Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει σύντομα το δικό της γραφείο
Παράλληλα, το Βαλκανικό φόρουμ «βγαίνει» και εκτός Έκθεσης!
Σημείο αναφοράς και στη Βόρεια Ελλάδα αποκτά το επόμενο χρονικό διάστημα το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού(ΕΙΠ). Μετά την επιτυχία της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με τον αριθμό – ρεκόρ των 90.000 και πλέον επισκεπτών, οι διοργανωτές «διάβασαν» την ανάγκη να εκπροσωπείται η ΔΕΒΘ όλο το χρόνο στην πόλη που τη φιλοξενεί.
«Θα εγκαταστήσουμε άμεσα στη Θεσσαλονίκη ένα δικό μας γραφείο με ανθρώπους που έχουν κύρος στην πόλη και επιπλέον θα συνεχίσουμε τις συνεργασίες που ξεκινήσαμε ήδη με πολιτιστικούς φορείς, συλλόγους και μουσεία για τη διοργάνωση δράσεων από κοινού», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) Νίκος Κούκης.
Μάλιστα, οι συνεργασίες αυτές, αναμένεται να επεκταθούν και στην ευρύτερη περιοχή. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει επαφές και με πολλούς πολιτιστικούς φορείς από τη βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο συνεργασιών για να γίνονται από κοινού δραστηριότητες όλο το χρόνο, οι οποίες θα απολήγουν στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης», συμπλήρωσε, λέγοντας πως θα είναι «σαν ένα πνευματικό κύμα, του οποίου η κατάληξη θα είναι μία μεγάλη πολιτιστική γιορτή την άνοιξη».
Ο πρόεδρος του ΕΙΠ έκανε λόγο για «διαμάντια» που υπάρχουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και πρέπει να φανούν. «Στην Αλεξανδρούπολη, στην Ορεστιάδα και στο Σουφλί, είδαμε θαυμάσιους πολιτιστικούς φορείς, στην Ξάνθη συγκεντρώσαμε όλους τους λογοτέχνες της Θράκης, σε μία πολύ μεγάλη εκδήλωση με 200 άτομα. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται σε διάφορες πόλεις της πατρίδας μας και όχι σε δυο-τρεις μεγάλες, που έχουν για παράδειγμα επαφές με τον εκδοτικό κόσμο και εκδίδουν τα βιβλία τους», τόνισε εκφράζοντας την επιθυμία του να αποτελέσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι τον πνευματικό πυρήνα στη βόρεια Ελλάδα και να αναδειχθούν μέσω των συνεργασιών που κάνει το ίδρυμα.
Βαλκανικό φόρουμ εντός και εκτός της ΔΕΒΘ και ήπια διπλωματία μέσω του βιβλίου
Η «ενηλικίωση» της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης έφερε στην επιφάνεια και μία ακόμη ανάγκη της. Στο πλαίσιο της 19ης διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε το 1ο Βαλκανικό Φόρουμ, η επιτυχία του οποίου κινητοποίησε τους διοργανωτές για μία ακόμη, ανεξάρτητη διοργάνωση.
«Είδαμε ότι υπάρχει όρεξη και δίψα και σκεφτήκαμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε το Βαλκανικό Φόρουμ και εκτός της Έκθεσης. Οι τέσσερις μέρες που διαρκεί η ΔΕΒΘ, δεν είναι αρκετές για να “χωρέσουν” τα πάντα. Η ιδέα μας λοιπόν είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη η έδρα του Βαλκανικού Φόρουμ για τη λογοτεχνία και τα γράμματα, που θα πραγματοποιείται τόσο στη διάρκεια της έκθεσης όσο και εκτός αυτής, σε μία ελκυστική εποχή που θα αποφασίσουμε από κοινού με το Δήμο και την Περιφέρεια», ανέφερε ο Νίκος Κούκης.
Άλλωστε οι σχέσεις του ΕΙΠ με τα Βαλκάνια είναι ούτως ή άλλως ιδιαίτερα στενές. «Έχουμε παραρτήματα σε τέσσερις χώρες, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την Αλβανία. Δεδομένου λοιπόν ότι έχουμε τις βάσεις, έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε και τις επαφές, στόχος μας είναι να τα συνδέσουμε όλα αυτά με το βαλκανικό φόρουμ και να το ενισχύσουμε. Να συνδέσουμε δηλαδή την αρχική μας δράση που είναι η ήπια διπλωματία, με το βιβλίο και τη λογοτεχνία», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βαρβάρα Καζαντζίδου