Ματιές στην πόλη

H τέχνη βγήκε εντυπωσιακά στο δρόμο!

Εικόνες: Νεκτάριος Μπασδέκης Η αφορμή ήταν η περφόρμανς Public Square του διάσημου Γερμανού καλλιτέχνη Mischa Kuball, που  έγινε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, με αφετηρία το Περίπτερο 6 της ΔΕΘ – HELEXPO, στις 18:00 και διαδρομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μια δράση στο δημόσιο χώρο που απαιτεί τη συμμετοχή του κοινού: μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ντυμένη […]

Parallaxi
h-τέχνη-βγήκε-εντυπωσιακά-στο-δρόμο-47505
Parallaxi

per10 (1)Εικόνες: Νεκτάριος Μπασδέκης

Η αφορμή ήταν η περφόρμανς Public Square του διάσημου Γερμανού καλλιτέχνη Mischa Kuball, που  έγινε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, με αφετηρία το Περίπτερο 6 της ΔΕΘ – HELEXPO, στις 18:00 και διαδρομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μια δράση στο δημόσιο χώρο που απαιτεί τη συμμετοχή του κοινού: μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ντυμένη στα μαύρα και τα άσπρα θα σχηματίσουν ένα μαύρο τετράγωνο σε λευκό πλαίσιο που θα παρελάσει στους δρόμους της πόλης.

Το κοινό ήταν από νωρίς εκεί ντυμένο με τα κατάλληλα λευκά και μαύρα ρούχα όπως και ο καλλιτέχνης. Για τους ανυποψίαστους περαστικούς των κεντρικών δρόμων της πόλης και της παραλιακής το κινούμενο ασπρόμαυρο τετράγωνο ήταν ένα πραγματικό ξάφνιασμα.

per11per1per3per4per2per6

Η δράση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκθεση του ΚΜΣΤ «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο», που διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της Μπιενάλε στη Μονή Λαζαριστών, όπου φιλοξενούνται και έργα-φωτογραφίες του ίδιου του Kuball. Με επίκεντρο το αριστούργημα του Μαλέβιτς, η ασυνήθιστη αυτή κι ενδιαφέρουσα performance του Kuball ενσωματώνει την πόλη τόσο σε μια γιορτή του Μαύρου Τετραγώνου του Μαλέβιτς, όσο και στην καλλιτεχνική πράξη, καθώς το κοινό συμμετέχει σε μια διαδήλωση, μια πολιτική πράξη.

To Public Square εντάσσεται στο πρόγραμμα του 4ου Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και υποστηρίζεται από το IFA (Γερμανία) και από το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης. Την επιμέλεια και τον συντονισμό του Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης έχει η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός της Τέχνης – Επιμελήτρια ΚΜΣΤ.

per7 per8 per9

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα