Μετρό Θεσσαλονίκης: Πολύ δύσκολο το πάρκινγκ κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό στα Δυτικά
Στενά και αλάνες που «αναστενάζουν» καθημερινά από παρκαρισμένα οχήματα και μετατρέπονται σε άναρχους χώρους στάθμευσης
Το μετρό έχει μπει για τα καλά στη ζωή των Θεσσαλονικέων με τα καλά, αλλά και τα μέχρι τώρα «στραβά» του, στους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του.
Και μπορεί το νέο συγκοινωνιακό μέσο να μην έχει φτάσει ακόμη στα δυτικά, όμως φαίνεται ότι όσοι προέρχονται από τη… west side πλευρά της πόλης το έχουν αγαπήσει ιδιαίτερα.
Κάτι άλλωστε που αποτυπώθηκε και στα στοιχεία της έρευνας αξιολόγησης των επιπτώσεων της έναρξης λειτουργίας του μετρό στο σύστημα μεταφορών της Θεσσαλονίκης που πραγματοποίησε το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ και το Ζωντανό Εργαστήριο Έξυπνης Κινητικότητας της Θεσσαλονίκης, το χρονικό διάστημα 25/11/2024 – 15/12/2024.
Όπως είχε σημειώσει σε δηλώσεις της η διευθύντρια του ΕΚΕΤΑ, Γεωργία Αϋφαντοπούλου:
«Υπάρχει σημαντική μείωση από τα δυτικά, μπαίνουν λιγότερα αυτοκίνητα στο κέντρο από τα δυτικά. Σε ώρες αιχμής μιλάμε για μείωση περίπου 4 λεπτών.
[…]
Από δυτικά είναι περισσότερα τα αυτοκίνητα που μειώθηκαν, γιατί η απόσταση των δυτικών δήμων από τη στάση του μετρό στο Σιδηροδρομικό σταθμό είναι μικρή σε σχέση με τους ανατολικούς δήμους, γιατί πρέπει να φτάσουν και να παρκάρουν στη Νέα Ελβετία.
Στα δυτικά υπάρχουν περισσότεροι χώροι για στάθμευση, ενώ ανατολικά υπάρχει πρόβλημα, που πρέπει γρήγορα να λυθεί, να κάνουμε κίνηση για να δώσουμε χώρους στάθμευσης».
Στεκόμαστε στη φράση «στα δυτικά υπάρχουν περισσότεροι χώροι για στάθμευση» και μετά τη «βόλτα» μας στα ανατολικά, προχωρήσαμε σε μια αυτοψία στους δρόμους γύρω από τους σταθμούς «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και «Δημοκρατίας» που είναι οι δύο που εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό που έρχεται από τα δυτικά για να χρησιμοποιήσει το μετρό.
Υπάρχουν λοιπόν όντως περισσότεροι χώροι για στάθμευση;
Οργανωμένοι και δωρεάν, σίγουρα όχι.
Αλάνες ανεκμετάλλευτες που λειτουργούν ως υπαίθριοι χώροι στάθμευσης, χωρίς καμία διαγράμμιση, χωρίς είσοδο – έξοδο, με σημεία – παγίδες, πολλοί.
Ακόμα και στο Σιδηροδρομικό Σταθμό που είναι ο τερματικός σταθμός του μετρό για όσους έρχονται από ανατολικά ή κέντρο και ο πρώτος σταθμός για όσους επιβιβάζονται από τα δυτικά, διαθέτει ελάχιστες δωρεάν θέσεις πάρκινγκ.
Τα στενά γύρω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό, το σταθμό μετρό «Δημοκρατίας», αλλά και ανάμεσα στα δύο αυτά σημεία, «αναστενάζουν» καθημερινά τις ώρες αιχμής.
Σημεία που μετά τις 08:00 και τουλάχιστον έως τις 17:00 δεν… πέφτει καρφίτσα.
Με το ένα αυτοκίνητο να είναι κολλημένο στο άλλο. Πολλές φορές μάλιστα, όπως θα διαπιστώσετε και στις παρακάτω φωτογραφίες, δεν λείπουν και τα διπλοπαρκαρισμένα. Με το κλασικό σημείωμα στο παρμπρίζ: «Επιστρέφω σε λίγο καλέστε στο 69….»
Και φυσικά δε συζητάμε για τήρηση του ΚΟΚ.
Αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω σε πεζοδρόμια, αλλά και σε σημεία που υπάρχει πινακίδα περί απαγόρευσης στάθμευσης.
Η εύκολη και σίγουρα πιο ασφαλής λύση είναι να επιλέξεις να αφήσεις το όχημά σου σε ένα ιδιωτικό πάρκινγκ. Εκεί βέβαια το ζήτημα είναι το οικονομικό.
Ειδάλλως, εάν έρχεσαι από δυτικά με το αυτοκίνητό σου και θέλεις να το αφήσεις για να χρησιμοποιήσεις στη συνέχεια το μετρό για να μεταβείς προς το κέντρο ή τα ανατολικά της πόλης, τότε μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου σε κάποιο από τα παρακάτω σημεία.
Ειδικότερα εάν μιλάμε για ώρες αιχμής δε θα γλιτώσεις τις γύρες μέχρι να βρεις την πολυπόθητη θέση. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας και ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα ο Γολγοθάς της εξεύρεσης χώρου πάρκινγκ γίνεται… παιχνιδάκι.
Το «καλό» στην περίπτωση των περισσότερων παρακάτω σημείων είναι ότι όπου παρκάρεις -αν βέβαια βρεις θέση- βρίσκεσαι σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση με τα πόδια από τους σταθμούς «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και «Δημοκρατίας».
Οδός Ιωάννη Φαρμάκη (7-8 λεπτά απόσταση από σταθμό του μετρό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός»)
Οδός Μαργαροπούλου (στην πίσω είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού)
Οδός Μιχαήλ Καλού (δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης)
Οδός Δραγουμάνου (7-8 λεπτά απόσταση με τα πόδια από τους σταθμούς μετρό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» και «Δημοκρατίας»
Οδός Καρυοφύλλη (3 λεπτά με τα πόδια από το σταθμό μετρό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός»
Σαπφούς με Πατριάρχου Κυρίλλου (5 λεπτά απόσταση από το σταθμό «Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό» – πίσω από το κτίριο της Α’ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)
Οδοί Αισώπου, Λιβανόβου, Ταντάλου (απόσταση 3 λεπτών από το σταθμό μετρό «Δημοκρατίας»)
Σε κάθε περίπτωση, μιας και όπως διαπιστώσατε τα περισσότερα σημεία είναι άναρχα, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν δεν θέλετε να βρεθείτε προ εκπλήξεως, όπως η παρακάτω…