Θεσσαλονίκη

Κόβουν 41 δέντρα στο πάρκο της Ρωμαικής Αγοράς – Αντιδράσεις πολιτών

«Να γίνει μία σταδιακή αντικατάσταση κι όχι αυτή η εξαφάνιση»

Νίκος Γκάγιας
κόβουν-41-δέντρα-στο-πάρκο-της-ρωμαικής-982418
Νίκος Γκάγιας

Στην κοπή 41 δέντρων στο πάρκο της Ρωμαϊκής Αγοράς προχώρησε σήμερα το πρωί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προκαλώντας τις αντιδράσεις πολιτών που βρέθηκαν στο σημείο για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος βρέθηκε στο σημείο και στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ που έχει κάνει αυτοψία στα δέντρα που υπάρχουν στο χώρο, σημείωσε ότι μόνο για τα 3 από τα συνολικά 41 δέντρα θα μπορούσε να τεθεί θέμα κοπής.

Όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Τα υπόλοιπα είναι επικηρυγμένες λεύκες, που πάλι ο Δήμος διαχρονικά έχει φυτεύσει. Άρα αυτό που λέμε είναι πως αν κάποια είναι για να αντικατασταθούν, να γίνει μία σταδιακή αντικατάσταση κι όχι αυτή η εξαφάνιση που στερεί το οξυγόνο από αυτή τη γενιά των Θεσσαλονικιών», καταλήγει. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο το δίκτυο «SOSε τα ΔΕΝΔΡΑ» έκανε μία μεγάλη διαμαρτυρία κατά της απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να κοπούν 41 δέντρα στο Πάρκο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Μετά από κάποιο διάστημα το θέμα έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο το δίκτυο έκανε παρέμβαση, παρ’ όλα αυτά η απόφαση ήταν να κοπούν τα δέντρα.

Μάλιστα εκπρόσωποι του δικτύου βρίσκονται στο σημείο και διαμαρτύρονται για τις κοπές.

Η κ. Γαβριέλα Σαμψωνίδου, συν-εκπρόσωπος του δικτύου τονίζει πως:  «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εδώ γιατί μετά από κλαδεύσεις που γίνανε, τώρα γίνονται και οι κοπές. Δεν υπάρχουν τα μέτρα ασφαλείας, ούτε για τους πολίτες ούτε για τους εργαζόμενους. Αντιδρούμε σ’ αυτό γιατί ακόμα και ο άνθρωπος που δεν γνωρίζει πολλά πράγματα για την φύση του δέντρου, βλέπει πως πολλά από αυτά δεν είναι άρρωστα για να κοπούν. Σημειώνουμε οτι οι αποφάσεις της Επιτροπής της Ποιότητας Ζωής έχουν κηρυχθεί άκυρες από την 1η Δεκεμβρίου του 2022. Είμαστε εδώ για να εμποδίσουμε την κοπή η οποία θα μειώσει ακόμα πιο πολύ το πράσινο στην πόλη. Αντιδρούμε γιατί δεν υπάρχει σωστή διαχείριση των δέντρων στην πόλη. Ζητήσαμε την τεχνική έκθεση κάθε δέντρου και μας παρέπεμψαν στην Υπηρεσία Πρασίνου, ενώ θα πρέπει να είναι ορατή σε κάθε πολίτη που ζητά πληροφορίες.»

Σημειώνεται πως αύριο θα υπάρξει νέα κινητοποίηση από το δίκτυο «SOSε τα ΔΕΝΔΡΑ»

Μάλιστα πολλοί είναι οι περαστικοί που σταματούν στο σημείο, βλέποντας τις κοπές των δέντρων αναρωτιούνται τι συμβαίνει και φωτογραφίζουν τους κομμένους κορμούς.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα