Ματιές στην πόλη

Ένας σπάνιος Μαυροπελαργός στον ουρανό της Θεσσαλονίκης στο Επταπύργιο

Ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra) είναι σπάνιος στην Ελλάδα και παρατηρείται κυρίως κατά τη μετανάστευση.

Πλάτων Κλεανθίδης
ένας-σπάνιος-μαυροπελαργός-στον-ουρα-1030573
Πλάτων Κλεανθίδης

Καθώς βρίσκεσαι τυχαία σε μια επίσκεψη μέσα στο χώρο του Επταπυργίου νιώθεις κάτι εντυπωσιακό να πετά στον ουρανό με κατεύθυνση προς το δάσος του Σέιχ Σου και τον Χορτιάτη. Στην αρχή νομίζεις ότι είναι ερωδιός ή λευκοπελαργός αλλά το έντονο γυαλιστερό μαύρο χρώμα αποκλείει κάθε τέτοια περίπτωση.

Ένας σπάνιος μαυροπελαργός, λοιπόν πάνω από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Πάλι καλά που πρόλαβα να τον φωτογραφίσω πριν χαθεί προς το βουνό. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και την Διδακτορική Διατριβή της Όλγας Αλεξάνδρου για τη βιολογία του Μαυροπελαργού (Ciconia nigra) στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο σε όλον τον κόσμο υπάρχουν 19 είδη πελαργών, από τα οποία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, απαντούν μόνο ο Λευκός πελαργός (Ciconia ciconia) και ο Μαυροπελαργός.

Ο Μαυροπελαργός είναι λίγο μικρότερος από τον λευκοπελαργό και όλο του το φτέρωμα είναι μαύρο, εκτός από την κοιλιά, ένα μέρος από το στήθος και τα κάτω καλυπτήρια της ουράς, που είναι λευκά. Ο μαυροπελαργός ζει μόνος, μακριά από τους ανθρώπους, στο δάσος. Χτίζει τη φωλιά του στην κορυφή μεγάλων, ψηλών δέντρων και συχνάζει κοντά στα τέλματα, τους βάλτους και τις λίμνες, που βρίσκονται στις παρυφές του δάσους, όπου φωλιάζει. Η ακτίνα της δράσης του είναι 6-10 χιλιόμετρα. Ο Μαυροπελαργός είναι πιο σπάνιος από τον λευκοπελαργό και τα τελευταία χρόνια ο αριθμός τους έχει ελαττωθεί σημαντικά, ενώ σε πολλές χώρες έχει εξαφανιστεί τελείως. Η καταστροφή των δασών και ιδιαίτερα ο περιορισμός των μεγάλων, κατάλληλων για φωλεοποίηση δέντρων, η υποβάθμιση και καταστροφή των ενδιαιτημάτων τροφοληψίας και ιδιαίτερα η αποξήρανση και οριστική απώλεια υγροτόπων, καθώς και η ευρεία χρήση αγροχημικών στις περιοχές διαχείμανσης στην Αφρική έχουν συμβάλλει στη μείωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Ο Μαυροπελαργός είναι σπάνιος στην Ελλάδα και παρατηρείται κυρίως κατά τη μετανάστευση. Αναπαράγεται στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θράκη στο Νομό Έβρου, στη Μακεδονία και στην Ήπειρο, τοπικά στη Θεσσαλία, καθώς και στη Λέσβο. Ο συνολικός πληθυσμός του στην Ελλάδα εκτιμάται σε 70-100 ζευγάρια, εκ των οποίων περίπου 50 αναπαράγονται στο Ν. Έβρου.

Στην περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το inaturalist.org, υπάρχουν ελάχιστες αναφορές παρουσίας για τη λίμνη Κορώνεια, καθώς και για το όρος Χορτιάτη.

*Πηγές: Αλεξάνδρου Όλγα 2011, Η βιολογία του Μαυροπελαργού Ciconia nigra (L., 1758) στο δάσος της Δαδιάς του Νομού Έβρου, Διδακτορική Διατριβή ΑΠΘ Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 2014, «Τα πουλιά της Θεσσαλονίκης», Οδηγός αναγνώρισης, https://old.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=2741&aID=1171

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα