Η Εθνική τράπεζα της Πλατείας Βαρδαρίου | Μια μαύρη τρύπα που πάγωσε τον χρόνο
Μια μαύρη τρύπα πάγωσε τον χρόνο σε έναν Βαρδάρη που μετράει πληγές και απώλειες, σκαμμένος από άκρη σε άκρη για τα έργα του μετρό.
Ήταν συνηθισμένο μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1990, αλλά ακόμα και σήμερα, θείοι, γιαγιάδες και παππούδες να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς στα μικρά παιδιά, στα οποία συγκεντρώνουν χρήματα για να τα χρησιμοποιήσουν στις σπουδές τους. Τα αδέλφια του πατέρα μου είχαν ανοίξει έναν λογαριασμό στο όνομά μας στην Εθνική τράπεζα. Φοιτητής στην Θεσσαλονίκη, από το υποκατάστημα της Αριστοτέλους, μου λέει η υπάλληλος: «Πρέπει να πάτε στο κατάστημα που έχει ανοιχτεί ο λογαριασμός, στην πλατεία Βαρδαρίου», σημερινή πλατεία Δημοκρατίας. Εκεί, πίσω από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου, ορθωνόταν μια μεγάλη επιβλητική τράπεζα. Μπήκα από την κυκλική συρόμενη πόρτα στον χώρο. Το θυμάμαι σαν όνειρο. Μεγάλοι χώροι, μεγάλα γκισέ. Στο πλάι του κτιρίου άνοιξε αργότερα το Νανί-Νανί, ένα από τα ωραιότερα club της εποχής. Η περιοχή την δεκαετία του 1990 ήταν ένα ζωντανό σταυροδρόμι ανθρώπων που κατευθύνονταν στα ΚΤΕΛ, στον σταθμό και στα νυχτερινά κέντρα του Βαρδαρίου. Το μόνο που έχει απομείνει από εκείνο το κτίριο είναι η πρόσοψη, πόρτες και παράθυρα που θυμίζουν πως κάποτε εκεί υπήρχε μια τράπεζα. Στο εσωτερικό, μια μαύρη τρύπα πάγωσε τον χρόνο σε έναν Βαρδάρη που μετράει πληγές και απώλειες, σκαμμένος από άκρη σε άκρη για τα έργα του μετρό.
Το κτίριο, σε σχέδια του Eli Modiano, γωνία με την οδό Κωστή Μοσκώφ, χτίστηκε από Ιταλούς αρχιτέκτονες το 1934, για να στεγαστεί η Ιταλική Βασιλική Οικοκυρική Σχολή «Alessandro Manzoni». Από το 1896 και μέχρι και το 1924, οπότε και μεταφέρθηκε στην οδό των Εξοχών (Β. Όλγας), υπήρχε στο ίδιο σημείο η Γερμανική σχολή. Το 1924, το οικόπεδο αγοράστηκε από το Ιταλικό δημόσιο και το κτίριο κατεδαφίστηκε για να ανεγερθεί εκ νέου η Οικοκυρική σχολή.
Σύμφωνα με απογραφή που διενήργησε η Ιταλική πρεσβεία Αθηνών τον Δεκέμβριο του 1941, οι μαθήτριες πού φοιτούσαν στη σχολή ήταν 48, από τις οποίες μία Ιταλίδα, 32 Ελληνίδες και 15 άλλων εθνικοτήτων. Ως προς το θρήσκευμα, ήταν δύο καθολικές, 28 ορθόδοξες και 18 άλλου θρησκεύματος.
Λειτούργησε ως σχολείο μέχρι το 1940, όταν έγινε κτίριο ασφαλείας και κρατητήριο μέχρι και τη χούντα, με καταστήματα στο ισόγειο, όπως καφενεία, ζαχαροπλαστεία, με πιο γνωστό τον Τερκενλή. Λειτούργησε για ένα διάστημα ως στρατοδικείο στον Εμφύλιο. Το κτίριο αγόρασε από το Ιταλικό δημόσιο η Εθνική τράπεζα και στέγασε ένα από τα καταστήματά της την δεκαετία του 1990.
Σήμερα, στα 2.055 m², η εταιρία Αzate, όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της, σχεδιάζει να χτίσει πολυώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 8.700 m² με parking 60 θέσεων.
Στο νέο κτίριο διατηρήθηκαν οι κύριες όψεις του παλαιού διώροφου κτίσματος της Εθνικής Τράπεζας με απόφαση του ΥΠ.ΠΟ. και θα κατασκευαστούν υπό μορφή εμφανών υαλοστασίων οι υπόλοιποι τρεις όροφοι (3ος-6ος). Το έργο καθυστερεί γιατί κατά την ανασκαφή για την θεμελίωση του νέου κτίσματος βρέθηκαν αρχαία και σταμάτησαν οι εργασίες κατασκευής. Παρόλα αυτά, στην ιστοσελίδα της εταιρίας μπορεί κανείς να δει τα σχέδια του νέου κτηρίου.
Διαβάστε επίσης:
Ο Χάρτης της πόλης: Πλατεία Βαρδαρίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ