Θεσσαλονίκη

ΚΑΠΑΝΙ: ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ, ΑΠΟΚΟΣΜΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Το σημείο που κρατάει μέχρι τις ημέρες μας ζωντανή την εικόνα μιας παλιάς Θεσσαλονίκης

Γιώργος Τσιτιρίδης

Ως μια από τις κεντρικότερες αλλά και παλαιότερες παραδοσιακές αγορές της Θεσσαλονίκης έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε το Καπάνι γεμάτο από κόσμο που συρρέει από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα για να προμηθευτεί φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας αλλά και είδη ρουχισμού. 

Από τα παραδοσιακά καφενεία ακούγεται ζωντανή μουσική καθώς οι περαστικοί απολαμβάνουν καφέ, μεζέδες, κρασί και τσίπουρο. Το Καπάνι κρατάει μέχρι τις ημέρες μας ζωντανή την εικόνα μιας παλιάς Θεσσαλονίκης. 

Οι Κυριακές είναι οι μοναδικές ημέρες που ησυχάζει και περπατώντας κανείς μπορεί να δει όλα τα καταστήματα κλειστά δημιουργώντας ένα απόκοσμο περιβάλλον. 

Μέσα στο πέρασμα των αιώνων το Καπάνι έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί από την εποχή της Τουρκοκρατίας, της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης των λαών, τους Εβραίους, τις συναγωγές, τα τζαμιά, το μεγάλο σεισμό.

Το 2016 ξεκίνησε η διοργάνωση ενός φιλόδοξου σχεδίου που με τα χρόνια έγινε θεσμός. Πρόκειται για το Kapani Project που διοργανώνεται κατά την διάρκεια των Δημητρίων και αποτελεί μια πρωτότυπη δράση προβολής της αγοράς, εκμεταλλευόμενη τον ιστορικό της χαρακτήρα, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας ταυτότητας μέσω καλλιτεχνικών, κυρίως μουσικών εκδηλώσεων. 

Οι πρώτες διοργανώσεις διήρκησαν ένα εικοσιτετράωρο, ενώ το 2019 οι εκδηλώσεις μοιράστηκαν σε δύο ημέρες. Τα επόμενα χρόνια λόγο των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού δεν πραγματοποιήθηκαν δράσεις. 

Φέτος μετά από 2 χρόνια απουσίας τo Kapani Project επιστρέφει με την 5η του διοργάνωση στις 1 & 2 Οκτωβρίου για να γεμίσει τα στενά της αγοράς με live, dj sets street food, performances, installations.

Μέχρι τότε αν κατεβεί κανείς στο κέντρο μια Κυριακή πρωί η απόγευμα αξίζει να περιπλανηθεί στην άδεια αγορά για να δει μια διαφορετική της πλευρά.