Featured

Κτίρια Εντός – Macedonia Hall (Anatolia High School)

Tα πρώτα κτίρια του campus σχεδιάστηκαν από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα μηχανικό Lee Myer, κατά την περίοδο 1933-37. Μεταξύ αυτών και το Macedonia Hall.

Μάριος Δαδούδης
κτίρια-εντός-macedonia-hall-anatolia-high-school-806609
Μάριος Δαδούδης

Το “Κτίρια Εντός” είναι ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε ιστορικά και σημαντικά κτίρια της Θεσσαλονίκης (παλαιά και νεότερα), το οποίο έχει σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε όλους μας να θαυμάσουμε τις εσωτερικές αρχιτεκτονικές τους ιδιαιτερότητες. Κτίρια τα οποία όλοι μας βλέπουμε καθημερινά απ’ έξω, όμως ελάχιστες φορές βρισκόμαστε μέσα σε αυτά. Ακόμη και να βρεθούμε εντός τους, θα είναι στα πλαίσια κάποιας εκδήλωσης ή έκθεσης μαζί με κόσμο. Το “Κτίρια Εντός” μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε όλα αυτά τα αρχιτεκτονικά στολίδια της Θεσσαλονίκης, σα να είμαστε μόνοι μας μέσα σε αυτά. Σκοπό έχει να αναδείξει το αρχιτεκτονικό όραμα των ανθρώπων που τα σχεδίασαν, πέρα από την εκάστοτε σημερινή τους χρήση. Βασική αρχή του οδοιπορικού αυτού είναι να βρεθούν σε πρώτο (φωτογραφικό) πλάνο οι γραμμές, οι συμμετρίες και τα μοτίβα των κτιρίων αυτών και όχι η έμφαση σε διακοσμητικές λεπτομέρειες με φωτογραφίες πορτραίτου.

Macedonia Hall (Anatolia High School)

Σήμερα στεγάζει τις αίθουσες διδασκαλίας του 1ου και 2ου Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια, το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά, καθώς και ορισμένα γραφεία της διοίκησης.

Μελετητική ομάδα: Lee Myer (1933) Μελετητική ομάδα αποκατάστασης κτιρίου: Π. Μακρίδης + Συνεργάτες ΑΕ (2001) Είδος Κτιρίου: ΚΤΙΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Εμβαδόν Κτιρίου: 2453,70 m2 Έτος ολοκλήρωσης: 1935

Ιδιοκτησία: ANATOLIA COLLEGE Τοποθεσία: ΠΥΛΑΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Tα πρώτα κτίρια του campus σχεδιάστηκαν από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα μηχανικό Lee Myer, κατά την περίοδο 1933-37. Μεταξύ αυτών και το Macedonia Hall.

Ο κυρίαρχος, γραμμικός κτιριακός όγκος του Μacedonia Hall χωροθετείται στον άξονα Βορρά – Νότου, με την κύρια, δυτική όψη του κτιρίου, να δεσπόζει στην ορθογωνική πλατεία, με θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της Νέας Αγγλίας του 19ου- αρχών 20ου αιώνα (Georgian style & Federal style). Τα κτίρια του συγκεκριμένου κινήματος (Federal style που απαντάται στη Β. Αμερική κυρίως τον 19ο αιώνα), έχουν πολλά δάνεια από το κίνημα του νεοκλασικισμού.

Χαρακτηρίζονται από έντονη μνημειακότητα και αυστηρή συμμετρία, απουσία διάκοσμου και τριμερή διαχωρισμό των όψεων σε βάση, κορμό και επίστεψη.

Επιπλέον χαρακτηριστικά στοιχεία του κινήματος είναι η τονισμένη κεντρική είσοδος, και η παρουσία portico (στεγασμένης στοάς).

Tο Macedonia Hall χαρακτηρίζεται από έντονη μνημειακότητα που τονίζεται με την παρουσία της στοάς στην είσοδο καθώς και από το μνημειακό κλιμακοστάσιο. Οι όψεις του κτιρίου είναι απόλυτα συμμετρικές με επαναλαμβανόμενα ισομεγέθη ανοίγματα. Η αυστηρή  συμμετρία τονίζεται ακόμη περισσότερο με την παρουσία του κεντρικού κλίτους σε εξοχή, με τα τοξωτά ανοίγματα της στοάς και την αετωματική οροφή της σοφίτας.

Το κτίριο είναι ορθογωνικό με συμμετρική οργάνωση και στους εσωτερικούς χώρους. H εσωτερική διαρρύθμιση είναι συμμετρική και προς τους δύο άξονες, με έναν κεντρικό χώρο εισόδου, δύο συμμετρικά κλιμακοστάσια σε σχήμα «Π» και δύο πτέρυγες διδασκαλίας με κεντρικό διάδρομο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο χώρος υποδοχής που εξυπηρετεί τόσο το Macedonia Hall όσο και την επέκταση αυτού, το κτίριο Kyrides Hall, που κατασκευάστηκε το 1961.

Το Macedonia Hall αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, υπόγειο, ισόγειο, όροφο και σοφίτα.

Στο επίπεδο του υπογείου, του ισογείου και του ορόφου, το κτίριο Macedonia είναι σε συνέχεια με το κτίριο Kyrides, δίνοντας την αίσθηση ενιαίου χώρου. Το κτίριο Kyrides, που αναπτύσσεται στον άξονα Ανατολής – Δύσης, στεγάζει αίθουσες διδασκαλίας και τις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, που φιλοξενούν εκδηλώσεις του σχολείου

Στο επίπεδο του υπογείου του Macedonia (ισόγειο στην Ανατολική πλευρά λόγω επικλινούς εδάφους) αλλά και του Kyrides Hall, χωροθετούνται τα εργαστήρια των θετικών επιστημών και οι βοηθητικοί χώροι.

Στο επίπεδο του ισογείου χωροθετούνται γραφειακοί χώροι και αίθουσες διδασκαλίας του 1ου Λυκείου, ενώ στον όροφο χωροθετούνται γραφειακοί χώροι και αίθουσες διδασκαλίας του 2ου Λυκείου.

Η σοφίτα με την επικλινή στέγη, περιορίζεται μόνο στο κεντρικό κλίτος του κτιρίου και σήμερα χρησιμοποιείται ως αίθουσα τεχνικών. Μέσω της αίθουσας αυτής υπάρχει πρόσβαση στα δώματα του κτιρίου.

Το κτίριο κατασκευασμένο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αποτελεί υπόδειγμα ποιοτικής κατασκευής. Είναι κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα επενδεδυμένο εξ ολοκλήρου με γκρι λαξευμένη πέτρα, με πολύ ενδιαφέρουσα δομή. Η πέτρα σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν από νταμάρια που λειτουργούσαν, την εποχή εκείνη, στην περιοχή του Χορτιάτη.

Οι εξωτερικές τοιχοποιίες είναι από επιχρισμένη οπτοπλινθοδομή και εξωτερική επένδυση λαξευτής πέτρας. Στο επίπεδο του υπογείου, οι εξωτερικές τοιχοποιίες είναι φαρδύτερες, πάχους 40cm, καθώς κατασκευάστηκαν από σύμμικτη λιθοδομή.

Τα ανοίγματα του κτιρίου απόλυτα συμμετρικά, καλύπτονται με ξύλινα ανασυρόμενα κουφώματα, εξαιρετικής κατασκευής, σύμφωνα με τα Αμερικανικά πρότυπα. Κυρίαρχο στοιχείο των επενδύσεων και των επιστρώσεων είναι το μάρμαρο. Οι εσωτερικοί χώροι, είναι όλοι επιχρισμένοι και οι επιστρώσεις είναι με μωσαϊκά πλακίδια, πρακτική ιδιαίτερα συνήθης την εποχή της κατασκευής.

Τα υλικά κατασκευής μοιάζει να επιλέχθηκαν με βάση τη συμπεριφορά τους στις υπάρχουσες κλιματικές συνθήκες, την αισθητική τους και κυρίως τις μειωμένες ανάγκες συντήρησης.

* Πηγή πληροφοριών: Anatolia College * Η φωτογράφιση έγινε με την άδεια του Anatolia College

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα