Θεσσαλονίκη

Καλαμαριά: Διχογνωμία προκάλεσε η κοπή δέντρων έξω από δημοτικό σχολείο

Προβληματισμοί, μεγάλη κουβέντα και δέσμευση για λύση

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
καλαμαριά-διχογνωμία-προκάλεσε-η-κοπ-1016676
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Προβληματισμό, αλλά και μία μεγάλη κουβέντα άνοιξαν τα δέντρα που κόπηκαν πέριξ του 7ου Δημοτικού Σχολείου στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.

Από τη μία πλευρά γονείς που διαμαρτύρονται για τον χρόνο που έγινε η συγκεκριμένη παρέμβαση καθώς το σχολείο μένει πλέον απροστάτευτο στον ήλιο και από την άλλη γονείς που θεωρούν ότι η αφαίρεση των δέντρων ήταν μονόδρομος, ώστε να ανακατασκευαστεί το πεζοδρόμιο καθώς δημιουργούνταν θέμα ασφάλειας για την ομαλή πρόσβαση των παιδιών.

Γονείς υπογραμμίζουν ότι τόσο το σχολείο, όσο και το πεζοδρόμιο γύρω από αυτό, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα σκίασης.

«Σε ένα κτίριο και μια αυλή τσιμεντωμένη, υπάρχει μόνο ένα δέντρο στην άκρη της αυλής. Τα παιδιά στα διαλείμματα και στο ολοήμερο βρίσκονται στο λιοπύρι και ευτυχώς τις προηγούμενες ημέρες δεν έκανε τόση ζέστη, αλλά η θερμοκρασία σταδιακά ανεβαίνει και μένουν ακόμα δυόμιση εβδομάδες για να τελειώσουν τα μαθήματα».

Μάλιστα, φέρνουν ως παράδειγμα το 11ο δημοτικό σχολείο της Καλαμαριάς, όπου περιμετρικά της αυλής έχει δέντρα που προσφέρουν σκιά και ανάσες δροσιάς.

Στον αντίποδα, υπάρχουν και οι γονείς εκείνοι που σημειώνουν ότι τα δέντρα ήταν απαραίτητο να κοπούν, καθώς το πεζοδρόμιο λόγω των ριζών άρχισε να γίνεται επικίνδυνο.

«Οι ρίζες από τα δέντρα άρχισαν να πιέζουν και να σπρώχνουν τα πλακάκια προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να γίνονται στραβά και επικίνδυνα τα πεζοδρόμια. Πολλά πλακάκια έσπασαν. Ο μόνος τρόπος για να φτιαχτούν τα πεζοδρόμια ήταν να κοπούν τα δέντρα.

Εάν απλώς κρατούσαν τα δέντρα και έφτιαχναν το πεζοδρόμιο, κάποια στιγμή θα άνοιγε ξανά η ίδια συζήτηση και θα χαλούσε και πάλι το πεζοδρόμιο και πάλι θα γινόταν ατυχήματα. Είναι πιο σημαντικό να υπάρχει ένα ασφαλές πέρασμα για τα παιδιά και να πηγαίνουν στο σχολείο τους χωρίς να υπάρχει φόβος ότι μπορεί να στραβοπατήσουν και πέσουν».

Ο αντίλογος βέβαια λέει ότι οι ζημιές που παρατηρούνται στα πεζοδρόμια είναι μόνο γύρω από τα δέντρα και σε έναν μικρό χώρο.

«Πολλά πεζοδρόμια έχουν σπασμένες πλάκες. Τι σημαίνει αυτό ότι δεν πρέπει να βάζουμε μέτρα; Αντί να πάρουν προληπτικά μέτρα έπρεπε να τα κόψουν όλα;»

Από πλευράς Δήμου Καλαμαριάς πάντως δίνονται οι διαβεβαιώσεις ότι η κοπή των δέντρων έγινε για να αντικατασταθεί το πεζοδρόμιο και εν συνεχεία να φυτευτούν τα κατάλληλα δέντρα, ώστε να μη δημιουργηθεί ξανά στο μέλλον το ίδιο πρόβλημα.

Άλλωστε, ο Δήμος Καλαμαριάς «τρέχει» τη μεγαλύτερη παρέμβαση αστικής ανάπλασης, που αρχίζει να υλοποιείται στην περιοχή, με Κηφισιά και Βότση να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα