Ματιές στην πόλη

H Θεσσαλονίκη χθες το βράδυ έζησε κάτι λαμπερό στην επιβλητική Βίλα Καπαντζή

Ωραίες εικόνες.

Parallaxi
h-θεσσαλονίκη-χθες-το-βράδυ-έζησε-κάτι-λ-379211
Parallaxi

Εικόνες: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Tα λαμπερά εγκαίνια της έκθεσης Sur Mesure έζησε χθες το βράδυ η Θεσσαλονίκη στο ΜΙΕΤ όπου η Βίλα Καπαντζή γέμισε μόδα, στιλ και έμπνευση φιλοξενώντας τις εντυπωσιακές δημιουργίες 40 περίπου σχεδιαστών κυρίως από την πόλη, οι οποίοι κλήθηκαν να σχεδιάσουν ένα κομμάτι εμπνευσμένοι από την γαλλική μόδα. 

Πλήθος κόσμου περιεργάστηκε τις δημιουργίες, συνομίλησε με τους πρωταγωνιστές της έκθεσης και απόλαυσε κρασί σε ένα άκρως λαμπερό σκηνικό. 

Εκτός από τα κομμάτια των σχεδιαστών το κοινό είχε τη δυνατότητα να δει και σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που αφορά στη μόδα και την Θεσσαλονίκη στις αρχές του αιώνα ακόμα και αυθεντικά κομμάτια που ράφτηκαν στη Θεσσαλονίκη, αρκετές δεκαετίες πριν, από θρυλικές μοδίστρες βασισμένα στα φιγουρίνια Γάλλων σχεδιαστών.

Η Sur Mesure διοργανώνεται από τον σύλλογο των αποφοίτων και φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Nouvelle Amicale με αφορμή το επίσημο έτος Γαλλοφωνίας 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου η Θεσσαλονίκη τιμά τη γαλλοφωνία (Thessalonique en français) και τελεί υπό την αιγίδα του Γαλλικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Για τις ανάγκες της έκθεσης, κλήθηκαν περισσότεροι από 40 σχεδιαστές της παλαιότερης και νεότερης γενιάς, κυρίως με έδρα τη Θεσσαλονίκη αλλά και από άλλες πόλεις, για να σχεδιάσουν μοναδικές δημιουργίες. Μοναδική τους προσταγή ήταν να αντλήσουν την έμπνευσή τους από Γάλλους μόδιστρους.

Από τα “ιερά τέρατα” που το δημιουργικό εκτόπισμά τους άλλαξε την παγκόσμια βιομηχανία του στιλ. Σκοπός των συμμετεχόντων είναι να δείξουν ότι η μόδα είναι μια ολοζώντανη Τέχνη που πάντα θα προσελκύει δημιουργικούς τύπους για να την υπηρετήσουν.

Στη διάρκεια της βραδιάς όσοι παρευρέθηκαν “υποδέχθηκαν” και τη νέα σοδειά του δημοφιλούς γαλλικού κρασιού Beaujolais Nouveau σε ένα σκηνικό που έμοιαζε σαν παράλληλος χωροχρόνος κάπου ανάμεσα στη Γαλλία και τη Θεσσαλονίκη. 

Η έκθεση διαρκεί ως τις 25 Νοεμβρίου 2018 και το κοινό μπορεί να την απολαύσει με ελεύθερη είσοδο στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108).

ΔΕΙΤΕ: Όσα καταγράψαμε στο making of της έκθεσης

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα