Ματιές στην πόλη

H Θεσσαλονίκη κόβει το τσιγάρο στα καφέ;

Ο δήμαρχος εξήγγειλε απόψε εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη Θεσσαλονίκη. Μακάρι να μην είναι πυροτέχνημα.

Γιώργος Τούλας
h-θεσσαλονίκη-κόβει-το-τσιγάρο-στα-καφέ-45688
Γιώργος Τούλας
1.jpg

Κατεβαίνοντας την νέα Εγνατία με έπιασε φανάρι στο Ιπποκράτειο. Σηκώνοντας τα μάτια ψηλά αντίκρισα την εικόνα που βλέπετε και σεις. Ένα τεράστιο πανό, ξεχασμένο εκεί από την άνοιξη του 2009 γράφει με περηφάνια: ‘’1η Ιουλίου 2009, η Ελλάδα κόβει το τσιγάρο’’.

Το πανό είναι βρόμικο, σκονισμένο, παρατημένο. Τοποθετήθηκε πριν τρεισήμισι χρόνια εκεί. Ήταν η εποχή που έτρεχε και μια διαφημιστική καμπάνια σε διάφορα διαπλεκόμενα μέσα. Μερικά από αυτά έχουν πια κλείσει, άλλα συνεχίζουν να φιλοξενούν παρόμοιες καμπάνιες. Για διάφορα θέματα. Καμπάνιες-ανέκδοτα.

Πολλά λεφτά, που συντήρησαν εφημερίδες περιοδικά και που εκείνα αντίστοιχα στήριξαν πολιτικούς. Εκείνη την εποχή οι ειδήμονες μιλούσαν με ενθουσιασμό για το πως θα πετύχουμε την καπνοαπαγόρευση στους δημοσίους χώρους. Ο υπουργός υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με σθένος δήλωνε αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέρμα. Οι ξένοι μάλιστα που πείσθηκαν για τις προθέσεις μας βράβευσαν τον Γιωργάκη Παπανδρέου με διεθνές βραβείο για τον αντικαπνιστικό του αγώνα στην Ελλάδα και τις θαυματουργές στη χώρα επιπτώσεις αυτού του αγώνα!

Η πραγματικότητα ξεπέρασε βέβαια τη φαντασία. Με την πρόφαση της κρίσης και των βασάνων, οι θεριακλήδες επικράτησαν της λογικής που επικρατεί παντού στον κόσμο, μαγαζάτορες της νύχτας απείλησαν να πυρποληθούν και να πυρπολήσουν, οι κάφτρες συνεχίζουν να καίνε ακάθεκτες, τα ντουμάνια να υψώνονται παντού και αν έμειναν δυο πράγματα, από κείνο το θρυλικό επαναστατικό καλοκαίρι του 2009, είναι το πανό στο Ιπποκράτειο που είδα σήμερα το πρωί και το βραβείο του ΓΑΠ στη βιβλιοθήκη να καμαρώνουν οι επόμενες γενιές έναν πρωθυπουργό Ζορό που πολέμησε το κακό και το νίκησε.

Ο τέως υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έβρισκε την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου τραγική και έλεγε ότι τον μαλώνουν στην Ευρώπη.

Από τότε πέρασαν υπουργοί και υπουργοί. Τα καφέ της χώρας μοιάζουν τεκέδες και ο νόμος, που έχει εφαρμοστεί σε δεκάδες χώρες και φυσικά στη Τουρκία εδώ μοιάζει ένα κουρελόχαρτο.

Απόψε ο δήμαρχος, φανατικός καπνιστής ο ίδιος, είπε στο δημοτικό συμβούλιο ότι ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης για την τήρηση του νόμου.

Θα ελέγχει η δημοτική αστυνομία όχι αν έχουν τασάκια αλλά αν επιτρέπουν το κάπνισμα και θα γράφουν τα καταστήματα που έχουν έστω και έναν καπνιστή και να τρώει το πρόστιμο και ο καπνιστής και ο μαγαζάτορας.

Η περίοδος χάριτος και ενημέρωσης ορίστηκε στη μία εβδομάδα και μετά ξεκινά το σαφάρι της δημοτικής αστυνομίας που έχει όμως ήδη ελάχιστες δυνάμεις διαθέσιμες για να ελέγξει τις υπόλοιπες παραβάσεις στην πόλη και γεννά απορίες η απόφαση πως θα ελέγξει και το κάπνισμα.

Μέχρι τώρα, τον τελευταίο καιρό μικτά κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας και της αποκεντρωμένης διοίκησης, που περιλαμβάνουν αστυνομικούς, κάνουν ”επισκέψεις” ελέγχων σε καταστήματα για τα οποία έχει γίνει καταγγελία. Στις καταγγελίες όμως πολλές φορές κάποιος έχει προλάβει και ειδοποιήσει τον καταστηματάρχη και έτσι γίνονται απλά συστάσεις διότι δεν βρέθηκαν πειστήρια.

Ότι γίνει από δω και μπρος για να μην καταλήξει ανέκδοτο πρέπει να γίνει με κανονικές εφόδους που δεν θα προλάβει να εμφανιστεί μια πλαστή εικόνα από αυτή που υπάρχει πραγματικά. Αλλιώς θα είναι μια ακόμα εξαγγελία πυροτέχνημα.

Διαβάστε επίσης: Πέντε καφέ χωρίς τσιγάρο στην πόλη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα