Τι απαντά το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε ρεπορτάζ της Parallaxi για δυσλειτουργίες του ψηφιακού app του
Κάποιοι χρήστες ανέφεραν ότι, αντί να περηγηθούν ψηφιακά στα εκθέματα μέσα από τα κινητά τους, κατέληγαν να βλέπουν... eshop με ρούχα και τσάντες
Επίσημη απάντηση δίνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσαλονίκης σε σημερινό ρεπορτάζ της Parallaxi για τις δυσλειτουργίες που εμφανίζει το Μουσεία Παντού (Museum on The Go), μία επίσημη ψηφιακή εφαρμογή που απευθύνεται σε επισκέπτες του με κινητά τηλέφωνα Android ή iOS.
Στην ανακοίνωσή του, το μουσείο διευκρινίζει ποια είναι η σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν οι χρήστες ώστε να εμφανιστει το κατάλληλο περιεχόμενο στις οθόνες τους, τονίζοντας ότι η εφαρμογή, που διατίθεται σε 12 γλώσσες, τυγχάνει πολύ θετικής υποδοχής από τους επισκέπτες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Μετά από σημερινό δημοσίευμα σας που αφορά στην ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης “Museum on the go”θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το πρόβλημα που αναφέρεται ότι αντιμετώπισαν κάποιοι χρήστες της εφαρμογής κατά το σκανάρισμα των QR codes οφείλεται σε λανθασμένη χρήση τους.
Σαφείς οδηγίες που υπάρχουν σε banner στην είσοδο του μουσείου, σε έντυπα φυλλάδια, στο περιεχόμενο της ίδιας της εφαρμογής αλλά και στο QR code κάθε εκθέματος ενημερώνουν ότι πρέπει κανείς πρώτα να ανοίξει την εφαρμογή Museum on the go και μετά να σκανάρει.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο χρήστης σκανάρει το QR code μέσω της κάμερας του κινητού του ή ενός εργαλείου QR Code scanner που είναι κατεβασμένο στη συσκευή του, τότε οδηγείται στις προκαθορισμένες, από το λειτουργικό της συσκευής του, ενέργειες. Εάν πρόκειται για συσκευή με Android λειτουργικό, εμφανίζεται είτε ένα αλφαριθμητικό κείμενο σε μορφή σημείωσης είτε ένα παράθυρο επιλογών για το κείμενο. Εάν πρόκειται για συσκευές με λειτουργικό iOS, η προεπιλεγμένη ενέργεια είναι να ανοίξει ο φυλλομετρητής (browser) της συσκευής. Από το σημείο αυτό και μετά η εκάστοτε μηχανή αναζήτησης οδηγεί τον χρήστη σε ιστοσελίδες, σχετικές με το κείμενο της αναζήτηση. Όπως διαπιστώνεται και στο εν λόγω δημοσίευμα, η αναζήτηση αρχικά δεν οδηγεί σε καμία ιστοσελίδα. Τα αποτελέσματα που εμφανίζονται είναι μετά την επιλογή προβολής εικόνων ή προϊόντων από τον χρήστη. Σχεδόν οποιαδήποτε αναζήτηση γίνει σε έναν φυλλομετρητή με τυχαίο αλφαριθμητικό κείμενο θα επιστρέψει κάποια εικόνα ή προϊόν.

Σε κάθε περίπτωση το φυλακτικό προσωπικό του μουσείου είναι πάντοτε πρόθυμο και διαθέσιμο να προσφέρει βοήθεια και πληροφορίες στους επισκέπτες, εφόσον του ζητηθεί, σχετικά με την ορθή χρήση των εφαρμογών που προσφέρονται.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρέχει δωρεάν στους επισκέπτες του σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές που βασίζονται σε προηγμένες τεχνολογίες και στόχο έχουν να μετατρέψουν την επίσκεψη τους σε μια ευχάριστη εμπειρία. Το Museum on the go είναι μια εφαρμογή με πάνω από 44.000 downloads, υψηλή αξιολόγηση από τους χρήστες και ιδιαίτερα θετικά και ένθερμα σχόλια από τους επισκέπτες μας, Έλληνες και ξένους, καθώς διατίθεται σε 12 γλώσσες. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει κανείς τις δυνατότητες της εφαρμογής είναι να την κατεβάσει στο κινητό του και να έρθει στο μουσείο ή, εναλλακτικά, να την χρησιμοποιήσει μέσα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσω ειδοποιήσεων και χαρτών θα λαμβάνει πληροφορίες για τα μνημεία και τους χώρους, όπου βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα του μουσείου. Ένα download αρκεί».

Σχετικά Αρθρα