Η μέρα που η Θεσσαλονίκη άσπρισε, πάγωσε και δεινοπάθησε
Το ημερολόγιο έδειχνε 10/1/17 με την «Αριάδνη» να δείχνει τα... δόντια της και να προκαλεί χάος στην πόλη- Φωτογραφίες, βίντεο και... παγωμένες αλατιέρες
Η Θεσσαλονίκη μόλις είχε υποδεχτεί το 2017. Μικρής έντασης χιονοπτώσεις πλήττουν τα ορεινά και προάστια της Θεσσαλονίκης δίνουν μια ακόμα πιο ευχάριστη νότα στο εορταστικό κλίμα, χωρίς να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Τρεις μέρες αργότερα η πόλη ντύνεται ξανά στα λευκά, με το χιόνι αυτή τη φορά να είναι μεγαλύτερης έντασης.
Το τι θα επακολουθούσε όμως μετά, δεν το περίμενε κανείς.
Η κακοκαιρία «Αριάδνη» έδειξε τα… δόντια της για τουλάχιστον μία εβδομάδα, βάζοντας τη Θεσσαλονίκη στον «πάγο» από τις θερμοκρασίες που κινούνταν σταθερά αρκετά κάτω από το μηδέν και το χιόνι που έπεσε σε όλη την πόλη.
«Όλα ξεκίνησαν στις 4 περίπου του μηνός όταν ένα ριτζ υψηλών πιέσεων στην δυτική Ευρώπη έδωσε χώρο για την κάθοδο ενός ισχυρού αυλώνα στην νοτιανατολική Ευρώπη το οποίο έπληξε την Ελλάδα κατά το διάστημα 5 έως 11 του μηνός φέρνοντας πανελλαδικά μεγάλο ψύχος, αλλά και πάρα πολλά χιόνια σχεδόν στις περισσότερες περιοχές» αναφέρει η ιστοσελίδα meteology.gr σχετικά με τα όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες και προσθέτει ότι:
«Έως και -14 °C έφτασε η θερμοκρασία στα 850 hPa στην Θεσσαλονίκη! Το ψύχος μάλιστα στη Βόρεια Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλο που παρατηρήθηκε ξανά μετά από πολλά χρόνια το πάγωμα της θάλασσας του Θερμαϊκού σε αρκετά σημεία!»
Χαρακτηριστικό των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στην πόλη είναι το γεγονός ότι στις 8 Ιανουαρίου η Νέα Παραλία είχε αποκτήσει κατά μήκος της… γλυπτά από πάγο, όπως βλέπετε και στις παρακάτω φωτογραφίες της parallaxi.
Ένα 24ωρο πριν από την… ημέρα μηδέν του περάσματος της «Αριάδνης» στη Θεσσαλονίκη, η πόλη με αραιή χιονόπτωση στο κέντρο και τη θερμοκρασία στους -9.
Το πρωί της 1οης Ιανουαρίου αρχίζει η λευκή «πολιορκία». Έως το απόγευμα η Θεσσαλονίκη «παραλύει» από άκρη σε άκρη.
Αυτοκίνητα μένουν ακινητοποιημένα σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.
Ουρές χιλιομέτρων, δρόμοι απροσπέλαστοι και οι αλατιέρες του Δήμου Θεσσαλονίκης… παγωμένες, όπως είχε δηλώσει ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Άνθρωποι στα αυτοκίνητά τους πηγαίνοντας προς τις δουλειές τους ή γυρνώντας από αυτές, επαγγελματίες οδηγοί, πολίτες που χρησιμοποιούσε τα λεωφορεία εκείνη τη μέρα, όλοι μένουν εγκλωβισμένοι για ώρες σε αυτά, καθώς τίποτα απολύτως δεν κουνιέται!
Στους Θεσσαλονικείς ξυπνούν μνήμες από τους αξέχαστους χιονιάδες του 1988 και του 2001.
Και παρά τα σοβαρά προβλήματα, μικροί και μεγάλοι αρχίζουν να το διασκεδάζουν, βάζοντας τα γάντια τους, τα σκουφιά τους, τα μπουφάν τους, τις μπότες τους και βγαίνουν στους δρόμους για να παίξουν χιονοπόλεμο.
Τα χιόνια σκεπάζουν από άκρη σε άκρη την πόλη για τις επόμενες ημέρες. Ο χειμωνιάτικος ήλιος ήταν εκτυφλωτικός, οι περισσότεροι δρόμοι άρχισαν να καθαρίζουν, αλλά τα πεζοδρόμια ήταν ακόμη… παγοδρόμια.
Η ατάκα Μπουτάρη που έγινε μέχρι και τραγούδι
Όπως εξήγησε τότε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, οι αλατιέρες του δήμου είχαν φορτωθεί με αλάτι από την Τρίτη το βράδυ, προκειμένου να ξεκινήσουν τις ρίψεις την Τετάρτη το πρωί. Όμως τη νύχτα, ο υδράργυρος έπεσε πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα το αλάτι να πετρώσει μέσα στις αλατιέρες και να μην είναι δυνατή η ρίψη του στους δρόμους. «Αυτό συνέβη και σε άλλους δήμους», πρόσθεσε. «Πώς να προβλέψεις ότι θα πετρώσει το ίδιο το αλάτι» που προορίζεται για την προστασία από τον πάγο, αναρωτήθηκε ο κ. Μπουτάρης που εκτίμησε πως αυτό θα γίνει το «ανέκδοτο της χρονιάς».
H αλατιέρα έγινε τρολιά στο fb, ατάκα στις παρέες ”Μάνα φεύγω. Γιε μου πάρε μαζί την αλατιέρα σου”.
Έγινε και τραγούδι. Δείγμα ότι στις δύσκολες ώρες επιστρατεύεται το χιούμορ.
«Τι μου την πάγωσες αυτή την αλατιέρα αφού ο κυρ Γιάννης ξήγα σου κάνε σωστή, αφού το χιόνι θέλεις να το κάνεις πέρα, τι μου την πάγωσες την αλατιέρα αυτή».
Χιονιάς 2017 Vs Χιονιάς 2019
«Το 2017 είχαμε μπει στην κατάψυξη ενώ τώρα βρεθήκαμε στη συντήρηση» είχε σημειώσει με αφορμή τον χιονιά του 2019 που έπληξε τη Θεσσαλονίκη, ο ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας.
Εξηγώντας τι ακριβώς συνέβη στις δύο περιπτώσεις και τον λόγο για τον οποίο διαφέρουν, αναφέρει ότι ενώ το 2017, επί πέντε μέρες, τόσο η ελάχιστη όσο και η μέγιστη θερμοκρασία ήταν υπό το μηδέν (ολικός παγετός) στη Θεσσαλονίκη, στο φαινόμενο του 2019 μπορεί οι ελάχιστες θερμοκρασίες να ήταν υπό το μηδέν από τις 3 ως και τις 9 Ιανουαρίου, ωστόσο οι μέγιστες θερμοκρασίες παρέμειναν πάνω από το μηδέν ή πολύ κοντά οριακά σε αυτό.
«Επιπλέον, ενώ η αιτία της κακοκαιρίας τον Ιανουάριο του 2017 ήταν ο εκτροχιασμός της πολικής δίνης, που από τον Βόρειο Πόλο μετέφερε τις ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή μας, το επεισόδιο του 2019 ήταν μια εκτεταμένη κακοκαιρία που επηρέασε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της χώρας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες» και πρόσθετε:
«Σε κάθε περίπτωση, η κακοκαιρία του 2019 ήταν ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, όχι όμως το πιο έντονο με παρόμοια χαρακτηριστικά φαινόμενο, όπως αυτό που περάσαμε από τις 6 ως τις 11 Ιανουαρίου το 2017, όταν είχαμε πέντε μέρες με ολικό παγετό που ήταν ρεκόρ για την περιοχή μας από τότε που έχουμε μετεωρολογικά δεδομένα, δηλαδή από το 1930».
*πηγή κεντρικής εικόνας: Φανή Τρυψάνη / Eurokinissi, Motion Team