Επανέρχεται ο Σιμόπουλος για τραμ-θαλάσσια συγκοινωνία, με δύο ερωτήματα

Τι αναφέρει για το ρόλο των δύο μέσων συγκριτικά με το μετρό αλλά και για τη σκοπιμότητα των έργων

Parallaxi
επανέρχεται-ο-σιμόπουλος-για-τραμ-θαλ-1276787
Parallaxi

Συνέχεια στη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την κατασκευή τραμ και θαλάσσιας συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη δίνει ο βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες, η δημοτική αρχή του Δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε επαφή με τον Απόστολο Τζιτζικώστα προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της κατασκευής τραμ και θαλάσσιας συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη με ευρωπαϊκούς πόρους. Με κοινοβουλευτική ερώτησή του προς το νέο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Δήμα, ο κ. Σιμόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον αν τα συγκεκριμένα έργα ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση των δυτικών επεκτάσεων του μετρό, ενώ ο υφυπουργός υποδομών και μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, με τη σειρά του έκανε λόγο για πεπερασμένες πηγές χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι το υπουργείο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Στη νέα του ανάρτηση, ο κ. Σιμόπουλος υπενθυμίζει ότι και ο ίδιος έχει κάνει προεργασία πάνω στο έργο της θαλάσσιας συγκοινωνίας, παράλληλα δε τονίζει την ανάγκη να λειτουργεί αυτή, όπως και το τραμ, ως συμπληρωματικά μέσα στο μετρό, που πάντα πρέπει να έχει την πρώτη προτεραιότητα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Σιμόπουλου:

«Με επίκαιρή μου ερώτηση στη Βουλή, πριν λίγες μέρες, έθεσα δημόσια το θέμα του τραμ όπως και της θαλάσσιας συγκοινωνίας για την Θεσσαλονίκη.

Ευτυχώς, όπως, απεδείχθη στη συνέχεια άνοιξε έτσι ένας διάλογος για τα δύο θέματα που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να είναι πολύ χρήσιμος.

Ποιες, όμως, είναι αυτές οι προϋποθέσεις;

Πρώτη, ο διάλογος να είναι νηφάλιος και με επιχειρήματα. Άλλωστε η πόλη πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν αντιπαραθέσεις πολιτικές για τις υποδομές της.

Δεύτερον, να μην αναζητούνται δεύτερες σκέψεις σε όσους προβληματίζονται για την σκοπιμότητα των έργων, διότι με την ίδια ευκολία και αυτοί θα μπορούσαν να ισχυριστούν, κάτι που δεν κάνουν, ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις προθέσεις όσων επιθυμούν να δρομολογήσουν τα συγκεκριμένα έργα.

Τρίτον, να αποδεχθούμε όλοι ότι σήμερα με το μετρό σε λειτουργία οποιοδήποτε άλλο συγκοινωνιακό μέσο πρέπει να είναι συμπληρωματικό του.

Έρχομαι τώρα στην ουσία.

Προσωπικά δεν έχω αντίρρηση για το τραμ, αρκεί να λειτουργεί συμπληρωματικά στο μετρό. Να φέρνει δηλαδή επιβάτες σε στάσεις του μετρό. Σήμερα η γραμμή που προτείνεται είναι ουσιαστικά παράλληλη με το μετρό.

Έρχομαι τώρα στη θαλάσσια συγκοινωνία, θυμίζοντας ότι προσωπική μου υπογραφή, ως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων από το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» , έχει η χρηματοδότηση των ήδη έτοιμων μελετών για τις επίγειες εγκαταστάσεις.

Απλά, σήμερα αμφιβάλλω αν ένα παρόμοιο εγχείρημα θα είναι βιώσιμο. Γι΄ αυτό προτείνω στον διαγωνισμό που θα γίνει ο παραχωρησιούχος να αναλάβει με δικές του δαπάνες να κατασκευάσει τις επίγειες εγκαταστάσεις και ο ίδιος να προμηθευτεί ηλεκτροκίνητα πλοία χωρίς επιδότηση.

Επειδή ακούμε το επιχείρημα ότι οι πόροι θα είναι από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ερωτώ:

α. αν αυτές θα εξαιρούνται από το γενικότερο πλαίσιο, το οποίο δικαιούται η χώρα και

β .αν εξαιρούνται τι θα γίνουν αυτά τα πλοία εφόσον η θαλάσσια συγκοινωνία αποδειχθεί μη βιώσιμη.

Τελειώνοντας να σημειώσω και πάλι. Ας εξευρεθούν οι πόροι για την επέκταση του μετρό δυτικά και μετά ας συζητήσουμε για τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία με τις παραπάνω όμως προϋποθέσεις».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα