Έτσι διασώζεται το ΝΟΗΣΙΣ!

Μετά από 3,5 χρόνια οιμονομικής ασφυξίας, το υπ. Παιδείας προτίθεται να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το σύνολο της μισθοδοσίας του προσωπικού του ΝΟΗΣΙΣ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017

Parallaxi
έτσι-διασώζεται-το-νοησισ-53803
Parallaxi

Η κρίση των τελευταίων χρόνων συσώρευσε το ΝΟΗΣΙΣ με χρέη, φτάνοντας στο σήμερα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος να σφραγιστεί λόγω αδυναμίας να συνεχίσει την λειτουργία του χωρίς οικονομική ενίσχυση. Άμεσο κίνδυνο αποτελούσε και η οφειλή προς την ΔΕΗ ΑΕ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των τελευταίων σχεδόν 3,5 χρόνων ανέρχονταν στα 1.100.000 ευρώ.

noesis_logo

Αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και το σύνολο της μισθοδοσίας του προσωπικού του ΝΟΗΣΙΣ, που δούλεψαν με αυταπάρνηση και συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, αποφάσισε να καλύψει για πρώτη φορά το υπουργείο Παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις.

noesis

Σε ανακοίνωση του, όπως δημοσιεύεται  στο makthes.gr το ΝΟΗΣΙΣ ευχαριστεί τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας και επισημαίνει ότι «τα παραπάνω έρχονται ως επιστέγασμα του συνεχούς ενδιαφέροντος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘ και ιδιαίτερα του αναπληρωτή Υπουργού για την έρευνα κ. Κώστα Φωτάκη, του Γ.Γ. του ΥΠΕΘ Ι. Παντή, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων στελεχών του ΥΠΕΘ. Έτσι, μετά από χρόνια διοικητικής και οικονομικής εγκατάλειψής του από την πολιτεία, το ΝΟΗΣΙΣ διέφυγε τον κίνδυνο διακοπής των δραστηριοτήτων του και εισέρχεται σε μια νέα αισιόδοξη και ανοδική πορεία».

noesis 1

Η ιστορία

Το κτίριο – στολίδι σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες: Π. Τζώνος, Ξ. Χόιπελ και Ε. Σπάνια. Είναι ένας φουτουριστικών διαθέσεων και µε αρχαιοελληνικές υπαινικτικές –ευτυχώς– αναφορές πολυχώρος στο ανατολικό άκρο του πολεοδοµικού συγκροτήµατος της Θεσσαλονίκης, στο δήµο Θέρµης, στη λεγόµενη «Ζώνη καινοτοµίας». Το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων, στις οποίες στεγάζεται το Κέντρο ∆ιάδοσης Επιστηµών και Μουσείο Τεχνολογίας, φτάνει τα 15.000 τ.µ. σε µία ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδοµένα «άπλα» ενός οικοπέδου που ξεπερνάει τα 45.000 τ.µ. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασµός του «Νόησις» επικεντρώθηκε στην ανάδειξη ενός από τα πιο παλιά και σηµαντικά εργαλεία του ανθρώπου, της σφήνας που αν έβλεπε κανείς το κτίριο από ψηλά, θα έλεγε ότι τείνει να ανασηκώσει µία σφαίρα, τη Γη. Το Τεχνολογικό Μουσείο που στεγάζεται εκί ιδρύθηκε το 1978 από μια ομάδα εκπαιδευτικών, επιχειρηματιών και τεχνικών με σκοπό την προβολή της επιστημονικής και τεχνολογικής κληρονομιάς μας. Με το όνομα Τεχνικό μουσείο φιλοξενήθηκε την περίοδο 1978 – 1988 σε εγκαταστάσεις μέλους του στην οδό Αχελώου, ενώ από το 1989 μεταφέρθηκε σε κτίριο 2.000 τ.μ. που διέθεσε η ΕΤΒΑ, στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο.Το 2004 μεταφέρθηκε στη Θέρμη, στο κτίριο του Νόησις και μετονομάστηκε σε «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας – NOESIS», ενώ είναι γνωστό και ως Πλανητάριο.

noesis 3 Διαβάστε για την ιστορία που έθεσε σε κίνδυνο τη λειτουργία του ΝΟΗΣΙΣ εδώ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα