Εσύ έφαγες το κουλούρι σου;

Αποτελεί ένα από τα σύμβολα της πόλης και αγαπημένο πρωινό ή σνακ για τους περισσότερους από μας. Εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορεί σε ό,τι παραλλαγές μπορείς να φανταστείς. Όλες πεντανόστιμες. Σήμερα το μεσημέρι αυτό που περικύκλωσε τον Λευκό Πύργο ήταν το απλό. Καθόλου απλό δεν ήταν βέβαια να κατασκευαστεί ένα τόσο μεγάλο που να περικυκλώσει […]

Ελένη Βράκα
εσύ-έφαγες-το-κουλούρι-σου-30412
Ελένη Βράκα
ko12.jpg

Αποτελεί ένα από τα σύμβολα της πόλης και αγαπημένο πρωινό ή σνακ για τους περισσότερους από μας. Εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορεί σε ό,τι παραλλαγές μπορείς να φανταστείς. Όλες πεντανόστιμες. Σήμερα το μεσημέρι αυτό που περικύκλωσε τον Λευκό Πύργο ήταν το απλό. Καθόλου απλό δεν ήταν βέβαια να κατασκευαστεί ένα τόσο μεγάλο που να περικυκλώσει τον Λευκό Πύργο. 165 μέτρα και 76 εκατοστά μήκος δεν είναι και λίγα, αφού μάλλον θα διεκδικήσουν και ένα ρεκόρ γκίνες. 700 κιλά αλεύρι, 250 κιλά σουσάμι και ένα τσούρμο ανθρώπων από ομάδες και μέλη του σωματείου αρτοποιών ”Προφήτης Ηλίας”, χρειάστηκαν για την κατασκευή του. Το τεράστιο κουλούρι που δημιουργήθηκε τοποθετήθηκε πάνω σε μια κόκκινη εξέδρα. Και μετά ξεκίνησε το μεγάλο φαγοπότι. Και αν χρειάστηκαν ώρες για την κατασκευή την συναρμολόγησή του, πήρε μόνο λίγα λεπτά για να εξαφανιστεί, αφού κεράστηκαν όλοι οι περευρισκόμενοι. Και ήταν πολλοί.

Και για την ιστορία: Η κουλουροµανία γεννήθηκε τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, αλλά επικράτησε περισσότερο τα βυζαντινά, αφού το «κολίκιο», όπως ονοµαζόταν τότε, ήταν διατροφικό must σε Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη. Το σύγχρονο επιχειρηµατικό δαιµόνιο το θέλει γεµιστό µε ό,τι κατεβάσει ο νους του φούρναρη, από σοκολάτα και σταφίδες µέχρι ελιές και φέτα. Καµία από τις παραλλαγές, όµως, δεν ξεπερνάει σε δηµοτικότητα το old school στρογγυλό, σουσαµένιο κουλούρι που αγοράζουµε από τους πλανόδιους κουλουρτζήδες. Στην Αθήνα είναι γνωστό ως κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα