Featured

Λαϊκό προσκύνημα και κατάνυξη στο σημείο της δολοφονίας του Άλκη

Αγανάκτηση και οργή για το ρόλο των ακραίων οπαδών και το νεοναζιστικό τυφλό μίσος

Φίλιππος Δεργιαδές
λαϊκό-προσκύνημα-και-κατάνυξη-στο-σημ-879376
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε χώρο προσκυνήματος και κατάνυξης έχει μετατραπεί το σημείου στην οδό Γαζή, στη Χαριλάου, όπου έχει δολοφονηθεί ο 19χρονος Άλκης Καμπανός. Από το βράδυ της δολοφονίας μέχρι σήμερα, εκατοντάδες πολίτες, κάτοικοι της περιοχής αλλά και όλης της Θεσσαλονίκης, έχουν σπεύσει στο μοιραίο σκαλοπάτι να καταθέσουν ένα λουλούδι, να αφήσουν ένα κερί, να κρεμάσουν ένα μήνυμα.

Οι στιγμές συγκινητικές όλες τις ώρες. Νέοι άνθρωποι κυρίως, αλλά και μεσήλικες και ηλικιωμένοι, φτάνουν σιωπηλοί με σφιγμένα τα πρόσωπα και στέκονται μπροστά από το σημείο της δολοφονίας. Τα κεριά και οι ανθοδέσμες έχουν κατακλύσει την είσοδο της πολυκατοικίας όπου έγινε η στυγερή δολοφονία. Δεκάδες κασκόλ αλλά και μηνύματα κρεμασμένα κατά μήκος του τοίχου προς την οδό Νικολάου Πλαστήρα, δημιουργούν μία εικόνα που προκαλεί έντονα συναισθήματα, γεμάτα θλίψη, οργή και αγανάκτηση αλλά και απορία.

Αυτό άλλωστε είναι που εντέλει ξεχωρίζει. Η απορία για το γεγονός που στέρησε τη ζωή στον 19χρονο Αλκη. Κι αυτό αναρωτιούνται όλοι και όλες που βρίσκονται εκεί, για να εκδηλώσουν τη λύπη τους για τον άδικο κι αναίτιο χαμό ενός νέου ανθρώπου. Γιατί; Γιατί έγινε αυτό το φονικό; Κανείς δεν μπορεί να το χωνέψει και να το αποδεχτεί.

Μπροστά στο γεγονός της απώλειας της ζωής και του θανάτου, υπάρχει η ταπείνωση της λογικής και το θέριεμα των συναισθημάτων. Χθες το βράδυ το ίδιο σκηνικό στην οδό Γαζή,. Μέχρι αργά ομάδες κυρίως νέων, βρισκόταν στο χώρο της δολοφονίας, σιωπηροί, μουγκοί και συνεσταλμένοι, σχεδόν παγωμένοι, «περιφρουρούσαν» το σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Αλκης, από το μίσος και το φόβο.

Γιατί όμως αυτό το μίσος, αυτό το στένεμα της συνείδησης απέναντι στο θαύμα της ζωής; Τι ήταν αυτό που όπλισε το χέρι του δολοφόνου και των συνεργών του; Δεν υπάρχει άλλωστε καμία λογική στο συμβάν. Οι δολοφόνοι έδρασαν και χτύπησαν καταδρομικά, λες είχαν αποστολή να εκτελέσουν, λες και τόχαν σκοπό να κάνουν φόνο.

Ο οπαδισμός και η φανατική μανία δεν φτάνουν, δεν γεμίζουν το κενό αέρος στα μυαλά στων ανεγκέφαλων που σφάζουν έτσι για τον τσαμπουκά και την δήθεν οπαδική αρρώστια για την ομάδα. Κάτι πιο σάπιο κι άρρωστο, πιο βδελυρό, σκοτεινό και σιχαμένο, τους κινεί και τους οπλίζει.

«Φίλε οι νεοναζί κάνουν πάρτι σε όλες σχεδόν τις οπαδικές καταστάσεις…»

Άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια με τα οπαδικά ζητήματα και γνωρίζουν το χώρο κι έχουν ξοδέψει χρόνο και χρήμα για να μη λείψουν από τις σύγχρονες αρένες του ποδοσφαίρου, θεωρούν ότι το ζήτημα είναι ξεκάθαρο: πολλοί στον χώρο των γηπέδων γνωρίζουν και δεν μιλάνε. Η πολιτεία και οι παράγοντες κάνουν τα στραβά μάτια γιατί τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα είναι μεγάλα, όπως ισχυρό είναι και το δέλεαρ της εξουσίας, το να χειραγωγείς και να χρησιμοποιείς δηλαδή μαζικά νέους ανθρώπους που διψάνε για δράση και «τα δίνουν όλο για την ομάδα».

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, μιλά στην Parallaxi για τα πρόσφατα γεγονότα. «Φίλε η κατάσταση είναι σχεδόν απλή. Οι τύποι είναι ναζί, οπαδοί της Χρυσής Αυγής και του Κασιδιάρη. Οι νεοναζί κάνουν πάρτι σε όλες σχεδόν τις οπαδικές καταστάσεις. Έχουν γαλουχηθεί με την θεωρία της δύναμης, της βίας και του τσαμπουκά. Μόνο αυτό μετράει. Ο συγκεκριμένος που συνέλαβαν είναι στέλεχος, καφετζής της Θύρα 4 του ΠΑΟΚ, και ανήκει στην ακροδεξιά πτέρυγα. Κι επειδή στη Θύρα 4 η πλειοψηφία είναι antifa, υπάρχει κόντρα και τσαμπουκάς», τονίζει και αναφέρει ότι στο επεισόδιο της Χαριλάου ήταν ομάδα οπαδών από διάφορους συνδέσμους που προσπαθούν να «φανούν και να κάνουν ντόρο». «Όσο πιο σκληρός το παίζεις τόσο πιο πολύ μετράς. Αλλά αυτοί είναι μια παρέα από διάφορους συνδέσμους που λειτουργούν σαν ομάδα κρούσης», τονίζει και υποστηρίζει ότι το πιο πιθανό είναι να είχαν «ραντεβού» με άλλη τοπική ομάδα κρούσης για να αναμετρηθούν και δεν τους βρήκαν. “Έψαχναν για θύματα, πήγαν στη Χαριλάου και όρμησαν στα ανυποψίαστα παιδιά γιατί είναι εγκληματίες ” υποστηρίζει.

S

«Ομάδες «κρούσης» διαθέτουν σχεδόν όλες οι μεγάλες ομάδες»

«Κλείνουν τα ραντεβού στο σκοτεινό διαδίκτυο και μετά ανεβάζουν τα επεισόδια. Τέτοια σκηνικά γίνονται σχεδόν κάθε βράδυ και δυτικά και ανατολικά, είναι φανατικοί, οπαδοί της βίας και της συμπλοκής», αναφέρει και υποστηρίζει ότι το τμήμα Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας, γνωρίζει την κατάσταση.  Επίσης αναφέρει πως οι οπαδικές διαφορές και συμπλοκές είναι γνωστές σε όλους που ασχολούνται με τον κόσμο των γηπέδων. «Ομάδες «κρούσης» διαθέτουν σχεδόν όλες οι μεγάλες ομάδες» τονίζει και υποστηρίζει πως μεγάλο ρόλο παίζει τα τελευταία χρόνια η παρουσία των νεοναζί που προσπαθούν να εδραιώσουν το λαϊκό τους έρεισμα.

«Οι νεοναζί έχουν κάνει εισοδισμό στους περισσότερους συλλόγους και συνδέσμους του ΠΑΟΚ αλλά και του ΑΡΗ. Προσεγγίζουν νεαρά άτομα με προβλήματα και τους εντάσσουν σε παρέες, όπου αποκτούν ρόλο και παρουσία»μ τονίζει και εξηγεί πως το φαινόμενο πλέον παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσειςμ με τους υγιείς φιλάθλους να απομακρύνονται και τους παράγοντες του ποδοσφαίρου να το ανέχονται, να αδιαφορούν ή και σε κάποιες περιπτώσεις να το πριμοδοτούν ελπίζοντας να το χρησιμοποιήσουν.

Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, όπου οπαδοί του ΠΑΟΚ βρέθηκαν αντιμέτωποι μεταξύ τους, άλλοι με τους νεοναζί στο εσωτερικό του σχολείου και άλλοι με τους αριστερούς και τους αναρχικούς έξω από το σχολείο στις διαμαρτυρίες. «Γι’ αυτό έγινε και η φασαρία μετά στη Θύρα 4 όταν οι νεοναζί πήγαν να τους ζητήσουν το λόγο», αναφέρει και σημειώνει ότι το τμήμα Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας τους ξέρει όλους έναν προς ένα. «Χρειάζεται πολιτική βούληση, μόνο η οργανωμένη πολιτεία μπορεί να ξεριζώσει το κακό, αλλά οι πολιτικοί και οι παράγοντες δεν θέλουν» σχολιάζει. Γιατί άραγε…

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα