Κρυμμένοι παράδεισοι γύρω από τη Θεσσαλονίκη για να ανακαλύψεις αυτό το Σαββατοκύριακο

Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου θα θυμίζει κάτι από καλοκαίρι και είναι κρίμα να το περάσεις μέσα...

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
κρυμμένοι-παράδεισοι-γύρω-από-τη-θεσσ-1219541
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Πηγή Κεντρικής Εικόνας: Ορέσκεια – Oreskia / Facebook Page

Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα θυμίζει κάτι από καλοκαίρι μιας και η θερμοκρασία στην πόλη αναμένεται να φτάσει ακόμα και πάνω από τους 30 βαθμούς.

Και αφού από εβδομάδα οι προβλέψεις μιλούν για κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και επιστροφή σε φθινοπωρινό σκηνικό, τι καλύτερο λοιπόν από το να εκμεταλλευτούμε τον ιδανικό καιρό του διημέρου που έρχεται και να σχεδιάσουμε μια κοντινή εκδρομή από τη Θεσσαλονίκη.

Να λοιπόν μερικές ιδέες για προορισμούς που, ίσως, δε γνώριζες ότι υπάρχουν εκεί έξω.

Στους καταρράκτες της Ορέσκειας Σερρών

Το χωριό Δάφνη σε απόσταση περίπου τριάντα λεπτών από την πόλη των Σερρών, μόλις 20 χιλ. από την Νιγρίτα, κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες.

Στους βόρειους πρόποδες των Κερδυλίων, το χωριό Ορέσκεια βρίσκεται σε μια περιοχή με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά. Πρόκειται για μία όαση δροσιάς, ομορφιάς, ένα κυριολεκτικά μνημείο της φύσεως, αλλά και βυζαντινούς θησαυρούς, όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Τοσουνίδης, υπεύθυνος του τουριστικού προγράμματος στον Δ. Βισαλτίας. Μέσα στο καταπράσινο τοπίο, ανάμεσα στα βράχια αποκαλύπτεται ένας μικρός καταρράκτης, που χύνεται σε μια φυσική βάθρα. Εκεί βρίσκουν δροσιά οι κάτοικοι της περιοχής. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που επικεντρώνεται στον πολιτισμό και την παράδοση οικισμών, προέβλεπε επίσης την διάνοιξη μονοπατιών και δρόμου που θα οδηγεί στα σημεία φυσικού πλούτου, ενώ έχει διαμορφωθεί και χώρος για την στάθμευση των οχημάτων.

Βόρεια και σε απόσταση περίπου ενός χλμ., υπάρχουν τα ερείπια του βυζαντινού πύργου, κάτω από τον οποίο υπάρχει λαξευμένο σε βράχο το ασκητήριο της Αγίας Μαρίνας.

Ένα σημείο στο οποίο η ιστορία συναντά τον θρύλο είναι το Κάστρο της Μάρως, που καταγόταν από την οικογένεια Κατακουζηνού. Η αδελφή της Ελένη είχε παντρευτεί τον Δαυίδ Κομνηνό, τον τελευταίο αυτοκράτορα της Τραπεζούντος, που μετά την Άλωση έμειναν στις Σέρρες. Η Μάρω σε ηλικία 17 ετών παντρεύτηκε στην Αδριανούπολη τον σουλτάνο Μουράτ Β΄ το 1435, ο οποίος της επέτρεψε να μείνει χριστιανή. Μετά τον θάνατο του Μουράτ Β’, το 1451, ο διάδοχος Μωάμεθ Β’ της επέτρεψε να επιστρέψει στην Σερβία, από όπου καταγόταν ο πατέρας της και της δόθηκε η κωμόπολις της Έζοβα- Έζιοβα, η σημερινή Δάφνη.

Θα χρειαστείς 1 ώρα και 29 λεπτά για να φτάσεις στον προορισμό σου.

Καταρράκτες Ζεστών Νερών

Οι καταρράκτες Ζεστά Νερά βρίσκονται στην ομώνυμη περιοχή 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Σιδηρόκαστρο, και δίπλα στον Κρουσοβίτη ποταμό.

Υπάρχουν 3 καταρράκτες. Ο ένας που είναι φυσικός, πέφτει από ύψος 15 μέτρων και το νερό του είναι ζεστό (περίπου 23°C), καθώς προέρχεται από τις θερμές πηγές 400 μέτρα πιο πάνω. Πίσω του είναι η είσοδος ενός σπηλαίου με υπόγειο ποτάμι μήκους 139 μέτρων. Στο σπήλαιο υπάρχουν σταλακτίτες. Στην βάση του καταρράκτη υπήρχε σταλαγμίτης, που όμως κλάπηκε το 2006.

Λίγο πιο κάτω βρίσκονται δύο τεχνητοί καταρράκτες, που όμως αυτοί έχουν παγωμένα νερά. Το περιβάλλον είναι πανέμορφο, το δάσος είναι γεμάτο πανύψηλα πλατάνια. Δίπλα από τον ένα από αυτούς τους καταρράκτες έχουν βρει αρχαία. Έτσι ο χώρος εκεί είναι περιφραγμένος.

Θα τους βρεις σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη κάτι που σημαίνει ότι σε 1 ώρα και 15 λεπτά θα βρίσκεσαι εκεί.

*με πληροφορίες από taxidiotis.gr

Πόρτο Ήλιος – Μια κρυμμένη παραλία της Χαλκιδικής

Και αφού ο καιρός το επιτρέπει γιατί να μην κάνουμε μια βουτιά στη θάλασσα και να θυμηθούμε κάτι από το καλοκαίρι που πέρασε.

Ευκαιρία λοιπόν να ανακαλύψουμε μια κρυμμένη γωνιά της Χαλκιδικής, μια παραλία μαγευτική.

Την παραλία του Πόρτο Ήλιος που θα τη βρεις στη μύτη του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής, πολύ κοντά στα Λουτρά της Αγ. Παρασκευής.

Εκεί θα βρεις και την «Σπηλιά του Ιορδάνη» μέσα στην οποία υπάρχει μια πηγή με ιαματικά νερά.

Το όχημα σας θα το αφήσετε στον οικισμό Πόρτο Ήλιος, τον οποίο θα βρείτε αν ακολουθήσετε το δρόμο με κατεύθυνση προς το Παλιούρι.

Από εκεί θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγα λεπτά ώστε να κατεβείτε από τα αυτοσχέδια σκαλάκια.

Μπορεί να υπάρχει λίγη δυσκολία στην κατάβαση, αλλά το θέαμα που θα αντικρίσετε στη συνέχεια θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω!

Μια ημέρα στο μαγευτικό τοπίο του Ενιπέα

Εικόνες: Μάριος Δαδούδης

Θα χρειαστείς 1 ώρα και 10 λεπτά για να ανακαλύψεις ένα τοπίο που σε κάθε γωνιά του μοιάζει με έναν πίνακα ζωγραφικής που αποθεώνει τη φύση.

Ο Ενιπέας είναι ποταμός της Πιερίας, ο οποίος διαρρέει το Λιτόχωρο. Το φαράγγι του έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί σε βαθμό που προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από κάποια θαλασσινή θεότητα, πατέρα του Πελία και του Νηλέα και συζύγου της Τυρώς. Πρόκειται για προσωποποίηση του Ποσειδώνα. Η ίδια θεότητα απαντάται και στη Θεσσαλία και στην Ήλιδα. Σύμφωνα πάλι με τη Μυθολογία, στο Φαράγγι του Ενιπέα κατασπαράχθηκε από τις Μαινάδες ο μουσικός Ορφέας, ενώ στα νερά του ποταμού λουζόταν και η πανέμορφη Λητώ.

Ο Ενιπέας έχει τις πηγές του στην θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Οι κολυμπήθρες (βάθρες) κατά μήκος του είναι φυσικές πισίνες. Η θερμοκρασία του νερού είναι λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου και το κολύμπι απαγορεύεται . Παραδόξως, η διαδρομή κατά μήκος του ποταμού (είτε στην άνοδο, είτε στην κάθοδο) δεν είναι από τις δημοφιλέστερες του Ολύμπου. Οι περισσότεροι ορειβάτες προτιμούν να την παρακάμψουν και να ανέβουν μέχρι τα Πριόνια με το αυτοκίνητό τους και από κει να συνεχίσουν ορειβατικά μέχρι τις ψηλές κορφές.

Η διαδρομή αυτή, ωστόσο, είναι από τις ομορφότερες, σκιερότερες και σίγουρα η πιο υγρή από όλες! Προσφέρεται για όλες τις ηλικίες και είναι ιδανική για οικογενειακές εξορμήσεις και διανυκτερεύσεις με σχετική ασφάλεια. Το μονοπάτι ξεκινάει από το Λιτόχωρο (θέση “Μύλοι”) σε υψόμετρο 300 μέτρων. Στην τοποθεσία Βύθος, το Φαράγγι του Ενιπέα δημιουργεί ένα μεγάλο άνοιγμα με καταρράκτη και υπάρχει θέα προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου, τον Μύτικα και το Στεφάνι. Έχει μήκος 12,5 χλμ και ένας μέτριος περιηγητής θα φτάσει στα Πριόνια σε 5-7 ώρες. Το νερό του ποταμού είναι πόσιμο σε όλα, σχεδόν, τα σημεία του και υδρεύει το Λιτόχωρο.

Creek walking στα Λαγκαδίκια

Εικόνες: Μάριος Δαδούδης

Είναι μία μοναδική εμπειρία, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δροσιστούμε περπατώντας μέσα στο νερό, να θαυμάσουμε ένα ρέμα εκ των έσω και να απολαύσουμε πανέμορφες εικόνες της φύσης.

Αιωνόβια πλατάνια, υφαντά από αράχνες, λιβελούλες και άλλα πολλά μπορούμε να δούμε κάνοντας creek walking, αναλόγως βέβαια της εποχής.

Είναι μια δραστηριότητα η οποία απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και είναι σίγουρο πως τα παιδιά θα το χαρούν περισσότερο από τους γονείς τους.

Ένα ρέμα που σίγουρα αξίζει να περπατήσουμε, είναι αυτό στα Λαγκαδίκια.

Στην ουσία πρόκειται για την κατάληξη του Φαραγγιού της Σκάλας, το οποίο αφού περάσει από το Πλατανόρεμα (πριν το Ζαγκλιβέρι), χύνεται στη λίμνη Βόλβη στο ύψος των Λαγκαδικίων.

Τα Λαγκαδίκια βρίσκονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη.

Ένας ποταμός κυλά εδώ και αιώνες σε μια μαγευτική τοποθεσία λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη

Ο Ρήχειος ποταμός, ο οποίος σε συνδυασμό με τα Μακεδονικά Τέμπη, δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο σε απόσταση μόλις 65 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Ρήχειος είναι ένας από τους παλαιότερους ποταμούς της Ελλάδας, καλύπτοντας έκταση μόλις 8χλμ. Έχει σημείο εκκίνησης τη λίμνη Βόλβη και ρέει όλη την απόσταση μέχρι τον Στρυμονικό Κόλπο. Στην πραγματικότητα ο Ρήχειος είναι ο δίαυλος επικοινωνίας τους.

Ο ποταμός πέρα από την επικοινωνία ανάμεσα στη λίμνη Βόλβη με το Στρυμονικό κόλπο έχει δικές του πηγές καθώς και εισροές από μικρότερα ρέματα. Στην διαδρομή του προς τη θάλασσα, διαρρέει την κοιλάδα μεταξύ του όρους Χολομώντα και των Κερδυλίων σχηματίζοντας τα Στενά της Ρεντίνας ή Μακεδονικά Τέμπη. Το πλατανόδασος της κοιλάδας φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φυτών και ζώων, ενώ η περιοχή προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ.

Μία σημαντική σεισμική δραστηριότητα δημιούργησε ένα πέρασμα που άδειαζε το περίσσευμα του νερού της Μυγδονίας στον Στρυμονικό κόλπο.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο στα μάτια των επισκεπτών του Ρήχειου, λόγω του μικρού μήκους και του βάθους του. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια ο ποταμός χαρακτηριζόταν από πλούσια ιχθυοπανίδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι κοντά στη Ρεντίνα, ήταν ένα μέρος όπου αλιεύονταν χέλια που ταξίδευαν μεταξύ της θάλασσας και της λίμνης. Σήμερα ο ποταμός υδροδοτείται και από υπόγειες πηγές.

Ωδή στην ορεινή Χαλκιδική

Άγιος Πρόδρομος

Ο Άγιος Πρόδρομος είναι ένα μικρό χωριουδάκι στην Χαλκιδική που απέχει 50 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης και μόλις 14 από τον Πολύγυρο. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χολομώντα. Αποτελεί ιδανική στάση για τους επισκέπτες του Αγίου Όρους, αλλά και της Χαλκιδικής γενικότερα.

Έχει 450 περίπου μόνιμους κατοίκους και είναι σε κύριο λόγο διάσημο για τα σουβλάκια του. Η αναγνώρισή του αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, πριν κάποια χρόνια, τα σουβλάκια του Αγίου Προδρόμου βραβεύτηκαν μέχρι και από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας!

Για το χωριό αυτό, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, το σουβλάκι είναι τέχνη που μεταφέρεται αναλλοίωτη από γενιά σε γενιά. Τα συστατικά της τόσο μεγάλης επιτυχίας του σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και της διαφοράς του από τα υπόλοιπα σουβλάκια είναι μυστικά. Πάντως, γνωρίζουμε πως είναι ο συνδυασμός καλού και ντόπιου κρέατος (οι κάτοικοι του Αγίου Προδρόμου που δεν ασχολούνται με το σουβλάκι και τον τουρισμό είναι κτηνοτρόφοι), οι κατάλληλες αναλογίες μπαχαρικών και ένας ιδιαίτερος τρόπος ψησίματος.

Μεταξύ άλλων ο Άγιος Πρόδρομος διαθέτει μια μικρή γραφική πλατεία, νηπιαγωγείο, ταχυδρομείο, αστυνομικό τμήμα και ποδοσφαιρική ομάδα, που αγωνίζεται στη Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία του πρωταθλήματος της Χαλκιδικής.

Αν βρεθείτε στο γραφικό αυτό χωριό, φυσικά για να γευτείτε τα μοναδικά σουβλάκια του, μην ξεχάσετε επίσης να δοκιμάσετε παραδοσιακό ψωμί, γλυκά και μέλι. Επιπλέον, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το ποτάμι Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) που το διασχίζει και περιβάλλεται από έντονη βλάστηση, αλλά και το όμορφο και μικρό μεταβυζαντινό ξωκλήσι του Αγίου προδρόμου, από το οποίο πήρε και το όνομά του.

Τέλος, σημαντικές γιορτές που πραγματοποιούνται εκεί αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28 και 29 Αυγούστου, το οποίο είναι αρκετά διάσημο και προσφιλές σε όλη την ευρύτερη περιοχή, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου , του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ηλία και τέλος, της Αγίας Άννας.

Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: 52 λεπτά

Μεγάλη Παναγιά

Η Μεγάλη Παναγιά είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη, γνωστή για το Μεγάλο Προσκύνημα χάρη στο οποίο πολύς κόσμος την επισκέπτεται κάθε χρόνο. Είναι ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό εξαιρετικής ομορφιάς στην Κεντρική Χαλκιιδκής, περιτριγυρισμένο από πυκνόφυτους λόφους.

Ο οικισμός παλιότερα ονομαζόταν Ρεβενίκια και το σημερινό του όνομα το πήρε επίσημα το 1928. Είναι από τα παλαιότερα της Χαλκιδικής και αναφέρεται συχνά σε βυζαντινά έγγραφα του Αγίου Ορους. Η τρέχουσα ονομασία αναφέρεται στο μικρό παρεκκλήσιο, που χτίστηκε κοντά στο χωριό κατά τον 19ο αιώνα. Το εκκλησάκι αυτό προσέλκυε τόσους πολλούς προσκυνητές, ώστε τελικά, οι προσκυνητές κατέληξαν να αποδώσουν το όνομά του στο χωριό και να το αλλάξουν σε “Μεγάλη Παναγιά”.

Τον οικισμό παλαιότερα διέρρεαν τρία ποταμάκια, αλλά μονάχα ένα είναι ορατό στις μέρες μας. Ένα αναστηλωμένο, πέτρινο, τοξωτό γεφύρι με χιλιόχρονη ιστορία, στέκεται ακόμα δίπλα στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο ενώνοντας τις δυο όχθες. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τις ελιές, την κτηνοτροφία, τον αγροτουρισμό, την υλοτομία. Παλιά είχε καλούς χτίστες που δούλευαν και στο Άγιο Όρος, καθώς και πολλές υφάντρες.

Μη τα χάσετε

  • Σε απόσταση περίπου 4 χλμ. σε βατό χωματόδρομο υπάρχει ακόμα ένα μοναστήρι -γυναικείο- που ονομάζεται Παναγία-Φοβερά Προστασία.
  • Ο πιο παλιός ναός, πάντως, στη Μεγάλη Παναγιά είναι η λεγόμενη Παναγούδα, η οποία, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κτίστηκε στα 1007 στο ψηλότερο σημείο του οικισμού.
  • Επίσης, ο σημαντικός ναός είναι αυτός του Αγίου Βασιλείου, κτισμένος το 1955.
  • Να περπατήσετε στα σοκάκια του χωριού και να θαυμάσετε τα παλιά σπίτια που χρονολογούνται το 19ο αιώνα.

Απόσταση από Θεσσαλονίκη: 1 ώρα και 27 λεπτά

Παλαιοχώρι

Το Παλαιοχώρι είναι ένα πανέμορφο χωριό και αποτελεί σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβος ανάμεσα στην Αρναία και το Νεοχώρι.

Ο οικισμός διατηρεί ακόμη και σήμερα κάποια παραδοσιακά χαρακτηριστικά. Τα σπίτια βρίσκονται διασκορπισμένα γύρω από την κεντρική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο. Εκεί βρίσκονται τα καταστήματα και τα καφενεία. Το Παλαιοχώρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 550 μέτρων και κατοικείται από 1500 ανθρώπους. Η βλάστηση γύρω από τον οικισμό είναι θαυμάσια και παρθένα. Εκεί βρίσκονται εξαιρετικά περιπατητικά μονοπάτια.

Το Παλαιοχώρι αναζητά τις ρίζες του στο βάθος των αιώνων. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το κάστρο Νέπωσι, ενώ κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί νομίσματα, αγγεία, όστρακα και έχουν βρεθεί ερείπια από οχυρώσεις και τάφοι στην ευρύτερη περιοχή.

Η ακριβής χρονολογία της ίδρυσης του Παλαιοχωρίου δεν είναι γνωστή. Στο κάστρο Νέπωσι βρέθηκε μια πλάκα που δηλώνει ότι ο οικισμός υπήρχε πριν από περίπου 1000 χρόνια. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιες ενδείξεις, το Παλαιοχώρι ήταν μία από τις 32 πόλεις της Ολυνθιακής Ομοσπονδίας που καταστράφηκε το 348 π.Χ. από τον Φίλιππο Β’. Μνημονεύεται και το ξακουστό «Καστέλι». Εικάζεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο κάστρο στη Χαλκιδική το οποίο θα πρέπει να καταστράφηκε, για πρώτη φορά από τους Ούννους το 540 μ.Χ. Τη θέση του, ύστερα από δύο αιώνες, πήρε «ένα μεγάλο χωριό».

Μη τα χάσετε

Το Παλαιοχώρι ιδιαίτερης ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας είναι ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με τις υπέροχες τοιχογραφίες και το άγαλμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ του Μεγαλοπρεπούς στον προαύλιο χώρο. Εκεί υπάρχει και η, κατά την παράδοση, θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ (16ος αι., κρητικομακεδονική τέχνη) και η εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου (μοναδικό πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας που υπάρχει εντοιχισμένη στη μονή Δοχειαρίου του Αγίου Ορους).

Ακολουθώντας το δρόμο που οδηγεί προς τη Μεγάλη Παναγιά, θα βρείτε αριστερά σας ένα από τα ομορφότερα μοναστικά αρχονταρίκια, της Παναγίας «χαράς των θλιβομένων», στο προαύλιο του οποίου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. Ο ναός πανηγυρίζει στις 5 Ιουλίου.

Απόσταση από Θεσσαλονίκη: 1 ώρα και 21 λεπτά

Ταξιάρχης

Ο Ταξιάρχης είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 670 μέτρων στην καρδιά του Χολομώντα.

Το χωριό είναι χτισμένο σε δύο πλαγιές, μια δυτική και μία νοτιοανατολική και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο φυσικές πηγές: την Σιποτούρα και το Κάτω Πηγάδι. Ο Ταξιάρχης φημίζεται για τα μανιτάρια του, τα άγρια βότανα, το τσάι του βουνού και άλλα τοπικά προϊόντα, όπως τα φασόλια και οι πατάτες Χολομώντα. Ο τοπικός σύλλογος γυναικών παράγει επίσης τοπικά προϊόντα, όπως μαρμελάδες και τουρσιά ή κομπόστες.

Πρόσφατα, αναπτύχθηκε και η καλλιέργεια της ελάτης, για να καλύψει τη ζήτηση για χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Το χωριό του Ταξιάρχη αποτελεί τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο! Η περιοχή του Ταξιάρχη είναι ιδανική για πεζοπορία και mountain bike. Υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες, ανοιχτοί όλον τον χρόνο, που προσφέρουν ευχάριστη και άνετη διαμονή σε όλους τους επισκέπτες.

Επιπλέον στον Ταξιάρχη υπάρχει το Πανεπιστημιακό δάσος το οποίο οργάνωσε πριν από χρόνια τη συστηματική καλλιέργεια ελάτων που έδωσε δουλειά στους μόνιμους κατοίκους και πλέον, η περιοχή παράγει το 70% των Χριστουγεννιάτικων δέντρων της Ελλάδος.

Μη τα χάσετε

Τη βρύση “Κάτω Πηγάδι”, τα παραδοσιακά σπίτια και παλιά αρχοντικά, διάσπαρτα μέσα στο χωριό, την πετρόκτιστη κεντρική πλατεία, το Χάνι, την κεντρική βασιλική με τρούλο εκκλησία και τα διάφορα παρεκκλήσια μέσα και γύρω από το χωριό.

Υπάρχουν πολλά διατηρητέα κτίρια, τα οποία αποτελούν δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Τέτοια είναι η οικία του Μακεδονομάχου οπλαρχηγού, καπετάν Γιάννη Παρλιάρη και το Χάνι. Επίσης αξίζει να δείτε τη βρύση Σιποτούρα αλλά και τον Αρκουδόλακκα, ένα ρέμα με πολύ πυκνή βλάστηση.

Το δασικό μουσείο, όπου μπορείτε να δείτε εκθέσεις της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: 1 ώρα και 11 λεπτά

Αρναία

Η Αρναία είναι ένα “διαφορετικό” χωριό της Χαλκιδικής που συνδυάζει την παράδοση και την αυθεντικότητα με τα πανέμορφα πλακόστρωτα, όμορφες αυλές, αναπαλαιωμένες κατοικίες. Μακριά από τις παραλίες, τα beach bars και τους τουρίστες, η Αρναία έχει μία αινιγματική γοητεία κρατώντας τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και διατηρώντας ακόμη και σήμερα δείγματα μιας παλιάς τοπικής κοινωνίας όσον αφορά το αρχιτεκτονικό της ύφος.

Ο οικισμός δεν αναπτύχθηκε πάνω σε κάποιον οργανωμένο προϋπάρχοντα ιστό. Είναι παλιός, χωρίς πολεοδομικό σχέδιο και πυκνοδομημένος. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι που επέστρεψαν στην πόλη μετά την καταστροφή της από τους Τούρκους άρχισαν να ξαναχτίζουν τον οικισμό γύρω από τις πλατείες. Τα σπίτια είναι χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο και χωρίς αυλές για να προφυλάσσονται με αυτόν τον τρόπο από τον αέρα και να διατηρούνται ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι μέσα στον οικοδομικό ιστό αλλά στενά δρομάκια και πλατείες.

Ο πυρήνας του οικισμού είναι η κεντρική πλατεία, το «παζάρι», όπου υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος μέσα από τον οποίο κυλά πόσιμο νερό. Γύρω από την πλατεία και τον κεντρικό δρόμο, όπου είναι συγκεντρωμένες οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες, τα καταστήματα και οι χώροι εστίασης με τα παραδοσιακά καφενεία και τις ταβέρνες, αναπτύσσεται το εμπορικό κέντρο της Αρναίας.

Η Αρναία ανακηρύχθηκε το 1987 από το Υπουργείο Πολιτισμού ως “ιστορικός τόπος” και “παραδοσιακός οικισμός”.

Αν κάτι δεν πρέπει να παραλείψετε κατά την επίσκεψη σας στην Αρναία, είναι το Μουσείο Υφαντικής. Η υφαντική τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Αρναίας. Ο τόπος γνώρισε μεγάλη οικονομική ακμή στο παρελθόν λόγω της υφαντικής που ήταν η κύρια ασχολία των γυναικών. Η καλλιτεχνική δε αξία των προϊόντων έκανε γνωστή την Αρναία ως κέντρο υφαντικής τέχνης σε όλη την Ελλάδα.

Η ιστορία των χειροποίητων χαλιών της Αρναίας χάνεται στο βάθος του χρόνου: σχέδια κλασικά γεωμετρικά, όπως «η κρικέλα», «ο ψαλιδωτός ήλιος» κυριαρχούν στους πολύχρωμους χώρους, όμως κυρίαρχο σχέδιο είναι τα «καλλιγραφικά» αρνιώτικα χαλιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται (κυρίως) στη διακόσμηση των τοίχων.

Στο μουσείο υπάρχουν αντικείμενα και εργαλεία της υφαντικής, όπως π.χ. ο αργαλειός ή η ρόκα, καθώς επίσης και πλήθος υφαντών που με τον πλούτο των θεμάτων, των τεχνικών (όπως π.χ. «θηλωτά» και «με το νύχι») και των χρωμάτων αποκαλύπτουν έναν θησαυρό της τοπικής παράδοσης. Τα εκθέματα του μουσείου κατά κύριο λόγο είναι δωρεά και προέρχονται από την προσωπική συλλογή της Χαρίκλειας Δημητρακούδη, φημισμένης υφάντρας και εμπόρισσας και μιας από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους των γυναικών υφάντρων της χώρας που δούλεψαν με μεράκι και σκληρή δουλειά κρατώντας ζωντανή την παράδοση και ενισχύοντας σε καθοριστικό βαθμό την διάδοση της τοπικής πολιτιστικής παράδοσης.

Το Μουσείο στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό διώροφο πέτρινο κτίριο του 1870, το οποίο αποτελούσε ιδιωτική κατοικία και είναι γνωστό ως οικία Γιαννούδενας.

Μη τα χάσετε

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται σε ένα πετρόκτιστο, στενό δρομάκι κοντά στην κεντρική πλατεία της Αρναίας και στεγάζεται στο αρχοντικό Ιατρού, ή Γιατράδικο, ένα από τα ωραιότερα κτίσματα του οικισμού και το παλαιότερο της Χαλκιδικής. Χρονολογείται πιθανώς στο β΄ μισό του 18ου αιώνα, ή στις αρχές του 19ου

Τον ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Στεφάνου. Πρόκειται για τον μοναδικό αυτή τη στιγμή ναό στην Ελλάδα που ενώ λειτουργεί κανονικά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πιστών, ταυτόχρονα είναι κτισμένος επάνω σε σημαντικές αρχαιότητες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, οι οποίες είναι στο μεγαλύτερό τους μέρος ορατές. Εκτός, δηλαδή, από τόπο θρησκευτικής λατρείας αποτελεί κι έναν επισκέψιμο χώρο ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Να δοκιμάσετε από τα διάσημα τοπικά προϊόντα της Αρναίας όπως το μέλι, το κρασί και τη μοναδική Μουντοβίνα, ένα ξεχωριστό τσίπουρο από μέλι (προϊόν ΠΟΠ).

Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη: 1 ώρα και 16 λεπτά

Βάβδος

Η Βάβδος είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό χτισμένο σε καταπράσινους λόφους. Τα πλακόστρωτα σοκάκια της και τα κουκλίστικα της καλντερίμια με τα παλιά σπίτια την καθιστούν ένα από τα σημεία που αξίζει να δείτε και να φωτογραφίσετε.

Η Βάβδος χτίστηκε, κατά πάσα πιθανότητα, κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων. Παρόλα αυτά, αναφέρεται για πρώτη φορά σε ιστορικές καταγραφές το 1321. Εδώ γεννήθηκε και ο Νικόλαος Γερμανός, ο πολιτικός και βουλευτής από τη Βόρεια Ελλάδα, που ίδρυσε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 1926.

Ο Δέκιος διόρισε τον Βάβδο –Vavdus- άρχοντα της Ανδριανούπολης, που εξουσίαζε την Μακεδονία και Θράκη, όταν αυτοκράτωρ των Ρωμαίων ήταν ο Δέκιος, που κατέλαβε τον θρόνο το 249 μ.Χ. και φονεύθηκε με προδοσία το 251 μ.Χ.

Ο Ρωμαίος αυτός στρατηγός εγκατέστησε στην Κορυφή του βουνού του Βάβδου, στο υψόμετρο 1050 μ. που φέρει και σήμερα το όνομα “ΒΙΓΛΑ” και έχει ευρύτατο ορίζοντα, παρατηρητήριο, για να ελέγχει τον κόλπο του Θερμαϊκού και την γύρω περιοχή και να την προφυλάσσει από τους πειρατές . Οι ντόπιοι που έμεναν στα παράλια στην εμφάνιση των πειρατών άναβαν φωτιές κατά μήκος των παραλίων και έδιναν μήνυμα στο χιλίαρχο Vavdus Βάβδο για να τους προστατέψει με το ιππικό του. Σιγά-σιγά για τις ανάγκες του στρατού κτίσθηκαν σπίτια και δημιουργήθηκε ο οικισμός που πήρε το όνομά του από τον Ρωμαίο χιλίαρχο Βάβδο.

Μη χάσετε

Το μεγάλο γέρικο πλατάνι στην πλατεία διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1976. Συνολικά υπάρχουν πέντε πλατάνια σε μια πλατεία πλακόστρωτη και περιποιημένη έκτασης 1.000 τ.μ.

Απόσταση από Θεσσαλονίκη: 54 λεπτά

*με πληροφορίες από

halkidikitravel.com

visit-halkidiki.gr

Οι κρυμμένοι καταρράκτες της Βαρβάρας που αξίζει να ανακαλύψεις

Εικόνα: Μάριος Δαδούδης

Ανήκουν στο πυκνό δάσος του χωριού Βαρβάρας, όμως είναι πιο κοντά στην Ολυμπιάδα.

Βρίσκονται κρυμμένοι μέσα σε μία πανδαισία από ίταμους, σκλήθρα, φλαμουριές, οξιές και άγριες φουντουκιές.

Ιδανικός προορισμός για οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς το περπάτημα προς τους καταρράκτες είναι ελαχίστων λεπτών και εύκολο (5-10 λεπτά).

Αν και πιο γνωστός και βατός είναι ο εξ αριστερών του μονοπατιού διπλός καταρράκτης, αξίζει να επισκεφτούμε και τον δεύτερο ο οποίος είναι μονός.

Ιδιαίτερη προσοχή όμως θα χρειαστεί για να κατέβουμε σε αυτόν. Θα μας ανταμείψει όμως με ένα δωρεάν υδρομασάζ εξαιρετικής ποιότητας.

Σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε ένα πολύ όμορφο οδηγικό κύκλο, μπορούμε να τους προσεγγίσουμε από την παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας (Ρεντίνα-Σταυρός) και λίγο πριν την Ολυμπιάδα, θα στρίψουμε δεξιά στο δασικό δρόμο (υπάρχει ταμπέλα).

Ο χωματόδρομος προς τους καταρράκτες είναι βατός και ήπιος. Στην επιστροφή μπορούμε να συνεχίσουμε προς Βαρβάρα και αυτή είναι μία από τις ομορφότερες ορεινές διαδρομές της Χαλκιδικής.

Στη διαδρομή θα συναντήσουμε και τις γνωστές 5 βρύσες. Από το χωριό Βαρβάρα, μπορούμε να επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη, κατεβαίνοντας προς τη Νέα Μάδυτο και αριστερά προς Αγ. Βασίλειο.

Ένας ιδιαίτερος προορισμός φυσικού κάλλους στη Θεσσαλονίκη

Εικόνες: Μάριος Δαδούδης

Ένας ακόμη ιδιαίτερος προορισμός φυσικού κάλλους του Νομού Θεσσαλονίκης, είναι οι Νυμφόπετρες.

Ελάχιστα έξω από το χωριό Νυμφόπετρα ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, στη βόρεια πλευρά τους.

Πολλοί οι μύθοι γύρω από αυτό το ιδιαίτερο Γεωλογικό φαινόμενο, όμως η επιστημονική εξήγηση είναι τελείως διαφορετική.

Το πέτρωμα που συγκροτεί του ιδιόμορφους όρθιους σχηματισμούς βράχων ονομάζεται τραβερτίνης.

Ανήκει στα ιζηματογενή πετρώματα, τα οποία σχηματίζονται από απόθεση ή καταβύθιση υλικών που βρίσκονται σε αιώρηση ή διάλυση μέσα σε ένα ρευστό μέσο (νερό ή αέρας) και τη μετέπειτα συγκόλληση των υλικών που αποτέθηκαν μεταξύ τους. Χαρακτηρίζονται από τη στρώση των υλικών τους σε διαδοχικά επίπεδα και τα απολιθώματα, τα οποία βρίσκονται μόνο μέσα σε ιζήματα.

Το πέτρωμα εκτός από τις Νυμφόπετρες συναντάται συχνά στην περιοχή της λεκάνης Μυγδονίας όπως στα Λουτρά Απολλωνίας, στο δέλτα του χειμάρρου Απολλωνίας και συγκεκριμένα στη θέση βήμα Αποστόλου Παύλου και αλλού.

Η συχνή του εμφάνιση εξηγείται από την πρόσφατη γεωλογικά εξέλιξη της λεκάνης στην οποία σχεδόν πριν 1.000.000 χρόνια κυριαρχούσε μια τεράστια ενιαία λίμνη η έκταση της οποίας υπερκάλυπτε το άθροισμα των δύο σημερινών λιμνών Κορώνειας & Βόλβης, ενώ είχε και σημαντικά μεγαλύτερο βάθος.

Η περιοχή ήταν και περισσότερο γεωλογικά ενεργή με έντονη παρουσία αναβλυζόντων θερμοπιδάκων με θερμικό ρευστό που είχε μεγάλες συγκεντρώσεις διαλυμένων πετρωμάτων. Η συνεχής εναπόθεση των αλάτων στα σημεία ανάβλυσης που ίσως ήταν εκείνη την εποχή κάτω από την επιφάνεια της τεράστιας λίμνης και οι διεργασίες διαγένεσης που ακολούθησαν σχηματοποίησαν αυτή την κάθετη σε μορφή καμινάδας ανάπτυξη του τραβερτίνη και όταν αυτοί οι σχηματισμοί βρέθηκαν στην επιφάνεια του εδάφους διαμόρφωσαν την ιδιαίτερη μορφή τους στη θέση Νυμφόπετρες.

Ο περιβάλλοντας χώρος είναι εξαιρετικά διαμορφωμένος και διατηρημένος και μία επίσκεψη σε αυτό το μοναδικό φαινόμενο σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Οι δύο πανέμορφοι προορισμοί στα Πετροκέρασα

Εικόνες: Μάριος Δαδούδης

Στα Πετροκέρασα υπάρχουν 2 πανέμορφοι προορισμοί (εντός του Νομού Θεσσαλονίκης),όχι τόσο για τα εκκλησάκια τα ίδια, αλλά για την ομορφιά της Φύσης γύρω από αυτά.

Αγ.Τριάδα – Αγ.Αθανάσιος

Λίγο πριν φτάσουμε στην είσοδο των Πετροκέρασων, στρίβουμε δεξιά στο βατό χωματόδρομο, στο σημείο όπου βρίσκεται ο Αγ. Χριστόφορος (εκκλησάκι και γήπεδο μπάσκετ). Την Αγ.Τριάδα θα τη δούμε στα 600 μέτρα (περίπου) στο αριστερό μας χέρι, να κρύβεται μέσα στα δέντρα. Συνεχίζοντας τον χωματόδρομο, σε μία στροφή από μπετόν παίρνουμε τον βατό επίσης χωματόδρομο στα αριστερά μας, ο οποίος θα μας βγάλει σε πολύ λίγο στον Αγ. Αθανάσιο. Ένα ακόμη πανέμορφο σημείο, πνιγμένο στα δέντρα.

Λίγο πριν φτάσουμε στην είσοδο των Πετροκέρασων, στρίβουμε δεξιά στο βατό χωματόδρομο, στο σημείο όπου βρίσκεται ο Αγ. Χριστόφορος (εκκλησάκι και γήπεδο μπάσκετ). Την Αγ.Τριάδα θα τη δούμε στα 600 μέτρα (περίπου) στο αριστερό μας χέρι, να κρύβεται μέσα στα δέντρα. Συνεχίζοντας τον χωματόδρομο, σε μία στροφή από μπετόν παίρνουμε τον βατό επίσης χωματόδρομο στα αριστερά μας, ο οποίος θα μας βγάλει σε πολύ λίγο στον Αγ. Αθανάσιο. Ένα ακόμη πανέμορφο σημείο, πνιγμένο στα δέντρα.

Πηγή Μακροκοπάνας – Προφήτης Ηλίας (Ομβριανός)

Επιστρέφουμε προς τα Πετροκέρασα και αφού εισέλθουμε στο χωριό, στρίβουμε δεξιά στο δρόμο για το Λιβάδι Θεσσαλονίκης. Σε 10′ περίπου θα συναντήσουμε τη Πηγή Μακροκοπάνας. Ένα πανέμορφο σημείο με τρεχούμενο νερό, στο οποίο μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο μας και να ανέβουμε στη κορυφή του Ομβριανού, όπου βρίσκεται ο Προφήτης Ηλίας. Ένα σημείο από τα ελάχιστα στο Νομό Θεσσαλονίκης με θέα 360 μοιρών προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Εκεί έχουμε 2 επιλογές. Είτε να μπούμε εκ των δεξιών, μέσα από το μονοπάτι του Omvrianos Trail (αγώνας τρεξίματος 15χλμ που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ομβριανός Πετροκεράσων),το οποίο θα μας βγάλει μέσα από το δάσος στη κορυφή και στο εκκλησάκι, είτε να επιλέξουμε ένα χωματόδρομο εκ των αριστερών της πηγής, ο οποίος ομοίως θα μας βγάλει επάνω στη κορυφή και στον Προφήτη Ηλία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα