Θεσσαλονίκη

Καταγγελίες κατοίκων για το χώρο φιλοξενίας ζώων στο αθλητικό πάρκο «Γαλαξία»

Κάνουν λόγο για παράνομη λειτουργία και σειρά σοβαρών προβλημάτων σε έναν χώρο που είναι σε απόσταση αναπνοής από σχολείο

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
καταγγελίες-κατοίκων-για-το-χώρο-φιλο-1007695
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Έντονη δυσαρέσκεια προκαλεί σε κατοίκους του 5ου δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Θεσσαλονίκης η κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στο περιφραγμένο χώρο φιλοξενίας μικρών ζώων, μέσα στον κοινόχρηστο χώρο του Αθλητικού Πάρκου «Γαλαξίας» που βρίσκεται μεταξύ των οδών Δελφών – Γ. Παράσχου – Καρακάση.

Κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι η συνεχιζόμενη λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου είναι παράνομη και παρά τις εκκλήσεις που έχουν κάνει προς τους αρμόδιους φορείς του Δήμου, είτε προφορικές, είτε γραπτές, κανείς έως τώρα δεν έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι ο περιφραγμένος αυτός χώρος δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται ως πάρκο σκύλων, βάσει νόμου, καθώς σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων, βρίσκεται το 88ο Δημοτικό Σχολείο.

Όπως υπογραμμίζουν, σύμφωνα με τον ν. 4830/2021-ΦΕΚ 129/Α/18-9-2021, άρθρο 30, «δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία περιφραγμένων πάρκων σκύλων σε ακτίνα 50 μέτρων από κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία».

Πέρα από το παραπάνω, οι κάτοικοι της περιοχής είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι και από το γεγονός ότι κάποιοι ιδιοκτήτες αφήνουν ελεύθερα τα σκυλιά τους, με αποτέλεσμα δεσποζόμενα τετράποδα να κυκλοφορούν χωρίς λουρί στον ευρύτερο χώρο του πάρκου, στον οποίο παίζουν και αθλούνται πολλά παιδιά.

Προσθέτουν, μάλιστα, ότι εξαιτίας της ανεξέλεγκτης -κάποιες φορές- παρουσίας των σκύλων, δημιουργούνται ζητήματα με καταστροφή των σημείων που έχουν πράσινο, με περιττώματα που μένουν στο σημείο χωρίς να μαζεύονται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσοσμία, που είναι ενοχλητική για τους περιοίκους, αλλά και για τους γονείς με τα παιδιά τους που πηγαίνουν στο σχολείο.

Επίσης, σημειώνουν ότι υπάρχουν μέρες που η όχληση είναι έντονη και κάποιες φορές μπορεί να διαρκεί όλο το 24ωρο από τα γαβγίσματα των σκύλων.

Κάτοικοι με επιστολές τους προς τους αρμόδιους φορείς του Δήμου έχουν ζητήσει από την τοπική αρχή να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου αναφορικά με τη λειτουργία του πάρκου σκύλων, καθώς συμβάλλει στην αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων, υγιειονομικού κυρίως ενδιαφέροντος, αλλά και της όχλησης που προκύπτει.

Παράλληλα, ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε συστηματικότερους ελέγχους για να διαπιστώνονται τυχόν παραβάσεις, καθώς όπως υπογραμμίζουν, η έλλειψη κοινωνικής συνείδησης αρκετών συνδημοτών παραβιάζει τα δικαιώματα των υπολοίπων.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν, οι γραπτές τους επιστολές έμειναν αναπάντητες, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο σημείο.

Από πλευράς Δήμου, δόθηκε η απάντηση στους κατοίκους, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση κατασκευής πάρκου σκύλων, ένα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, και τους ζητήθηκε να δείξουν κατανόηση για τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου αυτό να συμβεί και εν συνεχεία να προχωρήσουν οι τοπικές αρχές στην κατάργηση του περιφραγμένου πάρκου σκύλων που λειτουργεί μέσα στον κοινόχρηστο χώρο του Αθλητικού Πάρκου «Γαλαξίας».

Στον αντίποδα, οι ιδιοκτήτες σκύλων που επισκέπτονται το σημείο, απαντούν ότι οι περίοικοι που προχωρούν στις παραπάνω καταγγελίες είναι υπερβολικοί και διαψεύδουν ότι δεσποζόμενα τετράποδα κυκλοφορούν χωρίς λουρί ή κάνουν ακαθαρσίες, αλλά παραμένουν πάντα υπό επίβλεψη στον περιφραγμένο χώρο.

Συμφωνούν πάντως στο ότι ο Δήμος καλείται να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν χώροι στον οποίο οι ιδιοκτήτες θα βγαίνουν βόλτα με τα δεσποζόμενα σκυλιά τους, χωρίς να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και έριδες μεταξύ των δημοτών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα