Επικαιρότητα

Εστίαση: Οι αυξημένοι τουρίστες και τα απομονωμένα δυτικά-ανατολικά

Ο γ.γ της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών, Καφέ Μπαρ, Μιχάλης Επιτροπίδης και μία ιδιοκτήτρια καφέ μιλούν στη Parallaxi.

Νίκος Γκάγιας
εστίαση-οι-αυξημένοι-τουρίστες-και-τα-906026
Νίκος Γκάγιας

Τέλη Ιουλίου και η πόλη κινείται εδώ και βδομάδες σε ρυθμούς θέρους. Ο τουρισμός σιγά σιγά φτάνει στο πικ του και η κατάσταση για το πως κινείται αυτό το καλοκαίρι αρχίζει σιγά σιγά να αποκρυπτογραφείται. 

Αυξημένοι φαίνονται να είναι οι τουρίστες που έχουν επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκης κυρίως στο κέντρο της πόλης όπως κάνει γνωστό ο γ.γ της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ, Μιχάλης Επιτροπίδης. 

Ο ίδιος τονίζει ότι: «υπάρχει αυτή τη στιγμή τουρισμός στην πόλη όμως περιορίζεται στην περιοχή του κέντρου και δεν επεκτείνεται στα ανατολικά και δυτικά. Όλοι οι περιφερειακοί δήμοι είναι τουλάχιστον -30% σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα»

Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού ο γ.γ. τονίζει ότι θέματα τέτοια υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους τομείς και συγκεκριμένα σ’ ότι αφορά τον τουρισμό.

Υπάρχουν καλές μέρες για την εστίαση;

Όπως εξηγεί ο κ. Επιτροπίδης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αυτό που λέμε “καλές μέρες” για την εστίαση, παρά το γεγονός ότι πέρυσι υπήρχαν.

«Το ενεργειακό επιβαρύνει ακόμα τις επιχειρήσεις. Έχουμε ακούσει ότι θα βοηθηθούμε από τον Αύγουστο όμως κρατάμε μικρό καλάθι για το τι θα γίνει τελικά. Οι συνήθειες των καταναλωτών έχουν αλλάξει μετά την πανδημία. Έχουν περιοριστεί. Ένα τραπέζι που προ covid θα έδινε 60 ευρώ, τώρα θα δώσει 40 ευρώ γιατί οι αυξήσεις δεν υπάρχουν μόνο σ’ εμάς αλλά και σε όλα τα νοικοκυριά»

Από την πλευρά της η κ. Ντίνα Κούτσου, ιδιοκτήτρια του Cin-Cin και του Mariel αναφέρει ότι η πόλη έχει περισσότερο τουρισμό σε σχέση με πέρσι. 

«Υπάρχει περισσότερος τουρισμός με αισθητή διαφορά από τους πρώτους κιόλας ανοιξιάτικους μήνες. Μάλιστα φέτος έχουν έρθει τουρίστες περισσότερων εθνικοτήτων από αυτό που είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια να έχουμε μόνο Ρώσους-Βούλγαρους. Φέτος έχουμε Γάλλους, Ισπανούς, Ιταλούς κ.α. Η κίνηση που υπάρχει στην πόλη έρχεται από τους ξένους. Από την πλευρά των Ελλήνων υπάρχει ένα μάζεμα λόγω της αύξησης τους υψηλού κόστους ζωής τον τελευταίο καιρό»

Επίσης συμπληρώνει πως οι συνήθειες των καταναλωτών έχουν αλλάξει μετά την πανδημία καθώς το κόστος ζωής έχει αυξηθεί ραγδαία. Πιο συγκεκριμένα επισημαίνει:

«Υπάρχει μία τρελή αύξηση πρώτων υλών σε καθημερινή βάση – το κόστος τους είναι κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Οι τιμές του ρεύματος, φυσικού αέριου είναι σε τριπλάσια και τετραπλάσια επίπεδα από πέρυσι. Φυσικά όλες αυτές τις αυξήσεις δεν μπορούμε να τις μετακινήσουμε στις τιμές γιατί η αγοραστική δύναμη της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να το αντέξει. Επομένως η πάρα πολύ δουλειά έχει ως αποτέλεσμα οριακά ένας ιδιοκτήτης να μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της επιχείρησης του. 

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και μικρότερος μέσος όρος κατανάλωσης. Παρά το γεγονός ότι η ποσότητα των επισκεπτών μπορεί να είναι ίδια, ίσως και καλύτερη, συγκριτικά με την προ covid εποχή, ο μέσος όρος των λογαριασμών είναι χαμηλότερος. Ο κόσμος την βόλτα του θέλει, απλώς θα καταναλώσει λιγότερα για να αντέξει και το δικό του προσωπικό κόστος ζωής.»

*Εικόνα Unsplash

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα