Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης: Αποσύρθηκε το άρθρο 27 από την ψήφιση στη Βουλή
Σημαντική εξέλιξη για τη μη κατάργηση του Γραφείου της Θεσσαλονίκης
Μετά τις έντονες αντιδράσεις του νομικού κόσμου της πόλης, αλλά και το χθεσινό ρεπορτάζ της Parallaxi, το οποίο είχε μεγάλη απήχηση, στη σημερινή ολομέλεια της Βουλής αποσύρθηκε η εν λόγω διάταξη που οδηγούσε σε κατάργηση του Κτηματολογίου Θεσσαλονίκης και συγχώνευσή του με το αντίστοιχο γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά την έναρξη της σημερινής (27/3) συνεδρίασης, ο εισηγητής του νομοσχεδίου, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, βουλευτής Χανίων, ανακοίνωσε την απόσυρση του άρθρου 27 που θα τροποποιούσε το άρθρο 15 του νόμου 4512/2018, βάζοντας λουκέτο στο Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης, του γραφείου με ιστορία 100 ετών (έχει ιδρυθεί το 1925).
Το νομοσχέδιο που αφορά γενικότερα το Κτηματολόγιο συζητήθηκε και θα τεθεί για ψήφιση, χωρίς όμως την εν λόγω διάταξη, που δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στα Κτηματολογικά γραφεία της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι οι αντιδράσεις είχαν προκληθεί μετά την διάταξη που ήθελε να περάσει ο τέως Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης (νυν Μεταφορών και Υποδομών) τάχα «για λόγους βελτίωσης των διοικητικών υπηρεσιών του φορέα και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων» και αμφισβητήθηκε έντονα από τους νομικούς και συμβολαιογραφικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης, τους εργαζόμενους του Κτηματολογίου, αλλά και το Δικηγορικό Σύλλογο.
Αυτό που καταλογίζεται στον κ. Κυρανάκη και στη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου, πρόεδρος του οποίου είναι ο πρώην διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Στέλιος Σακαρέτσιος, είναι ότι προηγουμένως δεν έγινε καμία διαβούλευση για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ήταν μια εντελώς αιφνιδιαστική απόφαση, χωρίς μελέτη επιπτώσεων, χωρίς συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μεταξύ άλλων και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, πληροφορίες ανέφεραν πως εδώ και έναν χρόνο υπήρξε κόντρα του τέως πια Υφυπουργού με την προϊσταμένη του Κτηματολογίου Θεσσαλονίκης, κ. Έλσα Κουτελοπούλου, η οποία σημειωτέον είχε προσληφθεί πριν από περίπου έναν χρόνο (1 Φεβρουαρίου 2024) μετά από αδιάβλητο διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ, και πήρε τη θέση μεταξύ 250 διαγωνιζόμενων.
Από τη στιγμή που όμως η κ. Κουτελοπούλου αξιολογώντας την κατάσταση στο Κτηματολόγιο τόνισε, παρά τα όσα της υπαγόρευαν οι επιτελείς του Υπουργείου, ότι είναι αδύνατο βάσει φόρτου εργασίας και εκκρεμών υποθέσεων να δίνεται πιστοποιητικό σε μία μέρα, μπήκε στο στόχαστρο του Υφυπουργού.
Όλα αυτά οδήγησαν, μετά και την αντικατάσταση του Κυρανάκη από τον Χρήστο Μπουκώρο και αφού ο, αφουγκραζόμενος τις διαμαρτυρίες, Υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, επανεξέτασε τα δεδομένα στο πάγωμα της εν λόγω διάταξης, που μεταφράζεται σε διατήρηση του Κτηματολογικού Γραφείου στην πόλη και μη συγχώνευσή του με το Κτηματολογικό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας.