Μια άλλη Αρχαία Αγορά που θα μπορούσαμε να έχουμε!
Μια πρόταση για την Αρχαία Ρωμαϊκή αγορά που θα μπορούσε με ελάχιστα μέσα να γίνει πραγματικότητα και να αλλάξει το πρόσωπο της περιοχής.
Εικόνες: Πρόδρομος Νικηφορίδης, Μπερνάρ Κουόμο
Σήμερα, Πέμπτη 1 του Σεπτέμβη, ξεκινά το 5ο ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival, που από τον Αύγουστο του 2012, μαζί με σποραδικές θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στον χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου εντός του Αρχαιολογικού χώρου, είναι οι μόνες ευκαιρίες που έχει το κοινό να ζήσει αυτόν τον εξαιρετικό χώρο. Ένα φεστιβάλ που καλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης να κάνουν πικ-νικ, να ακούσουν μουσική και να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές προβολές στο εσωτερικό ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, δείχνει κι εκείνο το δρόμο για το “άνοιγμα” ενός χώρου που εδώ και χρόνια παραμένει κλειστός με ένα μικρό ωράριο για επισκέψεις. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο φεστιβάλ κάνει ακόμη πιο επιτακτική μια διαφορετική αντιμετώπιση του Αρχαιολογικού χώρου.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή μια ομιλία στο Βυζαντινό Μουσείο που αφορούσε στην Αρχαία Αγορά, ο Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Μπερνάρ Κουόμο “φυτέψαν” εικονικά δένδρα στον χώρο και την φαντάστηκαν ανοιχτή στον κόσμο θεωρώντας ότι ο ελεύθερος υπέροχος αυτός χώρος στο κέντρο της πόλης πρέπει να αποκτήσει μόνιμη πρόσβαση στο κοινό, για να παραμείνει ζωντανός, όπως του αξίζει. Άλλωστε ο κεντρικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς δεν περιλαμβάνει αρχαία.
Μια εικονική πραγματικότητα που θα μπορούσε να γίνει ρεαλιστική εικόνα.
Όπως σχολιάζει ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, ένας εκ των δύο αρχιτεκτόνων της Νέας Παραλίας:
“Οι εργασίες ανασκαφής ολοκληρώθηκαν εδώ και 20 περίπου χρόνια. Έκτοτε έγιναν πολλά έργα, πολλά από αυτά αποδεικνύονται μεγαλεπήβολα και πολύ ακριβά (π.χ. το επιτόπιο Μουσείο, που αυτή τη στιγμή παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης κονδυλίων), κάποια αμφίβολης αρχιτεκτονικής ποιότητας για αυτό το εξαιρετικό περιβάλλον (εμφανείς κατασκευές του Μουσείου) ενώ για τις διαμορφώσεις πρασίνου δεν υπήρξε καμία πρόνοια. Έτσι καταλήξαμε να έχουμε ένα φαλακρό οικόπεδο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που περιστοιχίζεται από αρχαία. Πρόταση μας, με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα τα επόμενα χρόνια, να αποδοθεί αυτός ο μεγάλος χώρος στην πόλη, να προστατευτούν τα αρχαία και να δημιουργηθεί με πολύ λίγα χρήματα, ελάχιστα θα έλεγα, ένας ωραίος χώρος πρασίνου στην καρδιά της Ρωμαϊκής Αγοράς.”
Αν οι φυτεύσεις είχαν γίνει πριν από 15 χρόνια τώρα θα είχαμε αυτό που βλέπουμε στην εικόνα, αλλά εμείς λέμε ποτέ δεν είναι αργά να υλοποιηθεί μια ωραία πρόταση.
Διαβάστε ακόμη: Η εβραϊκή συνοικία Ρογκός, το σχέδιο Εμπράρ και η περίφημη Πλατεία Δικαστηρίων