Εστίαση-Θεσσαλονίκη: Μία, δύο ημέρες γεμάτη και μετά μια από τα ίδια…

Ούτε το Πάσχα, ούτε η Πρωτομαγιά ικανά να αντιστρέψουν το κλίμα - Τουρίστες ούτε για... δείγμα στα εστιατόρια στα πέριξ της πόλης

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
εστίαση-θεσσαλονίκη-μία-δύο-ημέρες-γε-999777
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

«Ένεση», αλλά όχι ικανή να δώσει το φιλί της ζωής στην εστίαση, ο τζίρος που καταγράφηκε τις ημέρες του Πάσχα στα εστιατόρια της πόλης που περιμένουν πάντως και την Πρωτομαγιά για να πάρουν μία ακόμα «ανάσα» σε σύντομο χρονικό διάστημα, έπειτα από έναν δύσκολο χειμώνα από πλευράς εξόδων, τόσο όσον αφορά τις πρώτες ύλες, όσο και ως προς το ενεργειακό κομμάτι.

Μπορεί τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών ειδήσεων να «πλημμύρισαν» από ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για καταστήματα εστίασης στα οποία δεν… έπεφτε καρφίτσα, ωστόσο το κλισέ αυτό δε φαίνεται να ανταποκρίνεται πλήρως στο τελικό ταμείο που έκαναν οι ιδιοκτήτες.

«Δουλέψαμε 1-2 μέρες και μετά οι υπόλοιπες ημέρες ήταν κακές, όπως γίνεται και όλη την υπόλοιπη περίοδο άλλωστε» σημειώνει στην parallaxi ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών & καφέ μπάρ Νομού Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννης Φιλοκώστας.

Ο τζίρος σε σχέση με το περσινό Πάσχα μπορεί να ήταν υψηλότερος, όμως η κερδοφορία δεν ήταν η αναμενόμενη για τους ιδιοκτήτες που προσπαθούν να καλύψουν τις απώλειες που έχουν από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, το ρεύμα, το φυσικό αέριο.

Όσο για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς οι εστιάτορες θεωρούν ότι μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει ο καιρός πού θα επικρατεί στην πόλη, αλλά και το πόσοι θα επιλέξουν να μείνουν στην πόλη ή θα μεταβούν στα εξοχικά τους ή στη Χαλκιδική.

«Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι φέτος η Πρωτομαγιά συνδυάζεται με τριήμερο, άρα ο κόσμος γνωρίζοντας ότι Δευτέρα δε θα έχει να ξυπνήσει να πάει στη δουλειά θα βγει και το Σάββατο και την Κυριακή όλη μέρα. Εννοείται, παραδοσιακά, θα υπάρξει κίνηση στα εστιατόρια και ανήμερα της Πρωτομαγιάς, καθώς σε αντίθεση με το Πάσχα που κάποιοι το περνούν οικογενειακά, οι περισσότεροι θα επιλέξουν να βγουν έξω για φαγητό.

Σίγουρα ρόλο θα παίξει και ο καιρός που θα επικρατεί, καθώς εάν υπάρχει ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, τότε αρκετοί θα επιλέξουν να φύγουν προς Χαλκιδική» υπογραμμίζει ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στο κέντρο της πόλης.

«Χάσμα» δημιουργείται μεταξύ των εστιατορίων στο κέντρο και σε αυτών στα ανατολικά και τα δυτικά της πόλης, καθώς τα τελευταία δεν μπορούν να υπολογίζουν στους τουρίστες που άρχισαν να επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα.

Κάτι αντίστοιχο είχε σημειωθεί και πέρσι το καλοκαίρι, όταν πέρα από τα εστιατόρια σε παραθαλάσσιες περιοχές της πόλης, οι υπόλοιπες συνοικίες δεν μπορούσαν να πάρουν τα… πάνω τους.

Όσον αφορά το κέντρο της πόλης, τα Λαδάδικα και η Άθωνος αποτελεί κυρίως πόλο έλξης για τους τουρίστες που θα καθίσουν σε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα για να φάνε.

Πάντως και οι ίδιοι φαίνονται να είναι φειδωλοί στις επιλογές τους και να μη ξοδεύουν πολλά χρήματα, καθώς περνούν αρκετές ημέρες στην πόλη και είναι λογικό ότι δεν μπορούν κάθε μέρα να τρώνε έξω ή μονίμως σε ταβέρνες, γι΄αυτό και επιλέγουν την πιο φτηνή λύση του σάντουιτς στο χέρι.

Όσον αφορά τους… ντόπιους επισκέπτες, τα πράγματα είναι λίγο πολύ όπως τα γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, αφού εστιάτορες παραδέχονται ότι υπάρχουν οικογένειες ή παρέες που θα κοιτάξουν να πάρουν τα απολύτως απαραίτητα ή και να μοιραστούν ένα κυρίως πιάτο για να πάρουν κάποιο παραπάνω ορεκτικό ή μία σαλάτα, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν και εκείνοι που είναι της… υπερβολής και θέλουν να δουν το τραπέζι τους γεμάτο, ασχέτως της τελικής κατανάλωσης που θα κάνουν.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα