Θεσσαλονίκη

Γιατί σβήνει τόσο εύκολα η διαγράμμιση στους δρόμους της πόλης;

Όχι, δεν βάφονται με ασβέστη ούτε με νερομπογιές! Εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης εξηγούν πού είναι το πρόβλημα και προτείνουν λύσεις

Κωστής Κοτσώνης
γιατί-σβήνει-τόσο-εύκολα-η-διαγράμμισ-1346396
Κωστής Κοτσώνης

Οι ελληνικές πόλεις μοιάζει να έχουν πάρει διαζύγιο με τις έντονες, καλά ορατές διαγραμμίσεις στο οδόστρωμα. Ξεβαμμένες «ζέβρες» σε διαβάσεις, πρακτικά αόρατες γραμμές διαχωρισμού λωρίδων, λεωφορειολωρίδες με σήμανση σχεδόν εξαφανισμένη δυσκολεύουν την οδήγηση και εντείνουν την αίσθηση του απεριποίητου δημόσιου χώρου.

Μάλιστα, ακόμα και όταν οι διαγραμμίσεις φρεσκάρονται από τα αρμόδια συνεργεία, σύντομα αποκτούν πάλι την ίδια ξεβαμμένη εικόνα, ειδικά σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Το γιατί συμβαίνει αυτό μοιάζει να είναι κοινή απορία πολλών δημοτών, που συχνά ειρωνεύονται τις δημόσιες υπηρεσίες, λέγοντας ότι στην Ελλάδα οι διαγραμμίσεις γίνονται με νερομπογιές και… ασβέστη.

Η Μαρία Ζουρνά, Γενική Διευθύντρια Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, μεταφέρει στην Parallaxi ότι το πρόβλημα οφείλεται σε τρεις παράγοντες:

«Μπορεί στον κόσμο να δίνεται η εντύπωση ότι οι διαβάσεις ξεβάφουν, όμως στην πράξη απλώς υπερκαλύπτονται από τα ίχνη που αφήνουν τα ελαστικά των αυτοκινήτων. Τα ελαστικά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και λόγω της έλλειψης συντήρησης, ειδικά σε μεγάλα οχήματα όπως λεωφορεία, αφήνουν μαύρες “ροδιές” πάνω στις διαγραμμίσεις και δίνουν την εικόνα ότι έχει σβήσει το χρώμα. Προσωπικά, πιστεύω ότι οι επαλείψεις πρέπει να γίνονται πιο συχνά. Το ιδανικό θα ήταν να γίνονται κάθε εξάμηνο. Επίσης, πρόβλημα είναι και η ποιότητα του οδοστρώματος. Άμα πάμε να βάψουμε έναν δρόμο γεμάτο λακκούβες και “αυλάκια”, η μπογιά δεν θα “πιάσει”».

Τη ρωτάμε για ποιον λόγο σε πόλεις του εξωτερικού οι διαγραμμίσεις φαίνεται να κρατάνε πολύ περισσότερο και απαντά: «Πέρα από το ότι στο εξωτερικό τα οδοστρώματα είναι πολύ πιο καλοσυντηρημένα, προσωπικά θεωρώ ότι παίζει ρόλο ο στόλος των αυτοκινήτων και οι κλιματικές συνθήκες. Στο εξωτερικό, κατά πάσα πιθανότητα είναι καλύτερα συντηρημένα και νεότερα τα αυτοκίνητα. Επίσης, το γεγονός ότι βρέχει συχνότερα βοηθάει και στο να ξεπλένονται οι δρόμοι από ρύπους».

Κάτι που διαφοροποιεί την Ελλάδα από το εξωτερικό είναι και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις διαγραμμίσεις. Στο εμπόριο υπάρχει μία μεγάλη γκάμα υλικών, με κυριότερα τα ακρυλικά, τα θερμοπλαστικά, τα ψυχροπλαστικά ή τα εποξικά χρώματα, καθώς και τις αυτοκόλλητες θερμοπλαστικές μεμβράνες.

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον τα ακρυλικά υλικά, τα οποία προβλέπει και η ελληνική νομοθεσία. Οι Δήμοι δοκιμάζουν κατά καιρούς εφαρμογές και με άλλους τύπους διαγραμμίσεων, όμως ανασταλτικός παράγοντας είναι το κόστος και η έλλειψη κατάλληλων μηχανημάτων.

«Οι διαβάσεις στο Δήμο μας βάφονται με ένα ειδικό ακρυλικό χρώμα για οδοστρώματα. Υπάρχουν και άλλοι τύποι υλικών, όπως τα λεγόμενα θερμοπλαστικά και ψυχροπλαστικά χρώματα, όμως είναι τρεις φορές πιο ακριβά και θέλουν ειδικά μηχανήματα για να περαστούν, τα οποία δεν διαθέτουμε. Μπορεί να τα περάσει μόνο εργολάβος με πολύ υψηλό κόστος», εξηγεί η κ. Ζουρνά. «Ο Δήμος, λοιπόν, θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να προμηθεύεται ακρυλική μπογιά. Εξάλλου, αυτός ο τύπος μπογιάς προβλέπεται και από τις ελληνικές προδιαγραφές. Όλα τα χρώματα υποβάλλονται σε εργαστηριακούς ελέγχους κατά την παραλαβή. Η τελευταία πέρασε έξι φορές από έλεγχο, μέχρι να καταλήξουμε ότι το δείγμα έχει τα χαρακτηριστικά που θέλουμε».

Μία άλλη λύση θα ήταν το «καθάρισμα» των διαγραμμίσεων, τουλάχιστον στις διαβάσεις κεντρικών αρτηριών. Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, έκανε μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση: «Τις προάλλες, πρόσεξα ότι η διάβαση επί της Αγίου Δημητρίου πριν την Εθνικής Αμύνης είχε ξεβάψει και πρακτικά δεν υφίστατο πια, εκτός από το ακριανό τμήμα, που δεν πατιέται σχεδόν καθόλου από ρόδες. Με εντυπωσίασε η διαφορά. Ζήτησα και από το δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας, επειδή το θέμα μάς απασχολεί πολύ, να καθαριστούν πιλοτικά κάποιες διαβάσεις, ανάμεσα στις οποίες και αυτή».

Αντίστοιχη άποψη έχει και η κ. Ζουρνά: «Αν το χρώμα ξεπλυθεί με πολύ νερό και τις ειδικές σκούπες των ηλεκτρικών σαρώθρων, πιθανώς θα αποκαλυφθεί αμέσως το άσπρο χρώμα από κάτω».

Πέρσι το καλοκαίρι, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε υλοποιήσει εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Βενιζέλου. Στο πλαίσιο αυτών των εργασιών, οι διαβάσεις «ζωγραφίστηκαν» ξανά στο δρόμο με τη χρήση αυτοκόλλητων μεμβρανών. Σύμφωνα με τον κ. Νικηφορίδη, αυτή η πιλοτική εφαρμογή είχε θετικά αποτελέσματα και θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ωστόσο, ένα μειονέκτημα είναι ότι, για να τοποθετηθούν οι μεμβράνες, πρέπει η άσφαλτος να είναι εντελώς λεία και καλής ποιότητας, πράγμα σπανιότατο στους δρόμους της πόλης.

Η κ. Ζουρνά διαβεβαιώνει ότι «η διοίκηση θέλει να αναβαθμίσει το κομμάτι των διαγραμμίσεων. Για αυτό το λόγο, οι υπηρεσίες μας ετοιμάζουν μία μελέτη με αυστηρές προδιαγραφές, ώστε έπειτα να πάμε σε μία εργολαβία διαγραμμίσεων που θα δώσει άλλη εικόνα στην πόλη, με πιο ανθεκτικά υλικά ενδεχομένως και πιο τακτική εφαρμογή, ώστε τα χρώματα να μην προλαβαίνουν να ξεθωριάσουν. Ευελπιστούμε ότι σε τρία με τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ διαφορετική η εικόνα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα