Γιατί προτείνει ο Guardian τη Θεσσαλονίκη για διακοπές
Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου
Τη Θεσσαλονίκη προτείνει ο Guardian για όσους ψάχνουν έναν εναλλακτικό προορισμό για να επισκεφτούν στις διακοπές τους.
Διαβάστε το απόσπασμα από το ρεπορτάζ του Guardian για τη Θεσσαλονίκη:
“Μια σειρά από σπίτια, που στέκουν σε ξύλινους στύλους πάνω στο νερό, με ψαρόβαρκες δεμένες ανάμεσά τους· Η ελώδης περιοχή γίνεται ένα με τον ουρανό. Μέσα στη λιμνοθάλασσα που θυμίζει καθρέφτη βρίσκονται ροζ φλαμίνγκο στα ρηχά.
Αυτός ο γεμάτος με νερό κόσμος είναι το δέλτα του Αξιού. Ο Αξιός ποταμός ρέει από τα σύνορα Αλβανίας-Κοσόβου, συναντά τον μεγαλύτερο ποταμό της Ελλάδας, τον Αλιάκμονα και τον Λουδία, για να σχηματίσουν μια λεκάνη στον Θερμαϊκό Κόλπο, ακριβώς δυτικά της Θεσσαλονίκης. Το ειδυλλιακό αυτό μέρος αποτελεί ένα εθνικό πάρκο με γλυκά νερά, υφάλμυρες λιμνοθάλασσες, αλυκές, καλαμιώνες και λασποτοπιές που είναι σημαντικό καταφύγιο για εκατομμύρια μεταναστευτικά και φωλιάζοντα πτηνά, συμπεριλαμβανομένων των γυαλιστερών ιμπιάδων, των πελεκάνων της Δαλματίας και των σπάνιων λευκοουρών αετών. Είναι το όνειρο ενός φωτογράφου και ένα υπέροχο μέρος για εξερεύνηση με τα πόδια.
Στο σημείο μπορείτε να φτάσετε με αυτοκίνητο, αν και τοπικά λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη περνούν από τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου στο ανατολικό τμήμα και τον πύργο παρατήρησης πουλιών στη Νέα Αγαθούπολη στα νότια. Το καλύτερο μέρος για να δείτε φλαμίνγκο είναι γύρω από τις αλυκές της Αλυκής Κίτρους στα νότια. Χάρτης και συμβουλές για τις καλύτερες διαδρομές ανάλογα με την εποχή του χρόνου διατίθενται από το κέντρο πληροφοριών στη Χαλάστρα.
Εκτός από τα περίπου 300 είδη πουλιών, το δέλτα του Αξιού φιλοξενεί χελώνες, αγριόγατες, σουσλίκ (είδος σκίουρου), νεροβούβαλους και άγρια άλογα. Τα αναχώματα χωρίζουν φαρδιά, επίπεδα ορυζώνων, ενώ τα μύδια καλλιεργούνται σε σχοινιά και συγκεντρώνονται από τους ψαράδες. Το μεγαλύτερο μέρος του ρυζιού και των μυδιών της χώρας συλλέγεται εδώ, ενώ οι αλυκές που παράγονται στον τόπο αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες εκροές στην Ελλάδα, μετά το Μεσολόγγι.
Υπάρχουν καταλύματα στα προάστια του δέλτα, αλλά είναι καλύτερο να μείνετε στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Τα πολυσύχναστα αλλά χαλαρά τραπέζια των εστιατορίων γεμίζουν τις πλατείες της και η νυχτερινή ζωή διαρκεί μέχρι το πρωί.
Πού να φάτε: Στην περιοχή του Αξιού τα μέχρι πρότινος εστιατόρια αντικαθίστανται από μοντέρνες ταβέρνες που σερβίρουν ψάρια αλμυρού και γλυκού νερού. Το Navagio έχει βεράντα στη λιμνοθάλασσα στο Καλοχώρι, ενώ το Σουροτύρι στη Χαλάστρα σερβίρει τοπικά πιάτα παέγια”.