«Κοιτάμε Μπροστά»: Θα χτιστεί και το Πάρκο Σοφούλη;

Η παράταξη κατέθεσε ερώτηση προς την κυρία Πατουλίδου και αναμένει γραπτή απάντηση

Parallaxi
κοιτάμε-μπροστά-θα-χτιστεί-και-το-πά-950282
Parallaxi

Ερώτηση για γραπτή απάντηση προς την αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Πατουλίδου κατέθεσε η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» σχετικά με το Πάρκο Σοφούλη (Ακτή Ντοβίλ) και τον Κελλάριο Όρμο.

Η παράταξη θεωρεί ότι η περιοχή κατέχει ιδιαίτερη θέση στη συλλογική ιστορική μνήμη των κατοίκων της Θεσσαλονίκης με την αδιάλειπτη ιστορική της παρουσία, αλλά και το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Βρίσκεται σε μια τοποθεσία που αποτελεί το τελευταίο απομεινάρι της φυσικής ακτής της πόλης.

Ωστόσο, η εξαίρεση αυτής της περιοχής από το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης εγείρει εύλογα ερωτήματα, ενώ πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποχαρακτηρίζει το οικόπεδο από χώρο πρασίνου και αθλητισμού, δίνοντας τη δυνατότητα να ανοικοδομηθεί άμεσα. Κι αυτό επειδή οι προτάσεις των αντιδίκων της Εθνικής Τράπεζας υπήρξαν ασαφείς και αντιφατικές, ενώ η παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής απερρίφθη, διότι δεν παρέστη.

Η παράταξη ζητά από τη διοίκηση της Περιφέρειας να ενημερωθεί εάν υπάρχει πρόθεση χαρακτηρισμού της ζώνης που βρίσκεται από την οριογραμμή του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου του Κελλάριου Όρμου έως την οδό Θ. Σοφούλη «ζώνη μη δόμησης», ως ιστορικού χώρου και περιοχής φυσικού κάλλους, εάν είναι στις προθέσεις της να αναθεωρήσει τον αποκλεισμό ολόκληρης της παραλίας στο Καραμπουρνάκι από το ΕΠΣ του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης και εάν προτίθεται να διερευνήσει μέσα και διαδικασίες ώστε να συμβάλλει στην αποτροπή οικοδόμησης του Πάρκου Σοφούλη και απόδοσής του στην τοπική κοινωνία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Πατουλίδου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα

Ερώτηση, με αίτημα για γραπτή απάντηση

Θέμα: Κελλάριος Όρμος και Πάρκο Σοφούλη.

Νοτιοανατολικά του Mεγάρου Μουσικής βρίσκεται ο Κελλάριος Όρμος, η μοναδική φυσική ακτή της Θεσσαλονίκης, μήκους περίπου 2 χλμ. Η θαλάσσια αυτή περιοχή κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος προκειμένου να διαφυλαχθεί η ιστορική και αρχαιολογική μορφή της που ταυτίζεται με τον βυζαντινών χρόνων λιμένα «Κελλάριον» και το υποβρύχιο φράγμα που τον προστάτευε (σχετικό ΦΕΚ 384/24.5.1989).

Η περιοχή κατέχει ιδιαίτερη θέση στη συλλογική ιστορική μνήμη των κατοίκων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης με την αδιάλειπτη ιστορική της παρουσία, αλλά και το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος που την καθιστά διαχρονικό προορισμό αναψυχής των Θεσσαλονικέων.

Οι κάτοικοι στο Καραμπουρνάκι έχουν υπερασπισθεί και στο παρελθόν το απειλούμενο με δόμηση παραλιακό μέτωπο. Σε μία από τις πιο ιστορικές συνεδριάσεις του το Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) Καλαμαριάς υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα των κατοίκων για το αδόμητο και κοινόχρηστο χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου (σχετική απόφαση 186/2022, ΑΔΑ: 6Ρ7ΘΩΕΡ-ΤΓ0). Μία απόφαση-υπεράσπιση του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμαριάς και της εγκεκριμένης από το Δ.Σ. μελέτης πολεοδομικού σχεδιασμού δευτέρου βαθμού (σχετική απόφαση 80/2010).

Ωστόσο, η εξαίρεση αυτής της περιοχής από το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης εγείρει εύλογα ερωτήματα. Ακυρώνεται κάθε έννοια ενιαίου σχεδιασμού του παραλιακού μετώπου όταν από αυτό αποκόπτεται η τελευταία φυσική ακτή της Θεσσαλονίκης και μεγάλο μέρος του Δήμου Καλαμαριάς. Δυστυχώς οι αιτιολογήσεις της εξαίρεσης υπήρξαν ασαφείς και αντιφατικές μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μη γνωρίζουν έως και σήμερα τους λόγους αποκλεισμού.

Επιπλέον, η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (1103/26.7.2021) για τον χώρο επί της οδού Θ. Σοφούλη 78-84, γνωστό στους κατοίκους ως Πάρκο Σοφούλη (Ακτή Ντοβίλ), εμβαδού 10.400 τ.μ και φερόμενης ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, αποχαρακτηρίζει το οικόπεδο από χώρο πρασίνου και αθλητισμού, δίνοντας τη δυνατότητα να ανοικοδομηθεί άμεσα. Το σκεπτικό/διατακτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρει ότι οι προτάσεις των αντιδίκων της Εθνικής Τράπεζας υπήρξαν ασαφείς και αντιφατικές και η παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής απερρίφθη, διότι δεν παρέστη. Η όποια οικοδόμηση του χώρου αυτού θα υποβαθμίσει, με τρόπο μη αναστρέψιμο, το περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό. Σε κινητοποίηση των κατοίκων έχουν συγκεντρωθεί πλέον των 3.000 υπογραφών σε κείμενο διεκδίκησης του αδόμητου και κοινόχρηστου χαρακτήρα του πάρκου.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

1. Θεωρείτε σημαντικό στόχο της Περιφέρειας τη διατήρηση των ελεύθερων αστικών δημόσιων χώρων ως σημαντικό περιβαλλοντικό μέσο με σαφή κοινωνικό αλλά και οικολογικό χαρακτήρα;

2. Προτίθεστε να χαρακτηρίσετε τη ζώνη, που βρίσκεται από την οριογραμμή του ενάλιου αρχαιολογικού χώρου έως την οδό Θ. Σοφούλη (το πλάτος της κυμαίνεται μεταξύ 50 έως και 70 μέτρων) «ζώνη μη δόμησης», ως ιστορικού χώρου και περιοχής φυσικού κάλλους;

3. Είναι στις προθέσεις της Περιφέρειας να αναθεωρήσει τον αποκλεισμό της παραλίας στο Καραμπουρνάκι από το ΕΠΣ του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης;

4. Είναι στις προθέσεις της Περιφέρειας να διερευνήσει μέσα και διαδικασίες ώστε να συμβάλλει στην αποτροπή οικοδόμησης του Πάρκου Σοφούλη, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας και απόδοσής του στην τοπική κοινωνία;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα