Μετρό Καλαμαριάς: Θετικές ειδήσεις, αλλά και ένας «πονοκέφαλος» από τη συνάντηση Αράπογλου-Ταχιάου
Όσα συζητήθηκαν στο δημαρχείο Καλαμαριάς για το σημαντικό έργο, σε συνδυασμό με τη διάνοιξη της Πόντου
Στην επιβεβαίωση σημαντικών παραμέτρων που αφορούν τη λειτουργία του Μετρό και την επέκτασή του στην Καλαμαριά, προχώρησαν σήμερα στην πολύωρη συνάντηση που είχαν η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου με τον Υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, στο δημαρχείο Καλαμαριάς, παρουσία και αντιπροσωπείας του ΟΣΕΘ και της διευθύντριας τεχνικών υπηρεσιών, Εύης Δέννη.
Οι ευχάριστες ειδήσεις σχετίζονται πως προχωρούν όλα τα ζητήματα που είχαν συμφωνηθεί στην προηγούμενη συνάντηση, τη διάνοιξη της Πόντου, τις απαλλοτριώσεις που συνδέονται με το σημαντικό αυτό έργο, αλλά κυρίως την σύνδεση της νέας Πόντου με την Γεωργικής Σχολής, ζήτημα που τονίστηκε ως απαραίτητο και είναι πιθανό να προκαλέσει και νέα επαφή των δύο πλευρών σε μερικές μέρες.
Θυμηθείτε τα σχέδια της διάνοιξης που είχε παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα η Parallaxi
Το αρνητικό, ωστόσο, είναι πως δεν προκύπτει από τη συνάντηση ότι θα δημιουργηθεί, αρχικά τουλάχιστον, πάρκινγκ στον τερματικό σταθμό του Μετρό στη Μίκρα, παρά μόνο ένας χώρος παραμονής των λεωφορείων που θα σταθμεύουν για λίγη ώρα και θα αναχωρούν.
Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Καλαμαριάς θα πρέπει στη συνέχεια να προνοήσει για χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, όπως αντίστοιχα συνέβη με τον τερματικό στην Ψελλού από το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν συζητήθηκε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχε ειπωθεί πριν λίγο καιρό, δηλαδή το Φεβρουάριο του 2026.
Αναλυτικά τα 4 σημαντικά θέματα που τέθηκαν:
Θέμα 1: Επιβεβαίωση της επέκτασης σύμβασης για την κατασκευή της Πόντου τις επόμενες μέρες. Το ακριβές ποσό που θα καλυφθεί από το κράτος για το εμβληματικό έργο που είναι αίτημα δεκαετιών για την περιοχή και θα εξυπηρετήσει όλη τη Θεσσαλονίκη, θα προκύψει μετά και τη διευθέτηση των δικαστικών εκκρεμοτήτων.
Θέμα 2: Για τις απαλλοτριώσεις, επαναλήφθηκε η δέσμευση ότι θα προχωρήσουν μετά τα όσα προκύψουν από το δικαστήριο τον προσεχή Οκτώβριο και αφορά τον προσδιορισμό στην τιμή μονάδας για όλα τα οικόπεδα της Πόντου που δεν έχουν απαλλοτριωθεί. Αυτό μάλιστα το αίτημα προς το δικαστήριο τίθεται για πρώτη φορά από τον Δήμο Καλαμαριάς και όχι από τους ιδιώτες. Να σημειωθεί πως θα υπάρξει προετοιμασία για κάποια οικόπεδα που είναι του δημοσίου ή ανήκουν σε δημόσιους οργανισμούς
Θέμα 3: Ο περιβόητος τερματικός σταθμός της Μίκρας, που αρχικά προσδιοριζόταν από την ίδια την Αττικό Μετρό σε 32 στρέμματα, «συρρικνώνεται», συμφωνήθηκε πως δεν είναι απαραίτητο, αλλά και πως δεν είναι ρεαλιστικό να δεσμευτούν τόσα πολλά στρέμματα. Πάρκινγκ δε θα γίνει σε αυτή τη φάση, ο Δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο ο χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητα να γίνει λίγο αργότερα, ενώ για τα λεωφορεία αποφασίστηκε ότι περίπου τα 10 λεωφορεία που θα φτάνουν εκεί θα σταματούν για επιβίβαση και θα φεύγουν.
Θέμα 4: Η σύνδεση της νέας Πόντου με την οδό Γεωργικής Σχολής, το βασικό άξονα δηλαδή του ανατολικού τομέα που οδηγεί στο αεροδρόμιο. Στο Δήμο Καλαμαριάς έμειναν πλήρως ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι ο κ. Ταχιάος κατάλαβε ότι η χάραξη για τη σύνδεση των δρόμων είναι σημαντική και θα θέσει ξανά στο τραπέζι το θέμα.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το σχέδιο ανάπλασης της ανατολικής εισόδου και του Φοίνικα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα επόμενα χρόνια η Καλαμαριά με τη λειτουργία του Μετρό θα αλλάξει εικόνα.
Από το Δήμο Καλαμαριάς, στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται:
«Συνάντηση εργασίας για το Μετρό και την διάνοιξη της Πόντου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καλαμαριάς με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου και της Δημάρχου Καλαμαριάς Χρύσας Αράπογλου, σε μια πολύωρη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν η διοίκηση του ΟΣΕΘ καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμαριάς.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα.
Μεταξύ των σημαντικότερων σημείων που προέκυψαν:
• Επιβεβαιώθηκε η έναρξη της κατασκευής της οδού Πόντου μέσα στους επόμενους μήνες, με το Υπουργείο Υποδομών να αναλαμβάνει την υλοποίηση αυτού του κρίσιμου έργου.
• Σε ό,τι αφορά στις απαλλοτριώσεις για τη διάνοιξη της Πόντου, το Υπουργείο διατηρεί τη δέσμευσή του για χρηματοδότηση, μετά την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων για τον καθορισμό τιμής μονάδος τον προσεχή Οκτώβριο.
• Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι ο ΟΣΕΘ με εντολή του κ. Ταχιάου έφερε σήμερα εναλλακτικές προτάσεις για τη σύνδεση της Πόντου με τη Γεωργικής Σχολής, ένα θέμα που η σημερινή διοίκηση του Δήμου από την πρώτη στιγμή θέτει με όλες τις δυνάμεις της και σε όλες τις συναντήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε υπουργεία και στον ΟΣΕΘ.
Η Δήμαρχος Καλαμαριάς επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η Πόντου χωρίς τη σύνδεσή της με τη Γεωργικής Σχολής είναι ένα ημιτελές έργο που θα επιβαρύνει την κυκλοφορία μέσα στην Καλαμαριά και στην ουσία θα υποβαθμίσει την ίδια τη μεγάλη σημασία του συγκοινωνιακού έργου του Μετρό και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι με πρωτοβουλία του υπουργού πλέον μελετάται το έργο.
• Τέλος, ο ΟΣΕΘ παρουσίασε μελέτη για τον σταθμό της Μίκρας, σύμφωνα με την οποία ο σταθμός προκύπτει σαφώς μικρότερος από ό,τι προβλεπόταν σε παλαιότερους σχεδιασμούς.
Η συνάντηση επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία του Δήμου με τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς για την προετοιμασία της πόλης μπροστά στις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το Μετρό.
Στόχος παραμένει η λειτουργική ενσωμάτωσή του στην καθημερινότητα των πολιτών με όρους ασφάλειας, ρεαλισμού και βιώσιμης κινητικότητας».