Η παραδειγματική δωρεά δεντροφύτευσης πλάι στο βυζαντινό τείχος

Πώς άλλαξε η οδός Μελενίκου χάρη σε μια ευγενική πρωτοβουλία

Parallaxi
η-παραδειγματική-δωρεά-δεντροφύτευσ-1310838
Parallaxi

Σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο, ένα από τα λιγότερα ποσοστά της Ευρώπης κάθε προσθήκη δέντρου στον αστικό ιστό δημιουργεί μια ελπίδα. Όταν μάλιστα πρόκειται για μια ευγενική πρωτοβουλία προσφοράς από ιδιώτες που επιστρέφουν στην πόλη κάτι από αυτό που εκείνη τους προσφέρει μέσω του επιχειρείν τότε τα νέα γίνονται ακόμα καλύτερα.

Για την οικογένεια Τορνιβούκα, που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της είναι συνυφασμένες με την Ιστορία της φιλοξενία της πόλης, καθώς ξεκινούν 100 χρόνια πριν με τη γέννηση του Μεντιτερανέ και φυσικά συνεχίζονται σήμερα με το Όλυμπος Νάουσα, το Εξέλσιορ και το City, η κίνηση αυτή μοιάζει ένα μικρό ευχαριστώ και ανταπόδοση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο μύθος των Αετών

Η επιλογή για δεντροφύτευση ενός δρόμου που κουβαλά ιστορία αιώνων καθώς τον διατρέχει η ανατολική απόληξη του βυζαντινού τείχους της πόλης και μια σειρά από μικρά πάρκα που μοιάζουν ξεχασμένα στο χρόνο να στεφανώνουν την κατεξοχήν φοιτητική γειτονιά με τα φωτοτυπάδικα και τη Φιλοσοφική να δεσπόζει απέναντι.

Η Μελενίκου που θυμίζει κρανίου τόπο στα πάρκα της μπαίνει μετά από πρόταση του αντιδημάρχου Πρόδρομου Νικηφορίδη στην προτεραιότητα της μεταμόρφωσης με τη φύτευση 110 συνολικά δέντρων, πλατανομουριές, κυπαρίσσια, πλατάνια, έχουν ήδη πάρει θέση και ετοιμάζονται να μεγαλώσουν και να αλλάξουν όλη την όψη της περιοχής χάρη στη δωρεά της οικογένειας Τορνιβούκα.

Ο κ. Ντίνος Τορνιβούκας εκ μέρους των Μακεδονικών Ξενοδοχείων μας λέει:

”Η παντελής έλλειψη πρασίνου και η φροντισμένη κοινοχρήστων χώρων, το αίσθημα της καλαισθησίας. Θελήσαμε σαν οικογένεια και επιχείρηση να προσφέρουμε κάτι στο δήμο, μας προτάθηκε αυτή η ανοιχτωσιά στο δομημένο κέντρο. Η μελέτη έγινε από τον Πρόδρομο Νικηφορίδη και χρηματοδοτήσαμε το έργο. Φυτεύτηκαν 110 δέντρα έγινε και η επέμβαση η οικοδομική που χρειαζόταν στα πλακόστρωτα και στους ποτισμούς. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να κάνεις την επέμβαση αλλά να φροντίσεις και για την διατήρηση της. Είμαστε σίγουροι ότι θα διατηρηθεί κιόλας γιατί υπάρχει ένας μηχανισμός φροντίδας. Χαιρόμαστε πολύ που το κάναμε και ελπίζουμε να το επαναλάβουμε και σε άλλες περιοχές.”

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αξιοποιεί το τελευταίο διάστημα μια σειρά χορηγίες για αναπλάσεις δημόσιων χώρων. Όπως έγινε με τη φύτευση 40 μανόλιων στην οδό Ερμού από τα βιβλιοπωλεία Ιανός, την παιδική χαρά που δώρησε η κυρία Ζωή Παπαγεωργίου στην πλατεία Καούδη και έπονται αρκετά ακόμα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα