«Ιερό» real estate στη Θεσσαλονίκη – Τα ακίνητα της Εκκλησίας που βγήκαν σε διαγωνισμό για αντιπαροχή

Οικόπεδα τόσο σε κεντρικά σημεία όσο και μέσα στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης - Οι αντιδράσεις

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ιερό-real-estate-στη-θεσσαλονίκη-τα-ακίνητα-1109710
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί στους οποίους έχει προχωρήσει η Εκκλησία της Ελλάδος και μεταξύ άλλων αφορούν και έξι ακίνητα «φιλέτα» που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Πριν από λίγες ημέρες, βγήκε σε νέο διαγωνισμό με διαφορετικούς όρους το ακίνητο επί των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου 17 και Β. Χατζή 2, με αντικειμενική αξία 1.852.990 ευρώ.

Πρόκειται για γωνιακό οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 846,71 τ.μ.

Το περασμένο καλοκαίρι, το συγκεκριμένο ακίνητο είχε και πάλι βγει σε διαγωνισμό προς αξιοποίηση για 49 χρόνια μέσω της μίσθωσης με το αρχικό μηνιαίο μίσθωμα να ορίζεται στα 11.500 ευρώ, ωστόσο δεν είχε βρεθεί μισθωτής.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται η 22α Μαρτίου.

Ο άλλος ανοικτός διαγωνισμός που «τρέχει» από τα μέσα Δεκεμβρίου αφορά την αξιοποίηση ακινήτου μέσω αντιπαροχής της οικοδομικής έκτασης που βρίσκεται επί των οδών Περδίκα 72 και Δ. Ψαρρού 13.

Το ελάχιστα αποδεκτό συνολικό κόστος του κτηρίου που θα κατασκευαστεί είναι 530.000 ευρώ.

Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 147,43 τ.μ.

Σε ανοικτό διαγωνισμό έχει τεθεί και ένα ακίνητο επί της οδού Γρηγορίου Ξενοπούλου 18.

Το ελάχιστα αποδεκτό συνολικό κόστος του κτηρίου που θα κατασκευαστεί ανέρχεται στα 1,152 εκατ. ευρώ.

Το οικόπεδο είναι έκτασης 256,49 τ.μ.

Από τις 11 Δεκεμβρίου βρίσκεται στον «αέρα» και ο διαγωνισμός που αφορά την αξιοποίηση του ακινήτου μέσω αντιπαροχής επί των οδών Άνω Τζουμαγιάς 1Α και Θεαγένους Χαρίση.

Πρόκειται για οικόπεδο 453,41 τ.μ., όπου σε αυτήν την περίπτωση το ελάχιστα αποδεκτό συνολικό κόστος του κτηρίου που θα κατασκευαστεί ανέρχεται στα 1,65 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, κάτοικοι της γειτονιάς εκφράζουν την αντίρρησή τους για την οικοδόμηση της έκτασης, έχοντας μάλιστα κρεμάσει και πανό που αναφέρει: «ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΩΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ».

Επίσης, σε διαγωνισμό έχει τεθεί και τα ακίνητο επί των οδών Αλ. Παπαδιαμάντη 19 και Β. Όλγας 179.

Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για οικόπεδο 510,14 τ.μ, ενώ στην άλλη για οικόπεδο 763,69 τ.μ.

Εδώ, το ελάχιστο αποδεκτό συνολικό κόστος κατασκευής του κτηρίου ανέρχεται στα 11 εκατ. ευρώ, ενώ όπως σημειώνεται στους όρους του διαγωνισμού, το ελάχιστο ποσοστό αντιπαροχής που προσφέρει ο ανάδοχος ορίζεται στο 35% του κτηρίου.

Ανάλογος διαγωνισμός, τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη και για την έκταση οικοπέδου 226,98 τ.μ. που βρίσκεται επί των οδών Αγ. Δημητρίου 119 και Αισχύλου, με το ελάχιστα αποδεκτό συνολικό κόστος του κτηρίου που θα κατασκευαστεί να ανέρχεται στα 1,2 εκατ. ευρώ.

«Αδιανόητο ένας δημόσιος οργανισμός, όπως η Εκκλησία, να βάζει το κέρδος του πάνω από αυτές τις αυτονόητες, καθημερινές ανάγκες μας»

Πριν από λίγες ημέρες, η Πόλη Ανάποδα, είχε πραγματοποιήσει κίνηση διαμαρτυρίας έξω από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όσον αφορά το θέμα.

Στην ανακοίνωση της, τονίζονταν τα εξής:

«Αυτές τις ημέρες, η Εκκλησία της Ελλάδας βγάζει σε πλειστηριασμό έξι από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στις γειτονιές της πόλης μας, ώστε να δοθούν για μακρόχρονη εκμετάλλευση και να οικοδομηθούν. Πρόκειται για οικόπεδα στην Όλγας, την Ξενοπούλου και την Παπαδιαμάντη στο 5ο διαμέρισμα, την Τζουμαγιάς και την Περδίκα στην Τούμπα, αλλά και την Αγίου Δημητρίου στο κέντρο, στις πιο πυκνοκατοικημένες δηλαδή περιοχές. Είχαν προηγηθεί το πάρκινγκ στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, το μεγαλύτερο αδόμητο οικόπεδο του κέντρου, το οποίο εκποιήθηκε για να γίνει ένα τεράστιο ξενοδοχείο πολυτελείας, καθώς και ένα ακόμα μεγάλο οικόπεδο στην παραλιακή.

Την ίδια στιγμή, όλοι αναγνωρίζουν πια ότι η πόλη μας έχει τεράστια έλλειψη από δημόσιους χώρους πράσινου – γεγονός που προκαλεί άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας και τη δημόσια υγεία, αλλά και μεγάλη ανάγκη από περιφερειακούς χώρους στάθμευσης ή σχολεία. Πολλά από αυτά τα οικόπεδα μάλιστα -όπως αυτό στην Εθνικής Αμύνης- είχαν δεσμευτεί στο παρελθόν για ανέγερση σχολείου, άλλα -όπως αυτό στην Τζουμαγιάς- λειτουργούσαν ως παιδική χαρά, ενώ όλα σχεδόν είναι σήμερα άτυποι χώροι πρασίνου ή στάθμευσης.

Για εμάς, είναι αδιανόητο ένας δημόσιος οργανισμός, όπως η Εκκλησία, να βάζει το κέρδος του πάνω από αυτές τις αυτονόητες, καθημερινές ανάγκες μας. Για να το πούμε ανοιχτά, η επιλογή αυτή στοιχίζει ζωές, στοιχίζει ένα κομμάτι από τη ζωή όλων μας.

  • Απαιτούμε από την Εκκλησία να σεβαστεί την κοινωνία της πόλης και να παγώσει τη διαδικασία εκποίησης.
  • Το οικόπεδο στην Άνω Τζουμαγιάς να γίνει ξανά παιδική χαρά, το οικόπεδο στην Εθνικής Αμύνης να δεσμευτεί εκ νέου για το σχολείο που χρειάζεται η γειτονιά και τα υπόλοιπα οικόπεδα να γίνουν δημόσιοι χώροι πρασίνου και στάθμευσης, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες.
  • Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο και τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να καταδικάσουν αυτή την πρακτική και να επαναφέρουν τη δέσμευση των παραπάνω οικοπέδων για τις κατά τόπους κοινωνικές ανάγκες».
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα