Καλαμαριά: Πώς θα μεταμορφωθεί η ανατολική είσοδος της Θεσσαλονίκης-ΕΙΚΟΝΕΣ

Η μελέτη για την ανάπλαση παρουσιάστηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς

Χάρης Δημαράς
καλαμαριά-πώς-θα-μεταμορφωθεί-η-ανατο-1352013
Χάρης Δημαράς

Στη δημόσια παρουσίαση του έργου «Αστική Ανάπλαση Tμημάτων Ανατολικής Καλαμαριάς» προχώρησε η διοίκηση του Δήμου χθες στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ στην αίθουσα επί της πλατείας Σκρα.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τη δήμαρχο Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου και την αρμόδια αντιδήμαρχο, Ελπίδα Καλπίδου, το έργο περιλαμβάνει:

  • Την ανάπλαση της ανατολικής εισόδου της πόλης
  • Τον επανασχεδιασμό και την αναβάθμιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στην περιοχή του Φοίνικα
  • Τη δημιουργία ποδηλατικής και περιπατητικής διαδρομής κατά μήκος της περιφερειακής τάφρου, έως την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Στόχος της παρέμβασης είναι η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της πόλης με το παραλιακό της μέτωπο, σε συνδυασμό βέβαια με τη λειτουργία του Μετρό.

Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε 13.200.000 ευρώ. 

H δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου τόνισε τη σημασία του έργου για την ευρύτερη περιοχή σημειώνοντας πως η μελέτη που έχει ανατεθεί στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Κουλουκούρη και των συνεργατών του, εκτείνεται έως τη Σχολή Δικαστών, ενώ υπάρχει και δεύτερη μελέτη του Δήμου που φτάνει έως την περιοχή της Χαράς, περιλαμβάνοντας και την Κρήνη.

Στις φιλοδοξίες της δημοτικής αρχής είναι οι δύο μελέτες να ολοκληρωθούν ταυτόχρονα, ώστε να δημοπρατηθούν ως ένα ενιαίο έργο. Η δήμαρχος παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς απαιτούνται ειδικές άδειες που σχετίζονται με τον αιγιαλό και την παραλία.

Παρ’ όλα αυτά, εάν το έργο ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό, «δεν θα αλλάξει μόνο η εικόνα του Φοίνικα, αλλά και η ταυτότητα της Κρήνης, δίνοντας νέα πνοή στην παραλιακή ζώνη», όπως είπε.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο συμβούλιο, το έργο ξεκίνησε προεκλογικά ως μια ιδέα για τον Φοίνικα και της ανάπτυξης του και εξελίχθηκε στο εμβληματικό έργο της Καλαμαριάς. Στόχος είναι να έρθει σε επαφή η ανατολική είσοδος της πόλης με τη θάλασσα. Το εμβληματικό έργο θα παραδώσει στους πολίτες έναν ολοκαίνουριο δημόσιο χώρο.

Για τον Δήμο Καλαμαριάς θα ήταν πολύ εύκολο να επιλέξει με τα χρήματα που δικαιούνταν για ένα εμβληματικό έργο να αναπλάσει μερικές πλατείες. «Επιλέξαμε να κάνουμε ένα αστικό πείραμα και να αποδώσουμε έναν καινούριο δημόσιο χώρο. Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Κεντρική Μακεδονία’», υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά.

«Ακολουθώντας τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) 2030 και τις αρχές των ανθεκτικών πόλεων, το έργο στοχεύει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής επέμβασης, στην βελτίωση των συνθηκών κινητικότητας μέσω ήπιων μετακινήσεων, στη δυνατότητα πρόσβασης κατοίκων και επισκεπτών, χωρίς αποκλεισμούς, σε σημαντικές υποδομές της περιοχής (αθλητικοί χώροι, Αγρόκτημα Πανεπιστημίου, Τερματικός Σταθμός Μετρό, αθλητικό συγκρότημα Μίκρας κλπ), στην εξασφάλιση χώρων άθλησης (πεζή πορεία, ποδήλατο κλπ) και αναψυχής, στην ένταξη και ανάδειξη του υγρού στοιχείου της τάφρου ως ένα λειτουργικό και οργανικό στοιχείο της πόλης, στην δυνατότητα πρόσβασης στο παραλιακό μέτωπο και τελικά στον επαναπροσδιορισμό της περιοχής προσδίδοντάς της νέα ταυτότητα», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Καλπίδου.

Ο Δήμος Καλαμαριάς εδώ και μήνες εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την υποβολή πρότασης για το έργο «Αστική ανάπλαση τμημάτων Ανατολικής Καλαμαριάς», υπέβαλε σχετική πρόταση και πραγματοποιήθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027». Στη συνέχεια, προχώρησε στη σύναψη Σύμβασης Συνεργασίας μεταξύ φορέων του Δημοσίου Τομέα του άρθρου 12, του ν. 4412/2016, με την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ A.E. (ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ), προκειμένου να προχωρήσει στην μελετητική ωρίμανση του έργου με τίτλο « Αστική Ανάπλαση τμημάτων Ανατολικής Καλαμαριάς», η οποία περιλαμβάνει την εκπόνηση των μελετών, τευχών δημοπράτησης και την λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων.

Για την πολύ καλή συνεργασία που έχει με τον Δήμο Καλαμαριάς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε ο Κώστας Γιουτίκας, που τόνισε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η μελέτη ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου. 

Η parallaxi σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία της προμελέτης 

Στο έργο περιλαμβάνεται η ανάπλαση των υφιστάμενων πάρκων, πλατειών και λοιπών χώρων πρασίνου και χώρων άθλησης της συνοικίας του Φοίνικα, η ανάπλαση των πεζοδρομίων, η μετατροπή συμβατικών οδών σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, η εξασφάλιση προσβασιμότητας για όλους, καθώς και η δημιουργία μιας πράσινης, περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής, παράλληλης με την περιφερειακή τάφρο, που θα συνδέει το υγρό στοιχείο με τον αστικό ιστό.

Στο σύνολό της, η υπό μελέτη περιοχή αποτελείται από τις κάτωθι οδούς (συνολικού μήκους 2.675μ.) και ελεύθερους χώρους (συνολικής έκτασης 25.583τ.μ.):

ΟΔΟΙ

1 Ικάρων 20μ. 965μ.

2 Δήμητρας (από Αμφιτρίτης έως Εθνικής Αντιστάσεως) 12-18,20μ. 215μ.

3 Αμφιτρίτης 15μ. 135+58μ.

4 Νικόλαου Στράτου 15μ. 375μ.

5 Οδυσσέως 14μ. 50μ. 6.752τ.μ.

6 Πραξιτέλους 10μ. 50μ.

7 Μουσχουντή 14μ. 140μ. 3

8 Θησέως 8μ. 88μ.

9 Πινδάρου 10μ. 136μ.

10 Δημοκρίτου (από Μουσχ. έως Ικάρων)

ΣΥΝΟΛΟ 2.675μ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ

Ελεύθεροι χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων Φοίνικα 13.307τ.μ. (ΟΤ 2001β χωρίς την επιφάνεια του κλειστού γηπέδου και των κερκίδων)

Πάρκο «Ιωάννη Βελλίδη» (ΟΤ 2014 χωρίς τον χώρο των ΚΑΠΗ) 6.752τ.μ

Πλατεία «Ηλία Χατζάκου» (ΟΤ 2008) 1.475τ.μ.

Πάρκο «Βασίλη Τζοβάνη» (ΟΤ 2009) 1.804τ.μ.

Χώρος πρασίνου (η νησίδα πρασίνου του Ο.Τ. 2003α χωρίς το αντλιοστάσιο) 2.245τ.μ.

ΣΥΝΟΛΟ 25.583τ.μ.

Η υπό μελέτη περιοχή βρίσκεται στον πυρήνα της συνοικίας του Φοίνικα, στην ανατολική είσοδο του Δήμου Καλαμαριάς με πρόσβαση από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, καθώς και στα όρια με τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη όπως ορίζονται από την Περιφερειακή Τάφρο μέχρι και το παραλιακό μέτωπο μέσω της οδού Ικάρων.

Οι σημαντικότερες υποδομές με εγγύτητα στην περιοχή μελέτης είναι οι Αθλητικές Εγκαταστάσεις Μίκρας και η γραμμή επέκτασης του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά (τερματικός σταθμός Μίκρας επί της οδού Πόντου), η οποία αναμένεται να παίξει βασικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής. Στη διασταύρωση της Πόντου με την υπό μελέτη οδό Κακουλίδη βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του ΟΑΣΘ.

Στην περιοχή βρίσκεται, επίσης, το Αγρόκτημα του ΑΠΘ (Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος) το οποίο περιβάλλεται από την οδό Πόντου και τις υπό μελέτη οδούς Κακουλίδη, Δημοκρίτου και Ικάρων, η Σχολή Δικαστών στην οποία καταλήγει η οδός Ικάρων, καθώς και κοινωνικές υποδομές όπως τα ΚΑΠΗ πλησίον του πάρκου Ι. Βελλίδη, και το Χαμόγελο του Παιδιού, ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Φοίνικα, η Παιδική Βιβλιοθήκη Φοίνικα και το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης Φοίνικα στην είσοδο του Δήμου Καλαμαριάς  επί της Εθνικής Αντιστάσεως.

Σε συνέχεια του πάρκου Ι. Βελλίδη και της πλατείας Ηλία Χατζάκου βρίσκεται η «Αγορά του Φοίνικα» και στην παρακείμενη οδό Νικόλαου Στράτου λειτουργεί λαϊκή αγορά μια φορά την εβδομάδα.

Καλαμαριά

Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες από τα φωτορεαλιστικά της προμελέτης. 

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Καλαμαριά

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα