αρχαιολογικό-μουσείο-θεσσαλονίκης-qr-codes-1346878

Θεσσαλονίκη

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: QR codes εκθεμάτων σε οδηγούν σε ρούχα και τσάντες-ΒΙΝΤΕΟ

Καταγγελία από επισκέπτες ότι αντί για να διαβάζουν πληροφορίες για τα εκθέματα, εμφανίζονταν μπροστά τους φορέματα, εσώρουχα και αξεσουάρ!

Parallaxi
Parallaxi

Οι εκπλήξεις που σου επιφυλάσσονται κάποιες φορές, κάνοντας μία βόλτα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις.

Μία από αυτές είναι να πας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης σου και αντί για να λάβεις πληροφορίες για τα εκθέματα και τα αγάλματα, στο κινητό σου να εμφανιστούν διαφημίσεις για φορέματα, ρούχα, εσώρουχα και τσάντες!

Επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μας κατήγγειλαν τα παραπάνω, στέλνοντας και βίντεο από τη στιγμή που με το κινητό τους τηλέφωνο προσπάθησαν να σκανάρουν το QR code από συγκεκριμένα εκθέματα που υπάρχουν στο χώρο.

Μάταια. Πατώντας το κουμπί, εμφανίζονται διαφημίσεις με περιεχόμενο που καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο, φυσικά και εκθέτουν το Μουσείο, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά και περίφημα μουσεία όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά της Ελλάδας, με πολύ σημαντικές εκθέσεις και δράσεις όλο το χρόνο.

Είναι κάτι που προφανώς θα πρέπει να διορθωθεί με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας και συστημάτων που διαχειρίζεται τα δίκτυα, καθώς, όπως μας ενημέρωσαν από τη διεύθυνση του Μουσείου, είναι ένα γεγονός που συμβαίνει όταν υπερφορτώνεται το WI-FI, το οποίο είναι ελεύθερο προς όλους.

Η λύση που πιθανώς θα ακολουθηθεί για να μην ξανασυμβεί θα είναι να κλειδωθεί το WI-FI και να δίνεται ο κωδικούς μόνο στους επισκέπτες.

Η διευθύντρια του Μουσείου, Αναστασία Γκαδόλου, απάντησε στην Parallaxi ότι έχει ενημερώσει τους αρμόδιους και τον τμηματάρχη ψηφιακής διακυβέρνησης, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα και φυσικά και με την εφαρμογή  Museum on the go. 

Με την ταχύτερη επίλυση δε θα μπερδεύεται ο κόσμος που το επισκέπτεται, ο οποίος μάλιστα τους θερινούς μήνες είναι πολύ περισσότερος, καθώς διανύουμε τουριστική περίοδο.

Δείτε το σχετικό video

Λίγα λόγια για το Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, στην Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., σε άμεση γειτνίαση με το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης. H ανέγερσή του  ξεκίνησε το 1960 σε οικόπεδο 17 στρεμμάτων.  Ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε από τον επιφανή Έλληνα αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό, σημαντικό εκπρόσωπο του μοντέρνου κινήματος της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Η κατασκευή του μουσείου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου ολοκληρώθηκε το 1962, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του. Αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του μοντερνισμού στην Ελλάδα και το σημαντικότερο μεταπολεμικό έργο του Καραντινού.  Το 1980 έγινε επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων με προσθήκη ενός διώροφου κτιρίου στη νοτιοανατολική ζώνη του περιβάλλοντα χώρου του μουσείου, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Βογιατζή.

Το 2002 το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τον περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, διότι αποτελεί σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των δημόσιων κτιρίων της πόλης κατά την περίοδο του β’ μισού του 20ου αιώνα.

Η ανάγκη ανακαίνισης του μουσείου και οι σύγχρονες μουσειολογικές επιταγές, οδήγησαν στην απόφαση ενός ριζικού εκσυγχρονισμού – επισκευής – επέκτασης του μουσείου κατά τα έτη 2001-2006 με χρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.  Το κτιριακό συγκρότημα επεκτάθηκε υπόγεια για την τοποθέτηση σύγχρονων τεχνολογικά ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Το ανακαινισμένο κτίριο, με πλήρη συστήματα ειδικών συνθηκών κλιματισμού και διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας στις εκθέσεις, στις αποθήκες αλλά και στα εκσυγχρονισμένα εργαστήρια καθώς και το ανανεωμένο εκθεσιακό πρόγραμμα, κατέστησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ένα από τα πλέον σύγχρονα και εξοπλισμένα μουσεία του ελληνικού χώρου.

Το 2009 ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση της ανατολικής ζώνης του περιβάλλοντα χώρου με την υλοποίηση της υπαίθριας αρχαιολογικής έκθεσης «Αγρός – Οικία – Κήπος – Τόπος» και το αντίστοιχο τμήμα περίφραξής της.

Τέλος, το 2014 ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση τμήματος της δυτικής ζώνης του περιβάλλοντα χώρου με την κατασκευή υπόσκαφης αποθήκης, την υλοποίηση της υπαίθριας αρχαιολογικής έκθεσης «Μνήμη και Λίθοι» και χώρου εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Οι Συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν πολυάριθμα αντικείμενα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Προέρχονται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν σε όλη τη Μακεδονία από το 1912, καθώς και από περισυλλογές και παραδόσεις.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ενδιαφέρουσες εκθέσεις, ενώ έχουν γίνει αρκετές κινήσεις εξωστρέφειας, με συναυλίες στην πανσέληνο, ενώ την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα ειτουργεί με διευρυμένο ωράριο (9 το πρωί με 10 το βράδυ).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα