Ο Φάρος του κόσμου: Τα παιδιά βρίσκουν τον δρόμο!
Η παιδεία είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσει τα γκέτο. Φοιτητές και φοιτήτριες Erasmus αποφάσισαν να υλοποιήσουν μια δράση ενάντια στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.
Λέξεις-εικόνες: Γιώργος Τσιτιρίδης
Φοιτητές και φοιτήτριες Erasmus αποφάσισαν να υλοποιήσουν μια δράση ενάντια στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα. Αποφάσισαν να συναντήσουν τα παιδιά του «Φάρου του κόσμου» στον Δενδροπόταμο.
Οι σύλλογοι του Δικτύου Φοιτητών Erasmus (Erasmus Student Network – ESN) της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων του Δενδροποτάμου «Φάρος του Κόσμου» διοργάνωσαν μια γιορτή με κύριο θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, στην οποία οι ομάδες του «Φάρου του κόσμου» «Connect» και «Fargobots» τυχαίνει να είναι στα υψηλότερα επίπεδα με διεθνής και παγκόσμιες διακρίσεις.
Οι φοιτητές με αυτήν τους την πρωτοβουλία ανοίγουν ένα δίαυλο επικοινωνίας του πανεπιστημιακού κόσμου με παιδιά Ρομά, συμβάλλοντας έτσι στο τεράστιο έργο του πατέρα Αθηναγόρα που με την ομάδα των εθελοντών και εθελοντριών του, έχει καταφέρει την μείωση της σχολικής διαρροής και την ενσωμάτωση των παιδιών Ρομά στο εκπαιδευτικό σύστημα. Φέτος μια ακόμα μοναδική πρωτοβουλία καίριας σημασίας, ηθικά και συμβολικά, έρχεται να προστεθεί στις δράσεις που γίνονται στην δυτική πλευρά της πόλης. Ο πατέρας Αθηναγόρας και οι ομάδες του Φάρου στηρίζουν και συμβάλλουν στην δημιουργία της πρώτης ομάδας ρομποτικής των προσφυγόπουλων του hot spot Διαβατών.
Ο Δενδροπόταμος συνορεύει με τα Διαβατά και τα τσιγγανόπουλα που έχουν βιώσει κάποια στιγμή στην ζωή τους τον ρατσισμό, την καχυποψία και τον αποκλεισμό μπορούν να βοηθήσουν και να συμβάλουν στην ουσιαστική ένταξη και επικοινωνία των προσφύγων με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά από το Αφγανιστάν και την Συρία που αποτελούν την ομάδα των Διαβατών ήρθαν στην γιορτή. Η αγάπη, η συμπαράσταση και η αλληλεπίδραση ήταν μεγάλη, όπως και η συγκίνηση μας. Τα παιδιά φάγανε μαζί γεύσεις από κουζίνες πολλών χωρών τις Ευρώπης, συμμετείχαν σε παιχνίδια διάδρασης, επικοινώνησαν, γίνανε φίλοι και φυσικά παίξανε μουσική και χόρεψαν με την ψυχή τους ξεσηκώνοντας φοιτητές και καλεσμένους.
Οι πρόσφυγες οι επονομαζόμενοι «ΑΛΛΟΙ», Σύριοι, Αφγανοί, Τσιγγάνοι, φοιτητές απ άλλες χώρες, πρέπει να πάψουν να είναι μια ταμπέλα, η ταμπέλα του «ΑΛΛΟΥ» και να αποκτήσουν υπόσταση, φωνή και ονοματεπώνυμα. Να γίνουν ο φίλος, ο διπλανός, ο γείτονας ο συνάδελφος, αυτός με τον οποίο καλούμαστε να ζήσουμε. Σήμερα τα λαμπερά πρόσωπα των παιδιών ήταν μια μεγάλη δικαίωση, γιατί πάντα θα υπάρχουν τρόποι και ελπίδα όσο θα υπάρχει ανθρωπιά, όραμα και θέληση.
Αποκορύφωμα της βραδιάς η συναυλία της Μουσικής Μπάντας των παιδιών του «Φάρου» που ξεσήκωσε τους πάντες.
Παράλληλα στα πλαίσια του 1o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ Select Respect στην Αποθήκη 1 στο λιμάνι μετά την προβολή της ταινίας «Ρομά» του Μενέλαου Καραμαγκιώλη ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι καλεσμένοι Στεφανία Πανταζή από ΜΚΟ PRAKSIS, Ανδρομάχη Μπεσίρη από Αντιγόνη, Πατέρας Αθηναγόρας Λουκατάρης, υπεύθυνος του “Φάρου του κόσμου”, Γιαννούλα Μάγγα, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δενδροποτάμου μίλησαν ο καθένας από την πλευρά του για τις αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας στους οικισμούς τον Ρομά, για τα προβλήματα που συνεχίζονται για την καθοριστική σημασία της παιδείας που είναι ο μόνος τρόπος να σπάσει τα γκέτο.
Η βραδιά έκλεισε με τους Ρομά μαθητές και φοιτητές που μίλησαν για την γειτονιά τους, το σχολείο, για την συμμετοχή τους στο «Φάρο του κόσμου» και πως κατάφεραν να ξεφύγουν από τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και το στίγμα του τσιγγάνου απλά διεκδικώντας ένα μέλλον διαφορετικό από αυτό που κάποιοι προκαθόρισαν γι’ αυτούς.