Θεσσαλονίκη

Κόδρα: Η επόμενη μέρα μετά την αναστολή μελέτης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου

Για δυόμιση χαμένα χρόνια χωρίς λόγο κάνει λόγο ο Δαρδαμανέλης -Τι λένε οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης - Μικρή, αλλά σημαντική νίκη σημειώνουν τοπικοί σύλλογοι

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
κόδρα-η-επόμενη-μέρα-μετά-την-αναστολή-799784
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Για μικρή, αλλά σημαντική νίκη, κάνουν λόγο τοπικοί σύλλογοι πολιτών της Καλαμαριάς που για μεγάλο χρονικό διάστημα επιχειρηματολογούσαν υπέρ της κατάργησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που εξαιρεί το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης αναφέρει ότι πρόκειται για μια κακή απόφαση, που βάζει «φρένο» για τουλάχιστον δύο με δυόμιση χρόνια και «βλέπει» μικροπαραταξιακά συμφέροντα ενόψει εκλογών.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς το βράδυ της Δευτέρας, με την διοικούσα αρχή, τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και συλλόγους κατοίκων της περιοχής να παίρνουν θέση.

Για την Αναστολή – διακοπή της μελέτης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, ψήφισαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, πλην της διοικούσας παράταξης.

Δαρδαμανέλης: «Ένα κακό αποτέλεσμα για την Καλαμαριά»

Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σχολίασε στην parallaxi ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης:

«Είναι μια κακή απόφαση. Ο κ. Μπακογλίδης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι “δεν πειράζει να πάει και δύο χρόνια πίσω”. Δεν έπρεπε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Η όποια αξιοποίηση αναστέλλεται. Θα είναι δύο χαμένα χρόνια για την Καλαμαριά και το Κόδρα. Είναι κακό αποτέλεσμα για την Καλαμαριά, σταματάνε εδώ οι όποιες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός υπερτοπικού χώρου πρασίνου. Επειδή μπαίνουμε σε περίοδο εκλογών πιστεύω ότι η αντιπολίτευση λειτούργησε με μικροπαραταξιακά συμφέροντα. Πλέον, οι όποιες ενέργειες μετατίθενται για μετά τις εκλογές. Χωρίς λόγο χάνονται δύο με δυόμιση τουλάχιστον χρόνια».

Τεμεκενίδης: «Τίποτα άλλο πέρα από υπερτοπικό άλσος και πάρκο»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά», Άρης Τεμεκενίδης, μιλώντας στην parallaxi για το θέμα ανέφερε:

«Ο ίδιος ο δήμαρχος πάγωσε επί της ουσίας τη διαδικασία που προσπαθούσε να περάσει από την πίσω πόρτα. Συζητούσαμε για το πώς θα “καθαρίσουμε” από εκκρεμότητες που υπάρχουν από τη δεκαετία του 60′. Από την πίσω πόρτα ο δήμαρχος ήθελε να περάσει συντελεστή δόμησης. Πλέον, τελειώνει η συζήτηση για το ενδεχόμενο ανοικοδόμησης εκκλησιών μέσα στο Κόδρα. Εμείς επαναλαμβάνουμε τη θέση μας να γίνει ένα υπερτοπικό άλσος – πάρκο».

Περσίδης: «Να υπάρξει ενιαία δέσμευση πριν τις εκλογές»

Για τις εξελίξεις που προέκυψαν κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μίλησε στην parallaxi ο κ. Αβραάμ Περσίδης, επικεφαλής της παράταξης «Η Καλαμαριά που μας Αξίζει».

«Συμφωνήσαμε να απορριφθεί για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο υπερτοπικό πάρκο. Όχι να προσπαθήσουν να φτιάξουν θέατρο, να μπει και άλλο τσιμέντο. Δεν έχει ανάγκη η Καλαμαριά από άλλο τσιμέντο. Από πράσινο έχει ανάγκη. Μιλάνε για μουσείο, ας γίνει το Παλατάκι και εκεί να γίνει και θέατρο ώστε να φιλοξενούνται και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θα είναι και ένας τρόπος πίεσης για να δοθεί επιτέλους το Παλατάκι, όχι μόνο στην Καλαμαριά, αλλά σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Εμείς βλέπουμε το Κόδρα ως ενιαίο κομμάτι με το παραλιακό μέτωπο.

Η διοίκηση τόσο καιρό δεν μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά. Δεν έχει γίνει ούτε διαβούλευση. Όλοι οι σύλλογοι κατοίκων που συμμετείχαν στο δημοτικό συμβούλιο εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.

Εμείς χτες καταθέσαμε μια πρόταση, δεν έχουμε όμως λάβει ακόμα απάντηση από τις παρατάξεις. Να υπάρχει ενιαία φωνή από όλες τις παρατάξεις, από όλους τους επικεφαλής για το τι θέλουμε να γίνει το Κόδρα. Να μην περιμένουμε τις εκλογές για να αναλάβει η νέα διοίκηση να έχει την πλειοψηφία και να μην ακούει τις θέσεις της αντιπολίτευσης. Εννοείται φυσικά θα πρέπει η νέα διοίκηση που θα προκύψει να πάρει το χρόνο της για το θέμα.

Είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο δεν απασχολεί μόνο μία παράταξη, αλλά πρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Κόδρα πρέπει να είναι ένας ελεύθερος χώρος που θα κυριαρχεί το πράσινο για να παίζουν εκεί τα παιδιά μας».

Γαβριήλ: «Δεν θέλαμε να αφήσουμε κανένα παράθυρο»

«Το απορρίψαμε γιατί δεν θέλαμε να αφήσουμε κανένα παράθυρο στις μετέπειτα διοικήσεις να παρεμβαίνουν και να ερμηνεύουν και άλλα πράγματα κατά το δοκούν» σημείωσε στην parallaxi ο επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Αλλιώς» Νίκος Γαβριήλ.

Όπως αναφέρει ο κ. Γαβριήλ στόχος είναι να εξασφαλιστεί το αδόμητο στο σημείο, ενώ προσθέτει ότι την πρώτη φορά που η παράταξη είχε συναινέσει για το θέμα, αυτό έγινε με δύο σκεπτικά, που το πρώτο αφορούσε την κατάργηση της ρυμοτομίας που προβλεπόταν από τα διατάγματα της δεκαετίας του 60′ και δεύτερον να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις  καθαρά λειτουργικές, όπως είσοδος, τουαλέτες, κοινόχρηστοι χώροι. Στη συνέχεια όμως εμφανίστηκε η Εκκλησία που ζητούσε να παραχωρηθούν 600 τετραγωνικά μέτρα μέσα στο Κόδρα για να γίνει ιερός ναός, μετά ανέκυψε και το θέμα με το κολυμβητήριο να μεγαλώσει ή να μικρύνει, πράγματα που δεν είχαν κάποιο νόημα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γαβριήλ.

Επίσης προσθέτει ότι είχαν ξεκαθαρίσει ως παράταξη ότι το θέμα δεν μπορεί να προχωρήσει όταν υπήρχαν ανοιχτά μέτωπα και εκκρεμότητες όπως με την περίπτωση του ΑΟΟΑ (Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών).

«Το παραλιακό μέτωπο και το Παλατάκι πρέπει να ενσωματωθούν σε μια κεντρική, περιπατητική, ποδηλατική διαδρομή, να τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα, το οικόπεδο της Εθνικής. Η Ναυτική Διοίκηση, οι ναυταθλητικοί όμιλοι, οι πρόσκοποι, φτάνουν μέχρι κάτω τη θάλασσα. Εάν δεν σταματούσαμε εμείς με την προσφυγή μας, τώρα η πλαζ στην Αρετσού θα ήταν εργοτάξιο, ενώ ο δήμαρχος μας έλεγε για πράσινα δώματα» υπογραμμίζει ο κ. Γαβριήλ.

«Εμάς πρότασή μας είναι να κατεβάσουμε έναν κοινό υποψήφιο, να υπάρχει δηλαδή μια σύγκληση απόψεων, με σωστή διαχείριση και να είναι αξιόπιστη προς την Καλαμαριά. Η διοίκηση έχει τις δικές τις αντιλήψεις, αλλά η διαχείρισή της έχει να κάνει με την καθημερινότητα και μόνο. Δεν υπάρχει στρατηγική. Τα προβλήματα μπαίνουν κάτω από το χαλί. Προσπαθούν να τα λύσουν με ανορθόδοξο τρόπο. Το διακύβευμα για το παραλιακό μέτωπο είναι ισχυρό. Χρειάζεται μια ισχυρή διοίκηση να εκφράζει τους Καλαμαριώτες. Να υπάρχει ομόφωνη άδεια για το Καραμπουρνάκι. Ο κ. Μπακογλίδης έχει ευθύνες και τότε και τώρα. Εμείς θα ακουστούμε ηχηρά σαν παράταξη. Να ενσωματωθούν οι καθαρές θέσεις μας για το δημόσιο χώρο από τις άλλες παρατάξεις και μετά να αποφασίσουμε αν θα στηρίξουμε ή όχι. Είτε τον κ. Τεκεμενίδη, είτε τον κ. Βάρδα είτε την κυρία Αράπογλου. Και μη ξεχνάμε φυσικά ότι για όλα τα παραπάνω σημαντικό ρόλο διαδραματίζει μια δυναμική τοπική κοινωνία».

Χώρος πρασίνου, υπερτοπικού χαρακτήρα

Οι κάτοικοι από την πλευρά τους εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις τελευταίες εξελίξεις σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια μικρή, αλλά σημαντική νίκη.

Επαναλαμβάνουν ότι το στρατόπεδο Κόδρα χρειάζεται να μείνει αδόμητο, χώρος πρασίνου, υπερτοπικού χαρακτήρα καθώς αφορά ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία μαζί με το παραλιακό μέτωπο.

Η parallaxi όλο αυτό το διάστημα άλλωστε είχε φιλοξενήσει τις θέσεις των κατοίκων, με τον κ. Βασίλη Πατσιλάρα, πρόεδρο του Συλλόγου Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» να αναφέρει σχετικά:

«Τα περί Ειδικών Χωρικών (Πολεοδομικών) Σχεδίων, δεν έχουν καμία απολύτως εφαρμογή στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Και τούτο διότι ο πρόσφατος Ν. 4759/2020 προβλέπει ότι αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, ρέματα και δασικές εκτάσεις, όλα εκ των οποίων υπάρχουν στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, αποτελούν περιοχές αυξημένης ειδικής προστασίας και συνιστούν το καθ΄ ένα Περιοχή Ειδικού Καθεστώτος (Π.Ε.Κ.), που ενσωματώνεται – με αλώβητο το νομικό καθεστώς προστασίας της – στο υφιστάμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.). Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που θέλει να επιβάλλει ο δήμος στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό πολεοδομικό εργαλείο που κατά κανόνα χρησιμοποιείται για να προσφέρει ειδική νομική προστασία διευκολύνοντας μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως το γήπεδο του Π.Α.Ο.Κ., η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Πόρτο Καρράς, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αττική, κλπ. και δεν έχει απολύτως καμία εφαρμογή στο Κόδρα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα