Θεσσαλονίκη

Γιατί να ζηλέψει ο Χορτιάτης τη Δανία;

«O δασικός πλούτος που υπάρχει στον Χορτιάτη είναι ανάλογος με της Δανίας.» Το ξέρατε αυτό;

Parallaxi
γιατί-να-ζηλέψει-ο-χορτιάτης-τη-δανία-181784
Parallaxi

Λέξεις-εικόνες: Κώστας Καρπούζης

«O δασικός πλούτος που υπάρχει στον Χορτιάτη είναι ανάλογος  με της Δανίας». Το ξέρατε αυτό; Προσωπικά εγώ όχι , το έμαθα  από τον κύριο Θεοχάρη  Ζάγκα, καθηγητή του  τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος  ΑΠΘ στην Κυριακάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε ο κύριος Απόστολος  Αντωνούδης  για την αξιοποίηση του ορεινού όγκου στο Χορτιάτη. Για να είμαι πιο ακριβής  ο κύριος καθηγητής είπε ότι έτσι είναι αυτά τα πράγματα όταν έχεις ένα θησαυρό δεν το εκτιμάς  μέχρι να τον χάσεις…

xortiatis (4)

Ο Κισσός λοιπόν  και λέω Κισσός μιας και ήταν η αρχαία ονομασία του Χορτιάτη είναι  ένας εκπληκτικός θησαυρός που περιμένει να αποκαλυφθεί.                                                            Πώς θα αποκαλυφθεί; Mε βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Έννοιες  πολύ  σημαντικές για  την εποχή μας. Έννοιες που  χρειάζονται την συνεργασία των δημοτών  του Χορτιάτη και της Πολιτείας.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο Δημήτρης Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών έδωσε το παρών και δήλωσε θετικός προς  αυτήν την κίνηση αλλά για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, πρέπει ο κινητήριος μοχλός δηλαδή οι δημότες να ενεργοποιηθούν δυναμικά  για την  εκκίνηση της αξιοποίησης του ορεινού όγκου στο Χορτιάτη.

xortiatis (3)

Κάποιοι λένε ότι αν η Θεσσαλονίκη  είναι η Νύφη του Θερμαϊκού ο Χορτιάτης είναι το στεφάνι αυτής της Νύφης. Αξιοθέατα πολλά και διάφορα με πρώτο το βουνό και τα πολλά  περιηγητικά και περιπατητικά μονοπάτια, όπως  το «Χορτιάτης-Κατασκήνωση», ένας ευχάριστος  ορειβατικός περίπατος  μέσα στο  πυκνό δάσος όπου οι περιπατητές μπορούν να απολαύσουν εκτός της επαφής με την φύση και το νερό της πηγής «Τρία Αδέλφια». Ο δασικός του πλούτος είναι απίστευτος, ο καθηγητής μιλώντας γι’ αυτόν  ήταν συνεπαρμένος. Καστανιές, οξιές, πρίνοι ,γεράνια, νεραγκούλες, πανσέδες αλλά και λουλούδια  μενεξέδες, κρόκους, ανεμώνες, ίριδες, κυκλάμινα ,αγριοφράουλες είναι κάποιοι από τους θησαυρούς του. Πραγματικά αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς αυτό τον απίστευτο πλούτο. Η απόσταση του; Γύρω στα 12 ή 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

xortiatis (1)

Η χιλιομετρική απόσταση είναι αμφιλεγόμενη ανάμεσα στους μηχανικούς και τους δασολόγους. Όπως και να’ χει όμως  δεν είναι  μεγάλη και  φυσικά  σας ανταμείβει όχι μόνο με τον τοπίο και τον καθαρό αέρα του αλλά και με τις εκπληκτικές γαστρονομίες  που προσφέρουν οι χώροι  εστίασης  στην Δημοτική ενότητα  Χορτιάτη. Εκλεκτά πιάτα από κυνήγι και όχι μόνο, φυσικά πάντα  με την συνοδεία  ενός καλού κρασιού.

Οι υποσχέσεις  που δόθηκαν  ελπίζω και εύχομαι να μην μείνουν μόνο στα λόγια. Πρέπει επιτέλους να τηρούνται.

xortiatis (5)

*Ο Κωνσταντίνος Καρπούζης  είναι τοπικός  σύμβουλος  του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Διαβάστε ακόμη Ο Χορτιάτης της Σοφίας Νικολαίδου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα