Θεσσαλονίκη

Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις για την παραχώρηση κτηρίου στο Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά, στην Εκκλησία

Η δήλωση Ασλανίδη που παγώνει την παραχώρηση – Τι αναφέρουν φορείς και παρατάξεις

Φίλιππος Δεργιαδές
το-παρασκήνιο-και-οι-αντιδράσεις-για-τ-1109483
Φίλιππος Δεργιαδές

Ως προϊόν προεκλογικής συναλλαγής μεταξύ της νέας διοίκησης του δήμου Παύλου Μελά και της μητροπόλεως Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, περιγράφουν, όσοι αντιδρούν, στο σχέδιο παραχώρησης ιστορικού κτιρίου 500 τμ,  εντός του υπό διαμόρφωση μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά στην μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, θέμα για το οποίο «παράτυπα» ενεπλάκη εμμέσως και η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Η γνωστοποίηση της απόφασης της διοίκησης του δήμου να προωθηθεί η παραχώρηση, μέσω γνωμοδοτικής απόφασης αρχικά της Δημοτικής Κοινότητας Σταυρούπολης και απόφασης του δημοτικού συμβουλίου στη συνέχεια, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολίτες, κινήσεις πολιτών και δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η παραχώρηση του κτηρίου της Ταξιαρχίας, που βρίσκεται εντός του νέου μητροπολιτικού πάρκου του δήμου Παύλου Μελά, το οποίο βρίσκεται υπο διαμόρφωση στην έκταση του πρώην στρατοπέδου του Παύλου Μέλα, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, καθώς ήδη η Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως έχει αποκτήσει μετά από παραχώρηση 8 στρέμματα εντός του μητροπολιτικού πάρκου ενώ τον Μάρτιο του 2023, και με παρέμβαση του δήμου Παύλου Μελά, της είχε παραχωρηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έκταση 2,2 στρεμμάτων για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στην οδό Ιατρού Γωγούση 55.

Το κτήριο 498 τ.μ. που διεκδικείται, η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, σκοπεύει να το μετατρέψει σε «Εκκλησιαστικό Πολιτιστικό – Διοικητικό Κέντρο». Στο θέμα εμπλέκεται και η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμύνης καθώς η Μητρόπολη κατέθεσε αίτημα στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕθΑ), το οποίο έσπευσε να απαντήσει θετικά, την ώρα όμως που το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά έχει παραχωρηθεί στο δήμο για 99 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της παραχώρησης του εν λόγω κτηρίου θα ήταν το πρώτο θέμα που θα είχε εισαχθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, αν τελικά γνωμοδοτούσε θετικά η Δημοτική Κοινότητα Σταυρούπολης, η χθεσινή συνεδρίαση της οποίας τελικά ακυρώθηκε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της παραχώρησης του κτηρίου υπήρξε σημείο τριβής αλλά και προεκλογικής συναλλαγής, μεταξύ παραγόντων της Μητροπόλεως Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως και υποψήφιων δημάρχων που διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο στο δήμο Παύλου Μελά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε αίτημα για την παραχώρηση προς την πρώην διοίκηση του Δημήτρη Δερμουτζίδη, ο οποίος όμως ζήτησε το θέμα να συζητηθεί μετά τις εκλογές χωρίς να δώσει υποσχέσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Ασλανίδης, ήταν πιο θετικά διακείμενος σχετικά με την παραχώρηση και ίσως γι’ αυτό μετεκλογικά το θέμα, εσπευσμένα, προγραμματίσθηκε να συζητηθεί αρχικά στην δημοτική κοινότητα Σταυρούπολης, όπως αναφέρουν οι αντιδρώντες στην παραχώρηση.

Ωστόσο όλο αυτό το σκηνικό ανατράπηκε, μετά τις αντιδράσεις και τα άμεσα αντανακλαστικά του δημάρχου Δημήτρη Ασλανίδη, ο οποίος με χθεσινή του δήλωση ακύρωσε την συνεδρίαση και πάγωσε την παραχώρηση.

Σε δήλωση του τόνισε πως «το ζήτημα αξιοποίησης του κτηριακού αποθέματος εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου αφορά τον Δήμο, ο οποίος και θα διαφυλάξει στο ακέραιο το δημόσιο συμφέρον.

Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου:

«Με νωπή ακόμη την λαϊκή εντολή από τους δημότες του Δήμου Παύλου Μελά και μόλις είκοσι ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων, είναι το λιγότερο άστοχο να γίνεται λόγος για μεθοδεύσεις, αποφάσεις και προνομιακή μεταχείριση αιτημάτων, από όποιον και αν προέρχονται.

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος, είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι αφορά σε ενέργειες που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν. Η νέα διοίκηση του Δήμου γνωρίζει και θα διαφυλάξει στο ακέραιο το δημόσιο συμφέρον και θα λάβει τις βέλτιστες αποφάσεις σχετικά με την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου. Συγχρόνως, λαμβάνει σοβαρά όλες τις κατατεθειμένες στη δημόσια σφαίρα απόψεις και θα προβεί σε ορθολογικές σταθμίσεις.

Ως εκ τούτου θεωρήθηκε σκόπιμο να αποσυρθεί το συγκεκριμένο θέμα από την σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Σταυρούπολης, το οποίο εισήχθη λόγω υπηρεσιακής συνέχειας».

Πάγωσε αλλά δεν αποσύρθηκε οριστικά

Ωστόσο αυτή η δήλωση του δημάρχου Παύλου Μελά, δεν αποσύρει οριστικά το θέμα της παραχώρησης. Επί της ουσίας παγώνει την υπόθεση και την παραπέμπει στο μέλλον και σε «ορθολογικές σταθμίσεις».

Να σημειωθεί πάντως ότι σε επείγουσα έγγραφη διαμαρτυρία και καταγγελία που συνυπογράφουν μέλη και επικεφαλής δημοτικών Παρατάξεων, μέλη Τοπικών Συλλόγων και Φορέων της περιοχής, καθώς και πολίτες, εγείρονται πολλά ερωτηματικά για τη σπουδή της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου και της εισήγηση της προς την δημοτική κοινότητα Σταυρούπολης. Μάλιστα θέτουν ερωτήματα για το ρόλο του ΤΕΘΑ αλλά και για το επιχείρημα της Μητρόπολης πως το κτήριο της είχε παραχωρηθεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2023, δηλαδή την περίοδο των δημοτικών εκλογών.

Όπως αναφέρουν «κάτω από το παραπάνω πρίσμα σκέψης μας, σήμερα φέρουμε σοβαρές αντιρρήσεις με την πρακτική τόσο της Οικονομικής Υπηρεσίας για το θέμα που εισηγείται στο Τοπικό Συμβούλιο  και ταυτόχρονα εκφράζουμε δημοσίως τη πλήρη διαφωνία μας με τη μεθόδευση που επιχειρείται από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και δη πολιτικό προϊστάμενο της εν λόγω υπηρεσίας, Ασλανίδη Δημήτριο.

Πιο συγκεκριμένα, η διαμαρτυρία μας απευθύνεται:

α) απέναντι στη υπάλληλο που συνέταξε την εισήγηση παραχώρησης

β) τη Προϊσταμένη και Αναπληρώτρια Διευθύντρια  που τη συνυπογράφουν για την εσκαμμένη (;)  πρόθεση τους να μην συνοδεύσουν την εισήγηση τους με μια σειρά από παρατηρήσεις οι όποιες κατά τη γνώμη μας όφειλαν να γίνουν από τη μεριά της Υπηρεσίας απέναντι σε εξόφθαλμες ανακρίβειες και αναρμοδιότητες τρίτων όπως προκύπτουν από συγκεκριμένα έγγραφα  που η υπηρεσία φρόντισε να παρουσιάσει ως συνημμένα στο φάκελο.

Και αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που για την Οικονομική Υπηρεσία στα σημεία 1, 2, και 3 της εισηγητική της έκθεσης,  θεωρεί (και ορθά) πως αρμόδιος για τη παραχώρηση γης ή κτηρίων σε τρίτους  μέσα στο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου είναι ο Δήμος Παύλου Μελά με τα Θεσμικά του Όργανα την ίδια στιγμή να κάνει δεκτά και να προωθεί προς το Τοπικό Συμβούλιο έγγραφα από το ΤΕΘΑ ( σημείο 5 της Έκθεσης) και την ΙΜΝΣΤ (σημείο 6 της Έκθεσης)  από τα οποία προκύπτει:

  • πρώτον πως παράτυπα και μη σύννομα το ΤΕΘΑ θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να ζητά την ικανοποίηση αιτημάτων για χρήση του χώρου από τρίτους και ΠΡΙΝ   αυτοί οι τρίτοι ικανοποιηθούν με ψήφισμα κατοχύρωσης του χώρου πρώτα από τον Δήμο  Παύλου Μελά και
  • δεύτερον πως η ΙΜΝΣΤ παράτυπα και δόλια στην Έκθεση Σύνταξης Κτιριολογικού Προγράμματος Κτηρίου Ταξιαρχίας που καταθέτει, αναφέρει εντελώς αυθαίρετα πως το ΤΕΘΑ της έχει παραχώρηση το κτήριο ήδη από τις 13 Οκτωβρίου του 2023 !

«Πολίτες Ξανά»: Υπάρχει υπόσχεση για την παραχώρηση;

Όπως επίσης τονίζει η παράταξη «Πολίτες Ξανά», με επικεφαλής τον Ιάκωβο Αβραμίδη, σχετικά με το αίτημα της Μητρόπολης Νεάπολης Σταυρούπολης «η αλήθεια είναι πως από το καλοκαίρι – προεκλογικά για να  ακριβολογούμε – κυκλοφορούσε η φήμη πως κάτι τέτοιο είχε ήδη ζητηθεί  από την ΙΜΝΣ και μάλιστα αυτό ενώ ήταν γνωστό δεν τέθηκε στην κρίση  του εκλογικού σώματος, ούτε συμπεριλήφθηκε στα προγράμματα των  παρατάξεων που το γνώριζαν, απλά δόθηκε υπόσχεση πως αυτά θα γίνουν  μετά τις εκλογές. Σήμερα απλά οι φήμες αυτές επιβεβαιώνονται».

Επισημαίνει δε συγκεκριμένα πως «τα διαχρονικά ερωτήματα ξεπηδούν νωρίς νωρίς για την νέα διοίκηση  του δήμου Παύλου Μελά. Υπάρχει υπόσχεση όπως πληροφορηθήκαμε ήδη  από το καλοκαίρι;. Υπάρχει σε κάποιο προεκλογικό πρόγραμμα αυτή η  αντίληψη για την διαχείριση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά;  Παραμένει κάποια έστω αρχή του σχεδιασμού του σε ισχύ ή συνεχίζεται ο  κατακερματισμός του, η φιλετοποίησή του, η «οικοπεδοποίηση» του και οι  προσωπικές πολιτικές σε βάρος του συνολικού σχεδιασμού;».

Τέλος καλεί τη διοίκηση του δήμου να ξεκαθαρίσει «μέσα από ποια διαδικασία προβλέπεται ο δήμος να παραχωρεί  εκτάσεις και κτήρια κατά το δοκούν; Αντιλαμβάνονται πως αν ανοίξει μία  τέτοια διαδικασία δεν θα τελειώσει ποτέ; Πως χάνεται το διαχειριστικό μέτρο  και κυρίως η αίγλη αυτού που με καμάρι όλοι οι εμπλεκόμενοι αποκαλούν  Μητροπολιτικό Πάρκο;

Άραγε οι υπηρεσίες του Δήμου τι γνώμη έχουν για αυτό; Ρωτήθηκαν;  Ετοίμασαν εισήγηση; Τα ίδια ερωτήματα ισχύουν και για την μελετητική  ομάδα του Μητροπολιτικού Πάρκου και τον όποιο φορέα διαχείρισης του.  Έχουν άποψη; Ερωτήθηκαν; Συμφωνούν με τον κατακερματισμό του  χώρου; Συμφωνούν το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά να  μετατραπεί σε Δεσποτικό Πάρκο Ιεράς Μητρόπολης;».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα