Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη περπάτησε σήμερα στα βήματα των χαμένων Εβραίων της

80 χρόνια μετά μια πορεία μνήμης με την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Parallaxi
η-θεσσαλονίκη-περπάτησε-σήμερα-στα-βή-986127
Parallaxi

Εικόνες: Γιώργος Σχοινάς

Η Θεσσαλονίκη περπάτησε σήμερα σιωπηλά για τα θύματα του Ολοκαυτώματος συμμετέχοντας στην πορεία με τίτλο «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη- Άουσβιτς – 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού».

Οι συμμετέχοντες είχαν στα χέρια τους λευκά μπαλόνια και κρατούσαν πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «ποτέ ξανά».

Στην πορεία μνήμης “το παρών” έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Με την «πορεία μνήμης» τιμάμε τα θύματα του ναζισμού, του φασισμού, του αντισημιτισμού, συμμετέχουμε στο πένθος των απογόνων τους, αφουγκραζόμαστε τον αποκαλυπτικό λόγο των ελάχιστων επιζώντων, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους χιλιάδες πολίτες που πορεύονται στην ίδια διαδρομή, από τα γκέτο στον σιδηροδρομικό σταθμό, κάνοντας πράξη το πανανθρώπινο σύνθημα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία συμμετείχε στην Πορεία Μνήμης, από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, 80 χρόνια μετά την αναχώρηση του πρώτου τρένου με Εβραίους για το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

«Βρισκόμαστε εδώ, στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, την οποία ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει με αισθήματα βαθιάς συντριβής, για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη ενός από τα πλέον επαίσχυντα και οδυνηρά συμβάντα του 20ου αιώνα”, είπε στην ομιλία της η κ. Σακελλαροπούλου και συνέχισε: “Ξεκινώντας από την πλατεία Ελευθερίας, τόπο εξευτελισμού και απάνθρωπης μεταχείρισης των Ελλήνων Εβραίων, πορευθήκαμε σιωπηλοί ως τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου στις 15 Μαρτίου του 1943 αναχώρησε η πρώτη αμαξοστοιχία για το στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Ήταν μόνο μία από τις πολλές αμαξοστοιχίες που μετέφεραν σταδιακά και κάτω από άθλιες συνθήκες, μέσα σε βαγόνια μεταφοράς ζώων, περίπου 46.000 Εβραίους συμπολίτες μας στα ναζιστικά στρατόπεδα της φρίκης. Από αυτούς, στην αγαπημένη «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», όπου οι Σεφαραδίτες πρόγονοί τους βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο τον 15ο αιώνα, επέστρεψαν λιγότεροι από 2.000. Εκδηλώσεις μνήμης όπως η σημερινή είναι απαραίτητες ώστε να προβάλλονται, έστω με καθυστέρηση, τα πραγματικά γεγονότα της σύλληψης, του εκτοπισμού και τελικά της εξόντωσης των Εβραίων αδελφών μας. Γεγονότα αποτρόπαια που σφράγισαν τη ζωή της πόλης και άλλαξαν βίαια την πλούσια πολυπολιτισμική της ταυτότητα. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι, ιδίως τα τελευταία χρόνια, η Θεσσαλονίκη έχει αναγνωρίσει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί και έχει ρητά καταδικάσει τα σφάλματα του παρελθόντος, σε μια προσπάθεια να επουλώσει το ιστορικό τραύμα”.

Το γεγονός για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το σφύριγμα του πρώτου τρένου του θανάτου για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου, όπου εξοντώθηκαν περίπου 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι, διοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας.

Η πορεία ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί από την πλατεία Ελευθερίας και αναμένεται να καταλήξει στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό.

Παρόντες είναι, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης,  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, o Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ βουλευτές των κομμάτων και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

«Η Θεσσαλονίκη επανασυστήνεται στον κόσμο, όχι μόνο μέσα από τη σημαντική ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια, αλλά και επειδή κοιτάζεται στον καθρέφτη, αναμετράται με το παρελθόν της και δεν φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ιστορία. Ποτέ πια ολοκληρωτισμός, ποτέ πια θηριωδία. ‘Ποτέ Ξανά’».

Το παραπάνω μήνυμα έστειλε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, απευθύνοντας το μεσημέρι χαιρετισμό στο πλαίσιο της σιωπηλής πορείας μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

«Σήμερα αλλά και κάθε μέρα τιμούμε τη μνήμη των Εβραίων μαρτύρων του Ολοκαυτώματος. Η Θεσσαλονίκη όμως τιμά και την ιδιοπροσωπία της. Γιατί, αν είναι πόλη ανοιχτή, πλουραλιστική και δυναμική, το οφείλει σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το εβραϊκό της στοιχείο», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Ο ίδιος μίλησε και για σειρά πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος προχωρά και μάλιστα πριν από έναν μήνα η Πολεοδομία του Δήμου Θεσσαλονίκης εξέδωσε την προέγκριση της οικοδομικής άδειας. Παράλληλα, ανέφερε πως υλοποιείται η δέσμευση για δημιουργία περιπατητικής διαδρομής ως “Πορείας Μνήμης”, που θα συνδέει την πλατεία Ελευθερίας με τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Σε ευρεία σύσκεψη, πριν από μόλις δύο εβδομάδες, όπως ο ίδιος δήλωσε, εξασφαλίστηκε ο αντίστοιχος χώρος, περίπου 70 στρεμμάτων, που θα αναδειχθεί σε ένα σημαντικό μητροπολιτικό πάρκο γύρω από το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Αγκαλιάζοντας σχετική πρόταση του εκπροσώπου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη Λεόν Σαλτιέλ, υπήρξε εισήγηση, ώστε ένας κεντρικός δρόμος της Θεσσαλονίκης να μετονομαστεί σε Λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων, επισήμανε ενώ στη συνέχεια δήλωσε ότι έχει κατατεθεί πρόταση από κοινού με τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας για την αναγνώριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της 6ης Μαρτίου ως Ημέρας Μνήμης των Δικαίων.

Για την πλατεία Ελευθερίας ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι «με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εταίρων σε αυτήν την υπόθεση, είναι πολύ κοντά η λύση», επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά τη δέσμευση για τη δημιουργία πάρκου μνήμης και αναψυχής.

Στο μεταξύ, σοβαρά ερωτήματα προέκυψαν από την εξαιρετικά αργοπορημένη ανακοίνωση της φετινής πορείας που μάλιστα συμπίπτει με την 80η επέτειο από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από το Άουσβιτς.

Δείτε παρακάτω εικόνες από τη σιωπηλή πορεία:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Νίκος Ρούμπος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα