Green 45: Τα δίδυμα που θα αλλάξουν την όψη της Βασιλέως Ηρακλείου
Ένα βιοκλιματικό κτίριο εξαιρετικής αισθητικής θα αλλάξει την όψη του δρόμου κρύβοντας και ένα μυστικό, από τα πολλά της πόλης, στα θεμέλιά του.
Τα δίδυμα κτίρια (ουσιαστικά 2 σε 1) που ανεγείρονται επί της Βασιλέως Ηρακλείου στον αριθμό 45, πίσω ακριβώς από το Εμπορικό κέντρο Πλατεία, με το κτίριο του οποίου θα συνδιαλέγονται άριστα, πρόκειται σίγουρα να αλλάξουν την όψη του δρόμου. Μαζί με την ανανέωση της Αγοράς Μοδιανο στο μέλλον η περιοχή θα αναδειχθεί αναβαθμισμένη και μια μελλοντική μετατροπή της οδού σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας θα αναδείκνυε ακόμη περισσότερο αυτόν τον μικρό κεντρικό δρόμο.
Η μελέτη της κατασκευής της συγκεκριμένης υποδειγματικής κατασκευής του βιοκλιματικού κτιρίου ανατέθηκε από την Δομοτεχνική ΑΕ στο πολυβραβευμένο Αρχιτεκτονικό γραφείο MAKRIDIS ASSOCIATES και το έργο της ανέγερσης ξεκίνησε το 2012.
Αντικείμενο του υπό εκτέλεση αυτού έργου είναι η δημιουργία ενός οκταώροφου Δίδυμου Κτιρίου Καταστημάτων και Κατοικιών, με Υπόγειο Χώρο Στάθμευσης ιδιοκτησίας της ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ A.E., στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 45 στη Θεσσαλονίκη. Βασικοί στόχοι της μελέτης του έργου ήταν η βελτιστοποίηση των συνθηκών διαβίωσης των χρηστών του κτιρίου, μέσα από μια πρωτοποριακή και καινοτόμα επίλυση, που θα αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τα δεδομένα χαρακτηριστικά της περιοχής και των όρων δόμησης, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ποιοτικό, πρότυπο συγκρότημα υψηλών προδιαγραφών, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από διαχρονικότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία.
Τα χαρακτηριστικά του κτιρίου
Με γνώμονα την αρχιτεκτονική καινοτομία και το βιοκλιματικό σχεδιασμό, επιδίωξη των μελετητών είναι η δημιουργία μιας πιλοτικής, πρότυπης αστικής νησίδας, η οποία εισάγει καινοτόμες τεχνολογίες με στόχο τη βελτίωση του περιβάλλοντος, περιορίζει στο ελάχιστο τις εκπομπές ρύπων και παράλληλα υιοθετεί τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Η πραγματοποιούμενη δόμηση της οικοδομής ανέρχεται σε 4.865τ.μ. με 160τ.μ. ημιυπαίθριων χώρων. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο σχεδόν ίδια κτίρια που διαθέτουν ισόγειο, επτά ορόφους και υπόγειο και συνδέονται μεταξύ τους στο επίπεδο του υπογείου, του ισογείου και του 1ου ορόφου. Η χρήση του ισογείου δίνεται σε καταστήματα, ενώ οι 7 όροφοι στεγάζουν τριάντα μοναδικές κατοικίες, που αναπτύσσονται ανά δύο ή τρεις, σε κάθε όροφο των δίδυμων κτιρίων. Τα διαμερίσματα έχουν επιφάνεια από 40τ.μ. έως και 260τ.μ. και αναπτύσσονται σε ένα ή δύο επίπεδα. Τα διαμερίσματα των τελευταίων ορόφων έχουν πρόσβαση σε πράσινα δώματα (roof gardens), με ιδιωτικές πισίνες και κήπους. Στο υπόγειο του κτιρίου δημιουργείται χώρος στάθμευσης 30 αυτοκινήτων, με πρόσβαση από την οδό Βασιλέως Ηρακλείου, με τους απαραίτητους χώρους μηχανοστασίου ανελκυστήρα, δεξαμενής νερού και αντλιοστασίου πυρόσβεσης.
Ως βασική αρχή οργάνωσης, επιλέγεται η διάσπαση του κτιρίου σε δύο επιμέρους όγκους, προκειμένου να ενισχυθεί ο φυσικός φωτισμός όλων των εσωτερικών του χώρων και να μπορεί να επιτευχθεί η ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα σ’ αυτούς. Οι μεγάλες επιφάνειες ανοιγόμενων κουφωμάτων στις όψεις ενισχύουν την παραπάνω συνδυαστική λειτουργία (φυσικός φωτισμός – διαμπερής αερισμός). Επιπλέον, η διάσπαση του κτιριακού όγκου αναδεικνύει μία διαφορετική αίσθηση και αντίληψη της σχέσης ανοιχτού-κλειστού και ιδιωτικού-δημόσιου, διευκολύνοντας τη σύνδεση του ιδιωτικού ακάλυπτου του οικοπέδου με το δημόσιο ελεύθερο χώρο.
Η έντονη παρουσία του πράσινου σε όλα τα επίπεδα, στις όψεις και στα δώματα του κτιρίου, δημιουργούν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης και συμβάλει στον περιορισμό των ρύπων, στην αύξηση υγρασίας και του φυσικού αερισμού αλλά και στη σημαντική αισθητική αναβάθμιση δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον χαλάρωσης για τους ενοίκους.
Στην κατασκευή χρησιμοποιούνται φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, τα οποία είναι ανακυκλώσιμα, απαιτούν μικρή ενέργεια για την παραγωγή τους και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Η επιλογή των υλικών και των ανοιχτόχρωμων αποχρώσεών τους στις επιφάνειες του κτιριακού κελύφους γίνεται και με γνώμονα τη βελτίωση του ηλιασμού – φωτισμού των εσωτερικών χώρων στους χαμηλούς ορόφους μέσω αντανάκλασης.
Για την εξασφάλιση φυσικού δροσισμού στο εσωτερικό των κτιρίων, προβλέπεται η εξωτερική σκίαση των γυάλινων επιφανειών από τον άμεσο ηλιασμό με κινητά ξύλινα πάνελ, που στηρίζονται στα μεταλλικά δικτυώματα, η δραστική θερμομόνωση του κελύφους, η εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής στις κατοικίες και τα καταστήματα και η εξασφάλιση διαμπερούς αερισμού.
Με τη βελτίωση λοιπόν της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων, θα επιτευχθεί όχι απλά σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και θα εξασφαλιστεί η βέλτιστη ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος και η υγεία των χρηστών.
Στα θεμέλια
Εκείνο που πολλοί δεν θα ξέρετε, ίσως, είναι ότι κατά την διάρκεια της διάνοιξης των θεμελίων ανασκάφηκε ένας αρχαιολογικός χώρος που προφανώς εκτείνεται σε όλη την περιοχή. Άλλωστε είναι γνωστό ότι κάτω από την πόλη κείτεται μια άλλη βυζαντινή πόλη. Το τμήμα του βυζαντινού οικισμού που ήρθε στο φως για ελάχιστο χρόνο, δεν θα το δούμε ποτέ αφού για τα συγκεκριμένα αρχαία η Αρχαιολογική Υπηρεσία γνωμοδότησε υπέρ της προστασίας τους μέσω της μεθόδου της κατάχωσης.