της πόλης. Ένα από αυτά ήταν και το Αμερικάνικο Κολέγιο Anatolia που βρίσκεται στη Πυλαία.

Αυτό το βροχερό και μουντό Σάββατο, λοιπόν, επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στις καινούργιες αίθουσες του Anatolia College και φύγαμε χορτασμένοι… από γνώσεις.

Η ιστορία του

Το Αμερικάνικο Κολέγιο δημιουργήθηκε το 1886 από Αμερικάνους ιεραποστόλους στη Μερζιφούντα της Μικράς Ασίας και έπειτα από παρέμβαση του Βενιζέλου μετακινήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 1924 χτίστηκε το κεντρικό κτήριο που είναι το «Μακεδονία». Στην αρχή βρίσκοταν στην Χαριλάου και έπειτα μεταφέρθηκε στην Πυλαία. Το κτίριο Μακεδονία συνδέεται με το κτίριο Κυρίδης το οποίο κτίστηκε 50 χρόνια πριν και είναι καινούργιο σε σχέση με το πέτρινο ιστορικό του Μακεδονία. Ο κήπος του Κολλεγίου είναι από τους πιο ιστορικούς κήπους της Ελλάδας και έχει πολύ σπάνια φυτά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο TCP Architects αποφάσισε να δημιουργήσει μία νησίδα καινοτομίας και δημιούργησε τρία καινούργια εργαστήρια. Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να προωθήσουν την ελευθερία της σκέψης, την καινοτομία, την δημιουργικότητα και τα παιδιά να ξεφύγουν από τον συμβατικό τρόπο της μαθησιακής διαδικασίας.

Κτίριο Κυρίδης

Η πρώτη αίθουσα είναι το εργαστήριο χημείας, που ονομάζεται και green work shop διότι ασχολείται με «πράσινη χημεία». Με μία πρώτη ματιά έξω από την αίθουσα καταλαβαίνεις πως έπεσε αρκετή δουλειά. Οι αρχιτέκτονες ήθελαν να υιοθετήσουν κυρίως προδιαγραφές εξωτερικού. Το δάπεδο έχει έναν διαχωρισμό κίτρινου και πράσινου χρώματος. Μόλις μπαίνεις στην αίθουσα ο διάδρομος είναι κίτρινος, πράγμα που σημαίνει πως οι μαθητές πρέπει να αποχωριστούν τα πράγματα τους, να τα βάλουν στα ντουλαπάκια τους και να ντυθούν κατάλληλα με ποδιές και γάντια.

Το πάτωμα της υπόλοιπης αίθουσας είναι πράσινο διότι ουσιαστικά έχεις περάσει στο δεύτερο επίπεδο και έχεις βάλει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Μέσα στην ίδια αίθουσα υπάρχει και παρασκευαστήριο, εκεί πηγαίνει συνήθως η καθηγήτρια όταν θέλει να κατασκευάσει κάτι με το οποίο δεν θέλει να έρθουν σε επαφή ή να το δουν οι μαθητές.

Στην αίθουσα της χημείας υπάρχει μία επαφή του διαδρόμου και της τάξης διότι δεν διαχωρίζεται από τοίχο αλλά από γυαλί.  Έχουν σχεδιαστεί πάγκοι, στους οποίους κάθονται οι μαθητές για να κάνουν τα πειράματα τους σε ομάδες ενώ ο πίνακας είναι κινούμενος. Extra info: Η αίθουσα χρησιμοποιείται από όλες τις τάξεις.

Το επόμενο εργαστήριο είναι το κατασκευαστικό εργαστήριο στο οποίο οι μαθητές καλούνται να κάνουν διάφορες κατασκευές. Το εργαστήριο διαθέτει 3D printer, scanner και άλλα σύνεργα που είναι απαραίτητα για τις κατασκευές τους. Οι μαθητές περνούν πάρα πολύ ωραία γιατί γίνεται το μάθημα πιο διαδραστικό. Οι πάγκοι έχουν εσοχές για πρίζες και μετακινούνται για να είναι πιο ευέλικτο το μάθημα, όπως και ο πίνακας, ο φωτισμός αλλά και τα τραπέζια.

Υπάρχει και κρυφός φωτισμός σε περίπτωση που προβάλλεται κάτι στον προτζέκτορα για να βλέπουν τα παιδιά και να σημειώνουν παράλληλα. Ο αερισμός που ανιχνεύει την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα και ανανεώνει τον αέρα είναι πολύ σημαντικός ενώ το υλικό σε μερικά κομμάτια των τειχών είναι OSB.

Κτίριο Compton Hall

Στο Compton Hall ή αλλιώς IB που αναβαθμίστηκε φέτος από το Deda & Architects, διδάσκονται οι μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια του εξωτερικού και αυτό το τμήμα ονομάζεται International Baccalaureate. Γενικά είναι ένας χώρος που έχει προσπαθήσει να εντάξει τα παιδιά σε σύστημα πανεπιστημίου. Στο Compton Hall έχει γίνει επέκταση κτιρίου και ονομάζεται «Λαδάς».

Οι αρχιτέκτονες σε αυτό το παραδοσιακό κτίριο επέλεξαν να δώσουν μία αίσθηση σύγχρονης αρχιτεκτονικής  και να αναπτύξουν τις καινοτόμες ενέργειες που συμβαίνουν εδώ. Ο χώρος δεν είναι πολύ μεγάλος και γι’ αυτό έχουν γίνει διάφορες ενέργειες για να τον κάνουν να δείχνει πιο ανοιχτός. Έχουν εντοιχίσει τις περισσότερες επιπλώσεις, το ταβάνι είναι διάτρητο από αλουμίνιο και έχουν κρεμάσει τον φωτισμό από πάνω για να δίνει την αίσθηση ότι είναι ψηλότερο. Υπάρχει αίθουσα υπολογιστών η οποία έχει τζαμαρία έτσι ώστε να υπάρχει επίβλεψη.

Οι αρχιτέκτονες έχουν ασχοληθεί με καθαρές γραμμές και έχουν διατηρήσει τον χαρακτήρα του κτιρίου. Διαθέτει διαφόρων ειδών καθίσματα τα οποία βοηθούν και στην ατομική και στην ομαδική εμπειρία του μαθητή ενώ έχει εσοχές και καθαρά περάσματα. Η αίθουσα διδασκαλίας έχει μετακινούμενο πίνακα, εντοιχισμένα ντουλάπια, καθίσματα με τραπεζάκι και καρέκλες που μετακινούνται με ρόδες. Ο στόχος είναι το μάθημα να είναι πιο ευχάριστο και πιο πρωτοποριακό.

*Η βόλτα που απολαύσαμε έγινε στο πλαίσιο του θεσμού Open House, που για φέτος στη Θεσσαλονίκη διεξήχθη το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια βόλτα στην άγνωστη Θεσσαλονίκη που πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα