Θεσσαλονίκη

Η παραλία της Αγίας Τριάδας όπως παλιά;

Κοιτάζοντας τις παλιές καρτ ποστάλ της πλαζ της Αγίας Τριάδας νιώθεις τη νοσταλγία για μια από τις πιο κοντινές αγαπημένες παραλίες που υποβαθμίστηκε μετά την λαίλαπα της τσιμεντοποίησης και της άναρχης δόμησης και η ομορφιά του παραθαλλάσιου μετώπου του Δήμου Θερμαϊκού αλλοιώθηκε. Σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ του Σάκη Ιωαννίδη κατά μήκος της παραλίας πλανιέται το […]

Parallaxi
η-παραλία-της-αγίας-τριάδας-όπως-παλιά-41704
Parallaxi
agia.jpg

Κοιτάζοντας τις παλιές καρτ ποστάλ της πλαζ της Αγίας Τριάδας νιώθεις τη νοσταλγία για μια από τις πιο κοντινές αγαπημένες παραλίες που υποβαθμίστηκε μετά την λαίλαπα της τσιμεντοποίησης και της άναρχης δόμησης και η ομορφιά του παραθαλλάσιου μετώπου του Δήμου Θερμαϊκού αλλοιώθηκε.

Σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ του Σάκη Ιωαννίδη κατά μήκος της παραλίας πλανιέται το φάντασμα των κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ. Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στο υπουργείο Υγείας και τις διαχειρίζεται η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, αλλά το πότε θα ανοίξουν ξανά παραμένει άγνωστο. Οικιστικά η Αγία Τριάδα διατηρείται ακόμη «αγνή». Στα στενάκια του χωριού μπορείς ακόμη να βρεις παραδοσιακά σπίτια ψαράδων και τα λεγόμενα προσφυγικά. Το πράσινο και τα αγριολούλουδα έχουν διακεκριμένη θέση στο τοπίο. Οι αυλές των σπιτιών σε προδιαθέτουν για ξεγνοιασιά και παιχνίδι δίπλα στη θάλασσα. Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας είναι χτισμένη από πέτρα, πράγμα σπάνιο για παραθαλάσσιο χωριό. Η παραλία της Αγίας Τριάδας φτάνει μέχρι την περιοχή Βράχια. Από πίσω βρίσκεται το Αγγελοχώρι. Στα Βράχια επίδοξοι ψαράδες σαν κυνηγοί που παραμονεύουν το θήραμα ψάχνουν για σουπιές και χταπόδια. Εκεί είναι το τέλος και η αρχή της βόλτας που κάνουν οι ηλικιωμένοι καθημερινά. Θυμούνται τους τουρίστες που παλιά στοιβάζονταν σαν σαρδέλες στα δωμάτια και τα ξενοδοχεία και σήμερα δεν πατάει κανείς. Τα beach party που προμοτάριζε η εφημερίδα Θεσσαλονίκη έχουν αποτυπωθεί στις αναμνήσεις των κατοίκων. Κάθε Σαββατοκύριακο από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο γύρω στις 4 το απόγευμα τα καραβάκια έφερναν τους νέους στην παραλία της Ρέμβης. Πολύχρωμες ομπρέλες, βυσσινί πάλκο, κοκκινωπά τραπεζάκια, κόκα κόλα, 7up, βερμούτ στο χέρι και ξεφάντωμα μέχρι τις 8 το βράδυ με τους Ολύμπιανς, τους Ρενάλντι, τα Τρελά Παιδιά. Η Μις Πάρτυ με τολμηρό για την εποχή μαγιό φιγουράριζε στο πρωτοσέλιδο της Δευτέρας.

Η παραλιακή Κουντουριώτου διακόπτεται σήμερα από αυτό που οι κάτοικοι ονομάζουν κοροϊδευτικά «Τείχος του Αίσχους». Ένας φράχτης από συρματόπλεγμα που ανήκει στο camping του ΕΟΤ κλείνει το δρόμο της παραλίας βρισκόταν μαζί με το Κάμπινγκ της Επανωμής στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση. Το κάμπινγκ είναι κλειστό εδώ και χρόνια και ο δήμος το διεκδικεί από το ΤΑΙΠΕΔ που έβγαλε δυο φορές σε διαγωνισμό την πώληση της έκτασης αλλά οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων θεωρήθηκαν ασύμφορες με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος και τις δυο φορές. Η διοίκηση του Ταμείου θα προχωρούσε όπως είχε ανακοινωθεί τον περσινό Σεπτέμβρη σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση και επαναλειτουργία του camping, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες. Το συυρματόπλεγμα όμως που απέκλειε την παραλία παρέμενε.

Μια σημαντική κίνηση προς όφελος όλων όσων λατρεύουν τις καλοκαιρινές βουτιές, αποτελεί το άνοιγμα της παραλίας της Αγίας Τριάδας μετά τις 19 Ιουνίου. Το κομμάτι της παραλίας που ήταν κλειστό πρόκειται επιτέλους ν’ απελευθερωθεί, ύστερα από συνεννόηση του δήμου με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η οποία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.

Στόχος του Δήμου Θερμαϊκού είναι ν’ αναπτυχθεί το θαλάσσιο μέτωπο και ν’ αναβαθμιστούν τα υποβαθμισμένα τμήματα, όπως ένα τμήμα 3,5 στρεμμάτων με 400 μέτρα πλάτος στην Αγία Τριάδα, το οποίο και περιλαμβάνεται στο σχέδιο δημιουργίας της πρώτης eco – beach της χώρας.

Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Δ. Μαυρομάτης, ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή πως έχουν υποβληθεί σχέδια του Βασίλη Τζάνα στ’ αρμόδια υπουργεία, ενώ αυτό που κάνει θετική εντύπωση είναι πως η πρώτη οικολογική παραλία αξιοποιεί μόνο το 25% της έκτασης με ομπρέλες, αφήνοντας το υπόλοιπο 75% ελεύθερο σε κάθε είδους πρόσβαση, περιλαμβάνοντας και χώρο εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ.

Καλές βουτιές να πούμε; Ας αναμένουμε πρώτα την έκβαση του σχεδίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα